Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Nem találtak guargumit az eddig megvizsgált élelmiszerekben

Elkészült az első vizsgálati eredmény a guargumit tartalmazó élelmiszerekről. Az OÉVI feltüntette a "felelős cégek listáját", azokat, akik maguk jelentették be, hogy használják az adalékanyagot.
Süth Miklós, országos főállatorvos bejelentette: elkészült az első négy vizsgálati anyag elemzése, ez hét termékre vonatkozik. Legelőször a Fornetti Franchise küldött mintát (mind alapanyagból, mind a késztermékekből).

A guar-gumit felhasználó cégekről, illetve a vizsgálat eredményeiről az OÉVI honlapján lehet negyedóránként frissített információt találni.

Egy másik listán a dioxinnal szennyezett élelmiszerek gyártóit sorolták fel. A főállatorvos szerint a lista „a felelős cégek listája", mert ők tisztességgel bejelentették, hogy használnak ilyen adalékanyagot. Nyilvánosságra hozták ugyanakkor a tiszta élelmiszerek listáját is, ahol azon termékeket sorolták fel, amelyek esetében negatív eredménnyel végződött a vizsgálat.

A guargumi alapvetően egy természetes anyag, melyet előszeretettel használnak az élemiszeriparban. Ezek közül az indiai India Glycols Ltd. által gyártott, az EU kilenc tagállamába szállított mennyiség a veszélyes.

A hivatal összesen 17 cég 57 darab mintáját vizsgálja. A jelenleg használt analizáló módszer négy napon át tartott, és darabonként 220 ezer forintba került. Az Európai Unió azt javasolta, hogy – ha megfelelő mennyiségű vizsgálati eredmény van – akkor ne a dioxin, hanem a pentaklór-fenol (PCF) tartalmat nézzék meg. Süth Miklós szerint a jövő hét elején döntenek arról, hogy bevezetik-e ezt a módszert, de álláspontja szerint egyenlőre valószínűleg párhuzamosan fogják a két módszert használni.

A PCF-ből ugyanis kialakulhat dioxin, és ahol van dioxin, ott van PCF is – hangsúlyozta a szakember. A szabályok ugyan nem állapítank meg egészségügyi határértéket a PCF számára, vizsgálata azonban csak két napig tart, és 30 ezer forintba kerül mindössze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácsok férfiaktól nőknek

Sose vegyél egy új márkájú sört csak azért, mert akciós! Ha a kertben vagyunk és a nappaliban megy a… Tovább olvasom