Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Nem sikerült felkelteni a választók érdeklődését

Nem sikerült felkelteni az emberek érdeklődését az európai parlamenti választások iránt, alapvetően nem tartották fontosnak, hogy elmenjenek szavazni vasárnap - ezt mondták azok az elemzők, akiket a Független Hírügynökség megkérdezett a részvételi adatokkal kapcsolatban vasárnap este.
Szerintük a kampány csendes volt, és döntően a belpolitikára koncentrált. Az is igaz ugyanakkor, hogy más uniós tagországokban is megfigyelhető a részvétel csökkenése.

Az utolsó részvételi adatok szerint vasárnap este fél 7-ig a szavazásra jogosultak 34,9 százaléka ment el szavazni az európai parlamenti választásokon.

A valódi tét hiánya, a kampány alacsony intenzitása, a kiélezett küzdelem elmaradása - ezzel a három tényezővel magyarázható az alacsony részvételi arány a Nézőpont Intézet elemzője szerint. Szomszéd Orsolya a Független Hírügynökség azt mondta: az európai parlamenti választásokon nem a hatalom megszerzése a tét, hanem "csupán" az, hány képviselőt küldhet Brüsszelbe egy-egy párt. Viszonylag eseménytelen, csendes volt a kampány, valamint a voksolás eredményét már sejteni lehet egy ideje, vagyis azt, hogy valószínűleg a Fidesz szerzi meg mandátumok nagy részét, így most kiélezett harc sem növelhette a választási kedvet - magyarázta az elemző.

Szomszéd Orsolya szerint az MSZP-nek nem volt érdeke, hogy felértékelje a 2009-es EP-választást, és a szocialisták igyekeztek a várható vereségük hatását csökkenteni. A Fidesz tett kísérletet a tét emelésére, de az ellenzéki párt sem folytatott intenzív kampányt. A csökkenő részvételi arány az EP-választásokon egyébként uniós trend - tette hozzá.

A "régi" és az "új" uniós országokban is tapasztalható, hogy az első, kezdeti lelkesedés után csökken a részvételi kedv a következő európai parlamenti választásokon. Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója szerint Magyarországon is ez figyelhető meg. Itthon emellett megfigyelhető még egyfajta apátia a közügyekkel kapcsolatban, az Európai Parlament és az Európai Unió ügye, úgy tűnik, távol áll az emberektől - mondta a Független Hírügynökségnek Magyar Kornéla.

Az alacsony részvételtől független az eredmény legitim lesz, mivel az EP-választásokon érvényességi és eredményességi küszöb nincs. A kampány kifejezetten belpolitikai hangvételű volt, a pártok ezzel próbálták megszólítani a szavazókat, de ez nem jelenti azt, hogy többen voksolnak, ha uniós tematikájú lett volna a kampány - sőt, utóbbi esetben lehet, még kevesebben járulnak az urnákhoz - tette hozzá a Progresszív Intézet igazgatója.

Olvasóink írták

 • 1. Otaku 2009. június 07. 20:49
  „Miért mennének el szavazni azok, akiknek fingjuk sincs a körüöttük lévő világról? Akik megállnak a Győzike show-nál?

  Kérdezzünk már meg egy átlagembert, hogy mi az EU legfőbb három döntéshozó/végrehajtó szerve.

  Én már csináltam, 10-ből 0.

  Akkor meg mit várunk? Az eurokolhoz kisemmiz minket szavazatok nélkül is. Nemzetek Európája meg legfeljebb álmaimban létezik.

  /blog”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió nyolszázezernél többen mentek el szavazni

Este fél hétig, az utolsó közzétett részeredmények alapján a szavazásra jogosultaknak 34,9 százaléka… Tovább olvasom