Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Nem sikerül helyreállítani az ország vérkészletét

Újabb rendkívüli véradásokat szervez a Magyar Vöröskereszt, mert az előző heti felhívások ellenére sem sikerült az ország vérkészletét helyreállítani.
Hetek óta csak nehezen biztosítható a betegellátáshoz folyamatosan szükséges vérmennyiség. Csütörtökön 11 és 18 óra között a szervezet fővárosi, Arany János utcai székházába várják azokat, akik segíteni szeretnének. Következő héten ugyanebben az időpontban, ugyanott szintén véradó napot tartanak. De ott lesz a Magyar Vöröskereszt e hét végén a kapolcsi Bűvészeti Napok rendezvényen, illetve a többi országos fesztiválon is.

Drasztikusan lecsökkent az ország vérkészlete az emúlt hetekben. Ez annak köszönhető, hogy a szabadságok miatt nehezebb elérni a véradókat, és az iskolák is be vannak zárva. Pedig a folyamatos betegellátáshoz stabil készletre van szükség a nyári hónapokban is, nem beszélve arról, hogy ilyenkor rengeteg baleset történik az utakon. A biztonságos betegellátáshoz országosan hetente 10 ezer véradóra van szükség, ezzel szemben az elmúlt hetekben három-négyezer fővel kevesebben jelentkeztek véradásra.

Koltai Attiláné, a véradás szervezés országos szakmai vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy bár ez a probléma minden évben megismétlődik, idén mégis úgy tűnik, még nehezebb elérni a donorokat. Hetek óta képtelenek feltölteni a vérkészletet. A legnagyobb gond a fővárosban van, hiszen ott működnek azok a nagy egészségügyi intézmények, ahol a vidéki betegek ellátása is történik.

Minden 18 és 65 év közötti legalább 50 kg súlyú, egészséges embert várnak a véradásokra. Fontos, hogy mindenki magáva vigye a személy igazolványát, jogosítványát vagy útlevelét, valamint lakcímkártyáját, illetve TAJ kártyáját is. Az olyan nagy rendezvényeken, mint például a Sziget Fesztivál a külföldi állampolgárok is vért adhatnak, ha bemutatják az útlevelüket és a biztosítást igazoló kártyáját - tudtuk meg Koltai Attilánétól.

A www.veradas.hu honlapon lehet tájékozódni a júliusi és augusztusi véradások időpontjáról és helyszínéről, valamint a vérvételi kamion útvonaláról.

Olvasóink írták

 • 12. Seherezade 2008. július 26. 20:17
  „"Természetesen ehhez az is szükséges, hogy lássák a tanáraik példamutatását."
  Triatlonos! A demonstrálásban már nagyszerű a tanári példamutatás. Mindegy hogy kikkel, csak demonstráljanak! :)”
 • 11. triatlonos 2008. július 24. 05:50
  „Középiskolában nagy hagyománya van a véradásnak, és szinte minden 18 év feletti ad is, mivel természetesen véradás után haza lehet menni, tehát van motiváció. Valóban azok a fiatalok, akik az iskolában kezdték a véradást, később rendszeres véradókká váltak, ez is a nevelés része. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy lássák a tanáraik példamutatását.”
 • 10. ez+az 2008. július 23. 13:57
  „horton higgyél a családodnak!”
 • 9. nem 2008. július 23. 10:18
  „adoktöbb vért !cigányoknak meg főleg nem!”
 • 8. Horton 2008. július 23. 09:15
  „4.!
  Az iskoláknak úgy van köze a véradáshoz, hogy minden egyes 18. életévét betöltött gyereket megkérnek arra, hogy iskolaidőben menjenek el vért adni.
  Nálunk is így volt mikor odakerűlt a sor,rengetegen mentünk el a suliból óra alatt. Én azóta vagyok rendszeres véradó, ennek már 13 éve.

  Azonkívűl a családomban vannak egészségügyi dolgozók, akiktől hallottam érdekes dolgokat, hogy hova viszik a vérünket, és kik kapják meg jó pénzért......ha, igaz!!

  A következő: 2 hete adtam utóljára vért a véradóba, és sokan voltak. Én is a szabadságom idejére raktam, mert így egyszerübb, úgyhogy az csak kifogás, hogy azért nem adnak az emberek, mert szabadságon vannak!!!!! Azonkívűl nem tart tovább 25 percnél az egész!!!!”
 • 7. tomjank1 2008. július 23. 08:32
  „Ez annak köszönhető, hogy Mikola Úr megszüntette a Területi Vérellátókat - mert kellett a rokonságban az OVSZ igazgatói széke - és így megszünt a területhez kapcsolódó szolidaritás. A mi - csongrád megye - vérünket viszik máshová, ahol tojnak nagy ívben a véradásra. Az itt kiépített orvos ( Gál Györgynek köszönhetően ) beteg kapcsolat sokkal nagyobb teljesítményt eredményezett, mint az ország más területein.
  Arról már ne is beszéljünk, hogy az egyetem saját beruházásában létrehozott Véradó épületét egy forintért kellett átadni szeretett kormányunknak.”
 • 6. Kolompár Rómeó barátja 2008. július 23. 06:35
  „@öregem!!!:
  sajna külföldön nem jár pénz a véradásért, ezt rosszul tudod. Tudom, mert adtam vért, és külföldön élek.
  Mindazonáltal az érv eléggé meggondolandó: ha már én fizetek eü-i szolgáltatásokért, ők is tudnának nekem fizetni...

  azt hiszem, itt komoly gondok vannak, hogy mindenféle álindokokkal (nyaralás, stb.) próbálják megint elnyomni a gondokat. Miért is nálunk csak így lehet megoldjani? Rejtély... Ezek után ki csodálkozik azon, hogy mindent el lehet tussolni?”
 • 5. falusi 2008. július 23. 01:02
  „Szeretném tudni mekkora a kisebbségi véradók száma, mert a híreket ismerve jócskán felhasználók.”
 • 4. Kolompár Rómeó 2008. július 22. 22:45
  „"Drasztikusan lecsökkent az ország vérkészlete az elmúlt hetekben. Ez annak köszönhető, hogy a szabadságok miatt nehezebb elérni a véradókat, és az iskolák is be vannak zárva."

  ???

  Mi van az iskolákban? Vérforrás? 10éves gyerekekből patakokban folyik a vér?

  Nem értem.”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. július 22. 21:09
  „Most vulgáris leszek, de lófasz a rendszer seggébe!

  Nemrég, amikor éppen otthon voltam, reggel elszaladtam, hogy jó véradó módjára megtegyem a kötelességem (abban reménykedve, hogy majd jó helyre, pl. egymást késelő Lalik megmentésére fordítják), ugyanis amikor lejár a 3 hónap, azonnal megyek (amióta másik ország GDP-jét növelem, nem tudom bármikor megtenni), egyemista koromban fereziseztem, stb. Szeretem a csajokat bent, ismerjük egymást, jó a hangulat, stb.

  A lényeg: mivel nem volt nálam TB-kártya, így elhajtottak a rákba. Itt nem én veszek igénybe szolgáltatást, hanem időt, vért nem kímélve én ajánlom fel azt, amim van, hogy gyógyításra tudják használni (nem vagyok ennyire naiv, egyszerűen ha megtehetem, akkor miért ne tegyem).

  De így nem kaptak vért. Mondtam, hogy majd 3 hónap múlva, ha úgy jön össze, akkor megyek ismét, de már viszek magammal minden szart, hogy adhassak vért.

  Nóóóóóórmális?”
 • 2. öregem!!! 2008. július 22. 20:38
  „ebben az esetben az egészségügy nagyjai miért ias nem példálózgatnak a nyugattal!!!???? ott ugyanis fizetnek akkor ha a véredet adod!!!sokaknak pótol a megélhetéshez!!! igy is önkéntes de nem ingyenes!!!ugye gyurcsány ferenc!!!feljetsük már el végre az ingyenes egészségügyet!!!! hát mivel igy áll a dolog felejtse már el az egészségügy az ingyenes véradást!!!! és ne mondja azt senki hogy ez durva,mert sokkal durvább az kormányfő megfogalmazása!!!ugyanis mi fizetünk az egészségügyi ellátásért havonta akkor is ha nem vagyunk betegek és nem kapunk ellátást,ellentétben az eü.-i vérellátókkal mert ők sosem fizettek mindig is ingyen és önként kapták vérünket!!!!!!!!most itt az ideje , gondolkodjanak el ezen!!!!!!és" lehet elmenni az országból akinek nem tetszik"!!!!!!”
 • 1. che 2008. július 22. 16:46
  „Lehet hogy halk a vészkiáltás vagy nagy a közöny ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második világháborús bombát találtak Budapesten

Második világháborús bombát találtak kedden délután egy fővárosi építkezésen, a robbanótest a XIV.… Tovább olvasom