Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Nem találtak botrányos esetet

Nem kellett üzletet bezáratni, nem volt kirívóan nagy szabálytalanság, de sok tanulsága van a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség nyári ellenőrzéseinek. A főszezonban főleg a kiemelt idegenforgalmi vendéglátóhelyeken vizsgálódtak.
Fokozatosan csökkenő, de még mindig jelentős az idegenforgalmi főszezonban a megyénkbe látogatók – főleg osztrákok – száma, ezért a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség idei nyári nagy vizsgálatának célpontja Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár, illetve azok vonzáskörzete volt.

Mennyi a korsó, a feles?

Összesen 219 egységben végeztek ellenőrzést (köztük társszervekkel, illetve más megyékkel közöseket is), majdnem százzal többet, mint a tavalyi szezonban. A bírságolási arány magas, csaknem 80 százalékos – egy-egy egységben több szabálytalanságot is találtak –, ez is mutatja, hogy valóban indokolt évről évre elvégezni a vendéglátóegységek vizsgálatát.
Kirívóan nagy szabálytalanság miatt üzletbezárást nem kellett kezdeményezniük a fogyasztóvédőknek, de sok „jellemző” hiányosságra bukkantak idén is.
Ilyen például, hogy a vizsgált üzletek több mint egyötödében még mindig nincs külső (utcai) ártájékoztató. A kerthelyiségekben sok esetben nincs teljes választékot tartalmazó ital- vagy étellap. Viszonylag sűrűn előforduló hiányosság, hogy az italoknál csak az árat tüntetik fel, a kiszolgálandó mennyiséget nem. Egy korsó csapolt sör így lehet fél liter, vagy 4 deci is, a röviditaloknál pedig a „feles” 5 vagy 4 centiliter, de ezt a vendég csak a kiszolgáláskor tudja meg. Az űrmértékek hitelesítésére az üzletek nem fordítanak kellő figyelmet: 207 vizsgált egységből 36-nál egyáltalán nem volt űrmérték, vagy nem volt hiteles.

Szalonna somlóival

A vizsgálatok során kilenc helyen nem kaptak az ellenőrök fizetési bizonylatot, ez visszaesés ugyan a korábbi évhez, de a megállapítás szerint inkább csak az alkalmazott hanyagsága miatt történt, s nem szándékosságból.
Az egységek 10 százalékában találtak lejárt minőségmegőrzési idejű terméket, legnagyobbrészt melegkonyhás éttermekben. (Sóskakrém, kolbászok, sonkák, csirkemell, sertéscsont és még sokféle élelmiszer.) Az éttermek 16 százalékában nem szakosítottan tárolták az élelmiszereket. Akadt, ahol a hűtőben egy légtérben, lefedés nélkül volt a szalonna, virsli, csirkemellsaláta a nyers burgonyával és a somlói galuskával...

Összességében nem rossz

Az idei vizsgálat során kiemelt figyelmet fordítottak a cukrászdákra. A tapasztalatokat a nem melegkonyhás üzletekével együtt összegezték, ugyanis sok helyen a polgármesteri hivatal besorolása szerint nem cukrászda, ami mégiscsak az... Összesen 125-fajta (1409 darab) süteményt ellenőriztek, továbbá sokfajta fagylaltot. Utóbbiból 680 kilóból 80 kilogrammot kifogásoltak. A vizsgált 98-féle, 727 darab jégkrémből 51-et nem találtak megfelelőnek. Ezekben az esetekben a termékek minőség-

megőrzési ideje lejárt, vagy nem tudták azt megállapítani.
Az idei idegenforgalmi főszezonban végzett ellenőrzések következményeként 173 esetben összesen 11 millió 790 ezer forint különböző bírságot szabtak ki, csaknem hárommillió forinttal többet, mint egy évvel korábban.
A vizsgálatok végkövetkeztetése: egyre több helyen betartják a jogszabályi előírásokat, s a még mindig jellemző hiányosságok ellenére a tapasztalatok kedvezőek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom