Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem tárgyalnak újra a nyugdíjkorhatár emeléséről

Az Országgyűlés nem tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár emelését. A képviselők erről 31 igen, 241 nem és 22 tartózkodás mellett döntöttek keddre virradó éjszaka.
A voksoláson a jelenlévő Jobbik és az LMP szavazott igennel, a kormánypártok nemmel, az MSZP pedig tartózkodott. A döntésre azért kerülhetett sor, mert a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) összegyűjtötte a népi kezdeményezésének tárgyaláshoz szükséges legalább ötvenezer aláírást, amely alapján az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelésének ügyét.

Javaslatuk így szólt: "Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését". Az aláírásgyűjtési ívet még márciusban hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB), a SZEF pedig a rendelkezésre álló négy hónapban csaknem 70 ezer aláírást gyűjtött össze. Az aláírásgyűjtési ívek - véletlenszerű mintavétellel történő - ellenőrzése során megállapították, hogy az aláírások között legalább 61.647, illetve legfeljebb 63.577 érvényes található.

Ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendre kelljen vennie és meg kelljen tárgyalnia egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer támogató aláírás szükséges. A parlament azonban ekkor sincs döntési kényszerben. (Ezt csak ügydöntő népszavazással lehet kikényszeríteni.)

Az Országgyűlés 2009 májusában az akkori kormány javaslatára - szocialisták és szabad demokraták szavazataival - döntött a nyugdíjkorhatár fokozatos, 62-ről 65 évre való felemeléséről.

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2010. december 21. 19:08
  „2. hozzászólás csak_pontosan 2010.12.21. 17:51
  Hajaj, .... amikor a törvényt elfogadták (2009 májusában), akkor persze nem volt aláírásgyűjtés.
  Kilóg a lóláb.”
 • 2. csak_pontosan 2010. december 21. 17:51
  „Nem értem, miért baj az, ha a hölgyek 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, miért jó az, hogy 62 év helyett 65 éves korukban menjenek nyugdíjba??
  És ez utóbbi érdekében még aláírást is gyüjtenek!
  A SZEF pedig veri a más ...-t, mint ÉRDEKVÉDELMI szervezet, hogy 65 év legyen a nyugdíjkor határ! Ki érti ezt??
  (és van 50.000 korlátolt férfi (mert nem hiszem, hogy a nők maguk ellen aláírnak) aki az ívet alá is írja!!)”
 • 1. achilleus 2010. december 21. 17:11
  „Hogy el van dugva ez a hír. Pedig sem Léni, sem Csirén nincs tisztában az utolsó bekezdésben szereplő tényekkel. Sőt, ... egyébként megint lebukott egy nyálverő kampány, elfogadták ugyanis "a nők 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba vonulhatnak" törvényt, semmi 3 gyerek, semmi csökkentett nyugdíj, semmi az mszp-s varjúkommandó rémisztgetéseiből nem került bele. A helyhatósági választások utáni megszorításoknak sincs se híre, sem hamva. Még mindig Bajnai emelte utoljára gáz árát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmilliárd forint van babakötvényekben

Öt kereskedelmi banknál, 64 700 darab babakötvényhez kötődő start-számlán több mint hétmilliárd… Tovább olvasom