Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Nem szavazták meg a képviselők a NIBEK megalakítását

A NIBEK a kormány eredeti szándéka szerint Magyarország belső biztonsági és bűnügyi helyzetét követte volna figyelemmel.
Pintér Sándor belügyminiszter korábban benyújtott javaslatával ellentétben mégsem jön létre a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK), miután az Országgyűlés pénteken elfogadta a fideszes Demeter Ervin ezt indítványozó zárószavazás előtti módosító javaslatát. A parlament előző héten Kövér László házelnök kezdeményezésére még csak arról döntött, hogy a NIBEK nem működhetne új titkosszolgálatként.

A képviselők 258 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 33 tartózkodás mellett szavazták meg a rendvédelmi tárgyú törvénymódosítások végleges szövegének minősített többséget igénylő passzusait, míg további részét 258 igen, 7 nem, illetve 34 tartózkodással hagyta jóvá.

A NIBEK a kormány eredeti szándéka szerint Magyarország belső biztonsági és bűnügyi helyzetét követte volna figyelemmel, nemzetbiztonsági szolgálatként pedig elemző-értékelő tevékenységet is végzett volna, más szervek által kezelt adatokat is felhasználva.

Kövér László a törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványában korábban azt írta: mivel a NIBEK nem folytatna titkos információgyűjtő tevékenységet, csak koordinációs és értékelő, elemző munkát, nem szükséges titkosszolgálati jogállást biztosítani neki. A házelnök szerint emellett túlzott nemzetbiztonsági kockázattal járt volna közvetlen elektronikus adatkapcsolatot kiépíteni a NIBEK és a vele együttműködő szervek között. A kabinet korábban nem támogatta a volt titkosszolgálati minisztert, a Fidesz-KDNP képviselői azonban mellé álltak.

A jogszabály-módosítások között maradt ugyanakkor például, hogy a jövőben elzárással, vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényen vagy a sportrendezvényeken az arcát olyan módon eltakarva jelenik meg, hogy a hatóság nem tudja azonosítani

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. december 30. 16:24
    „Nem lesznek itten ilyen goy motoros,tv ostromló, rendőrt lepisilő fazonok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt írta Hillary Clinton Orbánnak

Az amerikai külügyminiszter nyomatékosan kérte egyes törvények módosítását Orbán Viktortól. Tovább olvasom