Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Nem tervezik a sorkötelezettség visszaállítását

Nem léteznek a sorkötelezettség visszaállítását tartalmazó szándékok vagy tervek - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Nem léteznek a sorkötelezettség visszaállítását tartalmazó szándékok vagy tervek - így reagált a Honvédelmi Minisztérium (HM) Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár, független parlamenti képviselő, a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről szóló sarkalatos törvény tervezetét bíráló szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében "súlyos szakmai tévedésnek" nevezte, hogy "a parlamenti frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció elnevezésű párthoz tartozó" képviselő összekeveri a hadkötelezettséget a sorkötelezettséggel. Mint írták, "a politikus megállapításai a tárca álláspontja szerint megalapozatlanok, az általa felvetett érvek a törvényjavaslat ismeretének hiányára, esetleg értelmezésének nehézségeire, vagy az információk szándékos torzítására, félremagyarázására utalnak".

Vadai Ágnes, a Gyurcsány-, és Bajnai-kormány honvédelmi államtitkára a parlamentnek a múlt héten benyújtott kormányjavaslatot értékelve azt mondta: 2012. január 1-jén létrejön a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, amely minden nagykorú magyar állampolgárságú férfit nyilvántartásba vesz. A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjtené össze az adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kérnének be egészségügyi adatokat, míg a hadköteleseknek kötelezővé tennék, hogy a változásokat 8 napon belül jelentsék be a parancsnokságnak.

Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítaná a magyarországi férfiak előzetes egészségi alkalmasságát - hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció alelnöke, megjegyezve: hasonló nyilvántartást a sorkatonaság megszüntetése óta nem vezetnek, és "2011-ig nem is érezte senki a szükségét".

Vadai Ágnes úgy véli, az előzetes alkalmasságról szóló nyilvántartás mellett a sorkötelezettség visszaállítására utal az is, hogy Pósán László fideszes képviselő az alaptörvény vitájában felvetette: ellentmondás van a honvédelmi kötelezettség és a sorkatonaság eltörlése között, mivel az előbbi teljesítéséhez kiképzésre van szükség. Ugyancsak jelzésértékűnek nevezte, hogy a honvédelmi tárca államtitkára az a Simicskó István, aki korábban nemmel szavazott a sorkatonai szolgálat eltörlésére.

A Honvédelmi Minisztérium erre reagálva közleményében tudatta: a tárca vezetői több alkalommal világossá tették a közvélemény számára, hogy nem léteznek a sorkötelezettség visszaállítását tartalmazó szándékok vagy tervek. Az új alkotmány – ahogy a jelenlegi is – kizárólag háborús helyzetben, vagy azt megelőzően, parlamenti jóváhagyást követően ad lehetőséget az állampolgárok személyes részvételén alapuló hadkötelezettség kihirdetésére. "Békeidőben továbbra sincs és nem is lesz tehát sorozás, összeírás, vagy bármilyen megjelenési kötelezettség" - fűzte hozzá a minisztérium.

A tárca álláspontja szerint a kormány a honvédelmi kötelezettségekről szóló törvényjavaslattal nem csupán teljesíti az új alaptörvényből adódó feladatát, de korábban felhalmozódott súlyos hiányokat is pótol, ugyanis Vadai Ágnes a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján beismerte, hogy a sorkatonaság megszüntetése óta nem vezettek honvédelmi nyilvántartást a nagykorú férfi állampolgárokról, és "még fájóbbnak" nevezték, hogy az előző kormányzat nem is érezte ennek szükségességét.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. X_Y 2011. november 24. 14:11
  „Ez a kormány valahogy "fordítva van bekötv e" - amit terveznek (1 millió munkahely, gazdasági növekedés, államadósság csökentés, adócsökkentés) az valahogy nem sikerül, amit nem terveztek (manyup államostás, IMF-nek csontig beny..lás, új adók, "másfélkulcsos" egyklucsos adó) az meg valahogy sikerült.

  Olvasni kell a sorok közt: ha nem tervezik, akkor tuti hogy 1 éven belül megvalósul. Persze csak a kényszerítő körülmények hatássára. Persze mennyivel "olcsóbb" lenne ingyen sorkatonákat küldeni Afganisztánba, mint milliókért zsoldosokat...”
 • 24. prester 2011. november 24. 13:37
  „jq: Ez igaz, egy karabélyt szétszedni, összerakni kevésbé bonyolult, mint egy LEGO kisautót összerakni, de attól még nem katona az ember. Ha lőkészség, a harceljárások ismerete, az összeszokott csapatmunka nincs meg, akkor még az egyszerű lövész se több, mint egy fegyveres civil, és mint ilyen háborús helyzetben azonnali veszteség lesz. Nekünk annak idején még az irányzék beállítását, vagy jelentőségét se mondták el, mindegy, hogy 300, vagy 600 méterre volt állítva, parancs nélkül kiképzésen hozzányúlni se mertünk. A rajfegyverekről, azok használatáról meg ne is beszéljünk, tisztesként lőttem ugyan egyet RPG-vel, de a későbbi rajomban a kinevezett RPG-s, vagy géppuskás azt se igen tudta, hogy merről kell fogni a fegyverét, nem hogy akadályt hárított volna el. A rádiókról, az éjjellátókról, egyéb technikai eszközökről ne is beszéljünk, sorállományú kezében hetek alatt ment tönkre az is...”
 • 23. jmkrisz 2011. november 24. 13:34
  „Ha hadi helyzet áll elő, akkor úgyis tartanak egy kb 2 órás fegyverhasználati gyorstalpalót mindenkinek, aki mozog, aztán kiosztják a kapákat meg kaszákat.”
 • 22. jq 2011. november 24. 13:16
  „A MH-nál meglévő felszerelés használata nem különösebben bonyolult dolog. Kb 16 éves koromban kétszer megmutatták, hogy kell szétszedni meg összerakni a gépkarabélyt, harmadszorra már egyedül csináltam. Ha Szása a szibériai isten háta mögül meg tudta tanulni a használatát, akkor talán mi is utána tudjuk csinálni.”
 • 21. vuk 2011. november 24. 13:00
  „20. macs 2011.11.24. 12:50
  semmi, es eddig sem volt. ettol meg megcsinalhatjak, nem?
  kitalaltak az uj alkotmany (bocsanat, alaptorvenyt), amiben ez benne van. mostmar nehez kihatralni, inkabb vegigcsinaljak :)
  en nem mondom, hogy biztosan megteszik, de nem lepne meg, ha a tagadas ellenere egyik naprol a masikra megtortenne”
 • 20. macs 2011. november 24. 12:50
  „19. vuk,
  ennek mi értelme van? Nincs pénz, nincs felszerelés. A mai haditechnika komoly szakképzettséggel bíró embereket igényel.
  Annak mi értelme, hogy a fiúkat alakiztatják, fókáztatják? Néhány katonásdit játszani akarónak akarnak játékszert adni?”
 • 19. vuk 2011. november 24. 11:48
  „18. macs 2011.11.24. 11:44
  Ott irtam. Az lesz h vegig tagadjak, aztan gyorsan megcsinaljak. Igy szokta a fidesz.”
 • 18. macs 2011. november 24. 11:44
  „"2012. január 1-jén létrejön a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, amely minden nagykorú magyar állampolgárságú férfit nyilvántartásba vesz. A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjtené össze az adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kérnének be egészségügyi adatokat, míg a hadköteleseknek kötelezővé tennék, hogy a változásokat 8 napon belül jelentsék be a parancsnokságnak."
  Valaki magyarázza meg, ha nem lesz visszaállítva a sorkötelkezettség, akkor miért kell ezt a szervezetet felállítani, miért kell adatokat gyűjteni, és egyáltalán mire jó ez az egész?”
 • 17. deszkás 2011. november 24. 11:23
  „ORSZÁGZÁSZLÓ! Jó álmodozást.”
 • 16. vuk 2011. november 24. 10:43
  „Ebbol is az lesz, hogy honapokig tagadjak, hogy bevezetik, aztan 3 nap alatt beszolnak h bevezetik (majd), es meg is szavazzak a 3. napon?
  Igy szokott lenni.”
 • 15. prester 2011. november 24. 09:32
  „fer981: No látod, éppen az alkalmasakkal nem lenne gond a sorkatonaság nélkül. Aki "egészségügyi", "pszichológiai", "világnézeti" okokból alkalmatlanná minősíttetik az pontosan az, akire ráférne a szolgálat. Nem, nem vak, depressziós, vagy vallásos emberekre gondoltam, ezért helyeztem idézőjelbe az okokat. Mindenki tudja, aki élt akkor, hogy valóságos sport volt a legvadabb módszerekkel megúszni a sorkatonaságot. Volt aki egy-két évvel hamarabb már pszichológushoz kezdett járni, papírokat szerzett, vett spéci betegségről, stb. Nagyon kreatívak voltak az emberek. Ráadásul, ismétlem, az ég világon semmi nem garantálja, hogy pozitív irányba terelné a sorkatonaság az embereket. Ha a korrupt, alkoholista, kövület katonai vezetőket, és a Honvédség főparancsnokát (tudjátok ki az?) nézem, akkor pedig az esélyt sem igen latolgatnám.”
 • 14. fer981 2011. november 24. 09:14
  „Pedig nem ártana, 1 év feltétlenül szükséges volna . A fiatalok jó irányba való nevelése, egészsége, az ország védelmének felkészitése érdekében, de írhatnám az önállóságra való nevelést is. Persze nem azon a szinten, ahogy a mult rendszerben működött, mert akkor mindent megtanult a katona, csak harcolni nem. Sok katonánk nem volna, mert nagyobb részük alkalmatlan lenne erre a feladatra.”
 • 13. prester 2011. november 24. 08:39
  „Voltam sorkatona, egészen pontosan határőr, egy évet szolgáltam. Szakaszvezetőként szereltem. A legtöbb fiatalra ráfért az az egy év, különélés a szülőktől, egy függőségi rendszerbe tartozni, stb, ezek jó tapasztalatok voltak, melyeket nem bánok. DE: aki azt hiszi, hogy ez a fajta sorkatonaság bármiféle harci értéket, hazafi lelkesülést adott, vagy adni képes, az nyilvánvalóan sohasem volt egyetlen napig sem sorállományú, vagy azon igen kevés helyek egyikére került, ahol hébe-hóba megcsillant valami rendes kiképzés. A kiképzőknek az alaki általában fontosabb volt, mint az, hogy az eszközökkel báni tudj, az értelmetlenségig fajuló fegyvertakarítás önmagában nem szoktatott a fegyverhez, mert használni, ha egy, max. kettő éleslövészeten volt módja az embernek. Az a kirendeltség, ahol végül szolgáltam, negyven fővel működött a második szerb háború idején a határon. Csak példaként, ebben a helyzetben mindannyiunkra volt egyetlen RPG vetőcső, és hozzá egy darab rakéta METSZET. Volt 2-3 géppuskánk, de rakasz nem volt annyi, hogy mindet egyszerre használhassuk. A szakács szolgálat közben majdnem fejbelőtte magát, mert elrontotta a kitárazást, a lovakhoz 155 cm magas srácot raktak, aki önállóan nem tudott felkapaszkodni, ráadásul félt is tőlük, volt, hogy a pacik hamarabb értek be, mint a lovasok. A szerbek néha hangosan röhögtek rajtunk a határ túloldaláról. Szóval én köszönöm, a sorállományú katonaságra egy pillanatig nem bíznám a haza sorsát, az csak afféle hamis biztonságérzetnek, meg a militarista kissrácok álmodozásra jó.”
 • 12. spiler 2011. november 24. 08:02
  „a mi kormányunk az igaz mondó kormány....CSAK AZ ORRUK NŐ FOLYAMATOSAN/vaj mitől/”
 • 11. JB007 2011. november 24. 07:21
  „Én még az MDF kormány idején voltam sorkatona. Azóta romlott a színvonal? Fusson ki merre lát!”
 • 10. Egyolvasó 2011. november 24. 05:29
  „Pedig jó pénz van benne, (egyes embereknek).”
 • 9. reader 2011. november 23. 22:53
  „4. orszagzaszlo936 2011.11.23. 20:55

  Nos van alapja amit írsz, viszont sajnos a kilátások nagyon úgy mutatják, hogy ezek a lapok le vannak osztva.......
  A másik, hogy amíg arra nincs pénz, hogy normális hadi felszereléseket vegyen az ország (vagy gyártson) addig minek az a bohóckodás, mert ahogy itthon működött annak szerintem nem sok értelme volt. Meg nyilván egy profi hadsereg sem ártana még először.”
 • 8. kilo 2011. november 23. 22:30
  „Nem tervezik? Akkor jovo heten mar eletbe lep...”
 • 7. info 2011. november 23. 21:21
  „Sokkal jobb lenne, ha az ingatlanok haszonélvezetét szüntetnék meg e-helyett.Ugyanis rengeteg szülő vagy gyermek nem engedi a vagyonához tulajdonához jutni a jogos tulajdonost. Ezt kellene már végre átgondolni politikusainknak!”
 • 6. CsImre 2011. november 23. 21:06
  „És mi lesz 3 nap múlva?”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az önkormányzatok gondoskodjanak a hajléktalanok ellátásáról

Kósa Lajos és Kocsis Máté indítványa 2013. január 1-jétől írná elő az új megközelítésű… Tovább olvasom