Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Nem ragad, lebomlik - biológiailag lebomló rágógumi

Biológiailag lebomló rágógumi kifejlesztésén dolgoznak ír tudósok. A gabonaalapú proteinből készített anyaggal már hatodik hónapja kísérleteznek a Cork egyetem munkatársai.
Elke Arendt kutatásvezető szerint a várakozásokat messze felülmúlóan rugalmas masszát sikerült előállítaniuk, amely probléma nélkül megemészthető, akárcsak bármilyen gabonából készült termék.

A kutatók remélik, hogy két éven belül sikerül kifejleszteni a biorágót, amelynek nem marad nyoma a flaszteren, és textúrában, rugalmasságban, ízben és lufifújásra való alkalmasságban egyaránt felveszi a versenyt a szintetikus gumiból készült hagyományos rágóval – amelyet veszélyes lenyelni, nem bomlik el és igen nehéz lekaparni, ha megragad valahol. Az előrejelzések szerint a rágózók száma

Európában a dohányzás elleni tilalmak szigorodásával emelkedni fog, ezért aztán köztisztasági szempontból is jól jöhet az elbomló rágó. Írországban például évente több millió eurót költenek a közterületek rágógumifolt-mentesítésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar üdülőhajó a Pozsony közelében

A Dunán vélhetően motorhiba miatt, partközeli manőverezés közben oldalára dőlt egy magyar üdülőhajó… Tovább olvasom