Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nem szavazhatnak a bevándorlók az EU-ban

Elutasította az Európai Parlament (EP) azt a javaslatot, amely szavazati jogot adott volna az Unióban élő, de a tagország állampolgárságával nem rendelkező bevándorlóknak az európai, nemzeti és a helyhatósági választásokon.
Nem fogadta el az EP plenáris ülése a Catania-jelentést, amely kezdeményezte az Európai Unió területén élő, de nem uniós állampolgárok szavazati joghoz juttatását. Noha a javaslat szövegét az EP állampolgári jogi szakbizottsága még támogatta, a végszavazáson a parlament elutasította a tervezetet.

Az olasz Giusta Catania által jegyzett jelentés arra szólított fel, hogy az EP terjessze ki a helyhatósági és európai választásokon való részvétel jogát az Európai Unióban több mint öt éve állandó jelleggel tartózkodó, harmadik országbeli és hontalan személyekre is, megadva számukra egyúttal a szabad mozgás és a tartózkodás jogát is az EU bármely tagállamában. Erre a tagországok egyelőre még nem voltak hajlandók.

Brüsszeli adatok szerint a 455 milliós uniós lakosságnak jelenleg a 3,5 százalékát képezik bevándorlók. Tavaly a 2,3 milliós népességemelkedés 80 százalékát a bevándorlás tette ki, és a demográfiai előrejelzések szerint a következő évtizedekben is ez lesz a gyarapodás fő forrása a természetes szaporodás helyett. A demográfiai és migrációs statisztikák egységesítésére az EU tavaly novemberben új szabályozást fogadott el, amely az eddigi adatokat pontosabbá és összehasonlíthatóbbá teszi.

Mivel az Unió munkaerőállománya tizenöt éven belül akár 30 millióval is csökkenhet, ezért az EP jelenlegi döntésétől függetlenül várhatóan napirenden marad a törvényes bevándorlók és a legálisan munkát vállalók jogainak újraszabályozása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában. Bár az ország törvényei 1889 óta tiltják a… Tovább olvasom