Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nem találtak sugárszennyezést az kunszenti szőrmegyár területén

A város területén és annak környékén sem mutattak ki szennyezettséget.
Sem a hajdani szőrmegyár, sem a város területén és annak környékén nem mutattak ki sugárszennyezettséget az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézet Sugáregészségügyi Decentrum Laboratóriumának műszerei – közölte szerda este az Kunszentmárton polgármestere MTI-vel.

A debreceni intézet munkatársai soron kívül, az eredetileg tervezettnél korábban, szerdán elvégezték a vizsgálatot - tájékoztatott Czuczi Mihály.

A három szakember két műszerrel érkezett és reggeltől késő délutánig nem csak az üzem területének szinte minden négyzetméterét, de a város és a térség jó néhány területét - többek között a régi és új szemétlerakót, a szennyvíztisztítót, sőt, a Körös partot és az ártér több pontját - is ellenőrizték - tette hozzá.

„Bár az írásos szakvélemény még nem készült el, a televíziós kamerák előtt mért értékek valamennyiünket megnyugtattak. Azok ugyanis sehol sem mutattak egyebet természetes háttérsugárzásnál, az egészségügyi határértéket pedig meg sem közelítették" - közölte az elöljáró.

Czuczi Mihály elmondta: mivel az állítás hitelességét korábban senki nem tudja megítélni, hétfőn kötelessége volt összehívni egy rendkívüli helyi védelmi bizottsági ülést a szakhatóságok bevonásával. Az ott meghozott döntések nyomán még aznap feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál ismeretlen elkövető ellen, „visszaélés radioaktív anyaggal" bűntett gyanúja miatt és a szakhatóságot is értesítették a történtekről.

„Ezekkel az ügyekkel az önkormányzatnak és a helyi védelmi bizottságnak nincs további teendője, a történteknek ezt a részét lezártuk" – mondta a polgármester, aki azonban utalt rá, hogy a város jó hírében és gazdasági versenyképességében is kárt okozó rémhírkeltés miatt várhatóan még tesznek majd további lépéseket.

Az ügy azt követően pattant ki, hogy a TV2 Napló című műsora bemutatott egy ugyancsak Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Jászberény közelében egy tanyán élő egykori kamionsofőrt, aki számos - orvosi szakvélemények szerint feltehetőleg sugárfertőzés következtében kialakult - betegségben szenved. Bagi Antal a műsorban azt állította: egészségügyi problémái azt követően jelentkeztek, hogy 2000-ben a kunszentmártoni gyárból galvániszapnak hitt szállítmányt vitt az almásfüzitői hulladék feldolgozóba. A 36 tonnányi rakományról ott derült ki, hogy radioaktív anyaggal szennyezett bőrmaradvány, melyet ezért vissza kellett vinnie a szőrmegyárba és ott saját kezűleg lerakodnia - mondta a riportban.

A műsorban megszólalt szakértő szerint elképzelhető, hogy Csernobil környékén elhullott állatok bőre került a kunszentmártoni vállalathoz. Ezt látszottak alátámasztani azok a mérések is, melyeket egy szakember a helyszínen végzett a TV2 riporterével. Az eredmények ugyanis - az adásban elhangzottak alapján - több helyen jelentősen meghaladták az egészségügyi határértéket.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2009. december 03. 09:02
    „Akkor a TV2 "szakértője" mit mért?
    Ha kamu volt az egész, akkor ez pánikkeltés, rémhírterjesztés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei

7 találatos szelvény nem volt. Tovább olvasom