Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem tárgyalt a költségvetési bizottság a sztrájkhelyzetről

14 igen, 14 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett hétfői rendkívüli ülésén úgy döntött a költségvetési bizottság, hogy nem fogadja el a napirendet, és nem tárgyal a Fidesz által kezdeményezett, sztrájkhelyzet nyomán kialakult helyzetről, és nem vitatja meg az SZDSZ javaslatát sem a kormány 200 milliárdos "többletkiadásaival" kapcsolatban.
A költségvetési bizottság fél óra után szavazott csak a napirendről, a szocialista képviselők ki is vonultak egy időre az ülésteremből, szerintük ugyanis csak a napirend megszavazása után vehette volna kezdetét a bizottsági ülés, Varga Mihály (Fidesz) bizottsági elnök azonban több embernek is, így például Szijjártó Péternek, Kóka Jánosnak és Gaskó Istvánnak is szót adott.

A Fidesz egy olyan állásfoglalást szeretett volna elfogadtatni a költségvetési bizottság rendkívüli ülésén, amelyben felszólítják a kormányt, hogy tegyen határozott lépéseket az országban kialakult "közlekedési káosz rendezése érdekében". Az SZDSZ pedig kezdeményezte, hogy a rendkívüli ülésen a bizottság tárgyaljon arról is, hogy az elmúlt héten a kormány olyan intézkedésekről döntött, ami 200 milliárd forinttal emelte az állami kiadásokat.

A bizottsági ülés körülbelül félórás volt, a szocialista képviselők szinte az elején kivonultak, - a szavazásra visszajöttek - kifogásolták ugyanis, hogy a testület fideszes elnöke, Varga Mihály nem a napirendről szavaztatott először, hanem szót adott többeknek. Szabó Lajos, a testület szocialista alelnöke szerint a bizottsági ülés összehívása a Fidesz részéről egy hecckampány, amiben nem kívántak részt venni, ráadásul szerintük illetékességük sincs a kérdésben. Ugyanezzel érvelt Herényi Károly, MDF-es honatya is, aki szerint, ha már parlamenti bizottságra tartozik a sztrájk kérdés, akkor vagy a munkaügyi bizottság, vagy a gazdasági lehet illetékes, ezért előre megmondta, hogy nem szavazza meg a napirendet. Kóka János arra várt volna választ a testület ülésén, hogy a 13. havi bér kifizetésére is szánt összeg fedezetéről miért nem szólt a kormány az Országgyűlés előtt, és ha van ekkora mozgástér, akkor azt miért nem adócsökkentésre fordította a kabinet. A szakszervezetek kérdéséről szólva pedig azt mondta, hogy három érdekképviseleti szerv, de leginkább Gaskó István zsarolja az országot. A VDSzSz elnöke visszautasította ezt a vádat, majd ő és Kovács Zoltán a Repülőtéri Szabad Szakszervezetek képviselője is segítséget kért a bizottságtól ahhoz, hogy meg tudjanak állapodni.

Keller László, a PM államtitkára az általa csak Fidesz rendezvénynek nevezett ülés után cáfolta, hogy a közszférával kötött megállapodás pótlólagos kiadást jelentene a költségvetésnek, az ugyanis be volt tervezve a jövő évi büdzsébe. Szerinte az SZDSZ-nek jobban meg kellett volna néznie a költségvetési sorokat.

Olvasóink írták

  • 2. klj_54 2008. december 22. 22:26
    „Mi köze is lenne a költségvetési bizottságnak a sztrájkhoz?
    Miért is kellene a kormánynak az ellenzék szekerét tolnia?”
  • 1. trainman 2008. december 22. 15:48
    „Cirkusz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a póluskórházak pályázatának első fordulója is

Lezárult az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) legnagyobb egészségügyi beruházásának - a… Tovább olvasom