Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem riasztja a vásárlókat a chipsadó

A megkérdezettek csaknem 40 százaléka szerint biztosan nem éri el a célját az új termékdíj.
Bár a lakosság kétharmada támogatja az új népegészségügyi termékdíj bevezetését, az úgynevezett chipsadót, a megkérdezettek többsége mégis szkeptikus a társadalmi hatást illetően - derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. kutatásából.

A WEBBeteg.hu portál megbízásából júliusban 506 ember megkérdezésével készített, országos lefedettségű, online, önkitöltős, kérdőíves felmérés szerint a válaszadók 15 százaléka tartja jó ötletnek a kezdeményezést ebben a formában; a válaszadók végzettségének és jövedelmének emelkedésével csökken az egyetértők aránya.

A megkérdezettek csaknem 40 százaléka szerint biztosan nem, további ugyanekkora arányuk szerint valószínűleg nem éri el a célját az új termékdíj. Az adó hatásával kapcsolatosan elsősorban az idősebbek és a férfiak szkeptikusak.

A biztos pesszimisták elsősorban azok az emberek, akiknek a véleménye szerint az államnak nem kellene ilyen szinten beleszólnia a fogyasztásba - olvasható a közleményben.

Mint írták, az adó bevezetésével esetlegesen bekövetkező áremelés hatására várhatóan a felnőtt lakosság fele mérsékli majd az érintett termékek fogyasztását, mintegy 20 százalékuk biztosan, 30 százalékuk pedig valószínűleg kevesebbet vásárol ezekből.

A beszerzést várhatóan mérséklők tábora magasabb a fiatalabbak körében, míg a biztosan mérséklők aránya az életkor emelkedésével nő. A férfiak körében jellemzőbb, hogy az emelés visszavetheti ezen árucikkek vásárlást. Érdekesség, hogy a jövedelem tekintetében nem tapasztalható lényeges eltérés ezen a téren.

Az új népegészségügyi termékdíj elsődleges céljaként a legtöbben az állami adóbevételek növelését és a költségvetési hiány csökkentését jelölték meg, sokak szerint pedig támogathatja az egészséges életmódra nevelést, illetve az egészségtelen ételek, italok fogyasztásának visszaszorítását.

A felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy az idősebbek, illetve magasabb végzettségűek, jövedelműek körében magasabb azoknak az aránya, akik szerint az intézkedés célja az állami adóbevételek növelése.

A megkérdezettek szerint az intézkedés ösztönözni fogja az adómegkerülést, illetve támogatja a külföldi, elsősorban határ menti vásárlásokat. Emellett kevesen gondolják, hogy az adóval jelentősen javulna az egészségtudatos életvitel és táplálkozás, vagy jelentősen nőnek a népegészségügyi célra fordítható bevételek.

Olvasóink írták

 • 9. Ferrer 2011. július 26. 18:26
  „4. Csiga
  El vagy tévedve! A körömpörkölt és pacal fele annyira se egészségtelen, mint a cukor meg liszt.”
 • 8. kumisz 2011. július 26. 09:54
  „A következő legyen a farhát adó:XD”
 • 7. kumisz 2011. július 26. 09:52
  „"A megkérdezettek csaknem 40 százaléka szerint biztosan nem éri el a célját az új termékdíj."

  Dehogynem, csak nem a propagáltat, miszerint a Mi egészségünket védik, hanem a ténylegeset: Bevétel!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. csendesen 2011. július 26. 07:12
  „Számtalan példa van ezekben a dolgokban a teljes változásra. Mondjuk Finnország, ahol a ´70 évek elején ugyanezekkel a problémákkal küzdöttek mint most hazánkban ( szív és érrendszeri halálozás stb. ). Nem gondolnám szégyennek, ha mondjuk egy ilyen horderejű kérdésben náluk érdeklődnének például. Mivel nekik igencsak jól sikerült megoldani a dolgot. Feltéve, ha valaki nálunk komolyan gondolja az egészség jó irányba történő változtatását. Mondjuk inkább a felfogásban kellene változást elérni ( itt is ), mert oda jutunk mint az USA., minden harmadik ember mondjuk úgy, hogy túlsúlyos és egészségtelenül táplálkozik. De ez kinek rossz és kinek jó szerintem mindenki tudja.”
 • 5. N.P. 2011. július 26. 06:21
  „"Bár a lakosság kétharmada támogatja az új népegészségügyi termékdíj bevezetését,.." - komoly kétségeim vannak, ráadásul a cikkből sem igazán ez derül ki.....”
 • 4. Csiga 2011. július 26. 06:11
  „2. Szerintem senki sem fogyasztott soha ilyen egészségtelen ételeket LOL!!! Azért a pacal- és körömpörkölt adóra kíváncsi lennék mikor vezetik be, mint ""egészséges" étel (az addigra senkit sem fog érdekelni, hogy hungarikum)”
 • 3. Ferrer 2011. július 26. 00:19
  „Én is keveslem a chipsadó mértékét :)”
 • 2. Jozsoci 2011. július 25. 21:15
  „Eddig sem fogyasztottam egészségtelen chipseket, meg cukrozott üdítőket. Csak egészséges ételeket, pl. disznósajtot, füstölt szalonnát, körömpörköltet, házibort stb. fogok magamhoz venni, azokon nincs ilyen adó.”
 • 1. florian70 2011. július 25. 20:50
  „EZ a lényeg kérem," biztos pesszimisták elsősorban azok az emberek, akiknek a véleménye szerint az államnak nem kellene ilyen szinten beleszólnia a fogyasztásba - olvasható a közleményben."

  SZabadságot mindenkinek, a dontés szabadságát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótfelvételi: augusztus 9. a jelentkezés határideje

Akiket sehová sem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek, 44 egyetem és főiskola több száz szakja… Tovább olvasom