Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nem skanzeneket kell létrehozni

A Fertő-táj világörökség tervtanácsa legutóbbi ülésén öt építési beadványt bírált el. A közeljövőben lakossági fórumokat szerveznek, amelyeken tájékoztatják a Fertő-part mentén élőket a lehetőségeikről.
Negyedszer ülésezett a fertődi polgármesteri hivatal kistanácstermében a Fertő-táj világörökség tervtanácsa. A Fertő-táj Világörökség területén az érintett tíz település önkormányzatának az építészeti-műszaki tervdokumentációkat előzetes állásfoglalásra a világörökségi tervtanácshoz kell benyújtani. A tervtanács elnöke, Körmendy János februárban fórumon is tájékoztatja majd a tervezőket és az érintett település lakóit a tanács működéséről.
– A tervtanács az építési engedélyek kiadásánál az első szűrő, azaz a családi házakkal kapcsolatos ügyek elsőként hozzánk kerülnek – mondta el lapunknak Körmendy János. – Olyan aprónak tűnő változtatások, mint a kerítés átépítése vagy a ház bővítése is ebbe a körbe tartoznak. Feladatunk az, hogy az adott település rendezési tervének és a Fertő-táj látké-

pének megfelelő terveknek adjunk szabad utat. Az építésügyi hatóság ugyanis csak akkor adhatja ki a végleges építési engedélyt, ha a tervtanács azt véleményezte és jóváhagyta. Megtörtént, hogy egy tervet vissza kellett utasítanunk átdolgozásra. Az illető megfogadta a tanácsainkat és egy sokkal jobb tervet adott be, s nem utolsósorban ez még olcsóbb is lett, mint az előző változat. Ebből is látszik, az igényeket hozzá lehet igazítani a hagyományokhoz. Nem az a célunk, hogy skanzeneket hozzunk létre, és olyan házak építessünk, amiben nem lehet lakni, hanem hogy a kor színvonalának megfelelő és a környezetbe illő házak épüljenek.
Körmendy János hozzátette még, a hagyomány és a modern technika is megfér egymás mellett. Lényeges, hogy az épület illeszkedjen a tájba, a belső kialakításba természetesen nem szólnak bele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom