Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Nem terveznek változásokat a nyugdíjrendszerben

Az átalakításokkal a jelenlegi nyugdíjrendszer kevesebbe kerül, mint két éve, a kormányzat nem tervezi annak további módosítását - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Hírlapnak.
A lap szombati számában nyilatkozó Asztalosné Zupcsán Erika kifejtette: a mai trendek mellett 2030-ban kerül
majd annyiba a nyugdíjak kifizetése, amennyibe 2010-ben. Ha a fenntarthatóságnak ez a folyamata nagyobb gazdasági teljesítménnyel párosul, akkor a demográfiai nehézségeket is lehet ellensúlyozni.

"A kormányzat további rendszerbeli változást már nem tervez, és nincsenek is erre vonatkozó munkálatok a minisztériumban" - fogalmazott.

A nyugdíjszerű ellátásokat is figyelembe véve hárommillió nyugdíjasról beszélhetünk, ténylegesen azonban 2,7 millió a nyugdíjasok száma, ám ennek alig több mint a fele – mintegy 1,4 millió – szerzett saját jogon öregségi nyugdíjat - mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a kormány egy átlátható rendszert hozott létre, amelynek része a saját jogon szerzett öregségi nyugdíj, a hozzátartozói jogosultság révén kapott özvegyi nyugdíj, illetve az árvaellátás, a nők pedig alanyi jogon negyvenévi jogosultsági idő után nyugdíjba mehetnek. A fontos változások közé sorolta azt is, hogy a gyermekneveléssel töltött idő is beleszámít a szolgálati időbe.

Kiemelte, a statisztikák azt mutatják, hogy ma Magyarországon meg lehet élni a nyugdíjból, hiszen százezer forint az átlagos nyugdíj, az átlagkereset pedig százharminc-száznegyvenezer forint. Ebből az is következik, hogy a szegénységi kockázat elsősorban nem a nyugdíjasokat érinti.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. strangerrr 2013. február 18. 13:25
  „Tehát nincs válasz, 30. jó szándékú hozzászólását nem számolva.

  A mai nyugdíj rendszer olyan mint a fogyasztói csoportok. Évekig fizetsz aztán lehet, hogy kapsz belőle vissza, lehet hogy nem. Jelenleg a kifizetéseket a magyar állam nemhogy nem tudja semmivel sem garantálni, de ötlete sincs hogy hogyan fogja teljesíteni őket. És még a bankokat hívjuk aljasnak... akkor ezt minek nevezzük?”
 • 30. csonakos 2013. február 18. 10:02
  „29. strangerrr 2013.02.18. 09:11
  Majd azok vagyonából akik ellehetetlenítették a gyerekvállalást! Lásd a mostani várandós kismamák, gyeremekes anyák ellenes törvényeket!”
 • 29. strangerrr 2013. február 18. 09:11
  „Számok nélkül ez csak egy kocsmai vita.
  Mit nem lehet azon érteni, hogy ha egy 10 fős családban, van 2 kereső, 2 gyerek, meg 6 nyugdíjaskorú, akkor egye-egyre kevesebb jut.
  Válaszoljatok már, hogy ki fogja 2040-ben a társadalom felét kitevő 60 év felettiek nyugdíját megtermelni???”
 • 28. sikan 2013. február 17. 23:43
  „25. történész :
  Először is nem hiszem, hogy valaha letegeződtünk volna! Ha a foglalkozásának valóban lenne köze a történészekhez, azok kitagadnák! Én nem irigylem senkitől, amit megérdemelt, s jutottam, ahol vagyok a saját erőmből, tisztességesen fizettem egész eddigi életemben mindig mindenért! De az emberek többségét mindig is felháborította a fiatalon nyugdíjazottak ügye, s ennek megszüntetése jó döntés volt (természetesen az érintettek - netán Ön is? - ezt nem így látják, de az az ő önzőségüket mutatja!). Nem tetszik nekem sem, hogy a politikusok annyit kapnak, de annál sokkal többet is keresnek ebben az országban cégvezetők, bankárok, ügyvédek, a lenyúlt állami vagyonokat a privatizáció során megszerző milliárdosok, sztároknak kikiáltott senkik, maffiózók, lányfuttató stricik, s vastag aranyláncot és karkötőt viselő, Mercedessel a segélyekért sorbaálló bodzatermesztők! De az is felháborít, hogy sok korábbi rokkantnyugdíjast megfosztottak az eddigi nyugdíjától és átképzésre, vagy munkára alkalmasnak ítélték, pedig egy részük valóban olyan beteg, hogy nem tud dolgozni, miközben sok ezer kamurokkant kapta és kapja a nyugdíjat továbbra is. Ismertem olyan embert, aki miután lerokkantosíttatta magát sok éve (s el is dicsekedett vele, hogy csak pénz kérdése), utána maszekként kereskedett a feleségével együtt, de sok hasonlóról lehet hallani. Egyébként 100 eFt-ból nem könnyű megélni, de sokszor olvashat olyan családokról, akik ennél jóval kevesebből élnek fejenként, s mégis boldogok, a családjuk szeretete többet ér nekik, mint a nagy vagyon! Hány milliárdos lett már öngyilkos, drogos, nem minden a pénz!”
 • 27. deszkás 2013. február 17. 20:31
  „STRANGERR ! (23 hsz) örökölt újraelosztás? Hagyjál már fel a hülyeségeddel. Csak egy (1) példa: Dbreceni Vízmű vez. ig. 2011 (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) éves juttatása : cca 196 millió forint. Erre gondolsz ? Gratulálok jól nyomod a betanult narancsos szöveget.”
 • 26. történész 2013. február 17. 20:27
  „18. strangerrr

  Ja értem öregeket agyon verni nem a munkát .a termelést, kell fokozni...nem neked elég ha a nyugdíjast hidegre teszik és megvan a boldogság faktor...farkast törvény életed lehet, éhes vagyok elveszem a gyengétől..Szüleid ,nagyszüleid..Ez a baj ebben az országban,hogy magát minden tanultnak képzelt ember csak így tud gondolkodni...elvenni ..elvenni..nem fejlődni, nem fogyasztani,,,nem elvenni és másnak adni.”
 • 25. történész 2013. február 17. 20:22
  „24. sikan

  Az irigy ember keveset fog élni.Te irigy vagy, sajnálsz mindent mástól mert nem sokra jutottál?
  Ha ma Magyarországon százezer ft-bol meg lehet élni ,a politikusok miért kapnak havi milliót ???”
 • 24. sikan 2013. február 16. 21:55
  „A mai nyugdíjrendszernek számtalan hibája van, de azok egy részéről a korábbi kormányok tehetnek: pl. életerős fiatalokat küldtek nyugdíjba a katonaságtól, rendőrségtől, tűzoltóságtól és még ki tudja, hány helyről, akiknek jó része a jó(!) nyugdíja mellé feketén, vagy akár hivatalosan is, de vállalt munkát, keresett, elvette mások elől a munkalehetőséget! Nem vagyok kormánypárti, de az efféle nyugdíjak megszüntetése egy jó lépés volt! Most szidják a kormányt az ebben érintettek, pedig nagyon sok szakmában nem volt ilyen lehetőség, s talán sokkal nehezebb munkakörökben (bányász, kohász, útépítő, földműves, szövőnő stb.) végig kellett dolgozni a rendes nyugdíjkorhatárig az életet! A bírák pedig azért balhéznak, mert a többi emberrel azonos korban akarják őket nyugdíjazni a jól bejáratott, zsíros állásaikból? A korábbi rendszerben kiemelt nyugdíjakra jogosultak(?) nyugdíjának jelentős csökkentése sajnos a mai napig is csak ígéret maradt, de ilyen ember egyre kevesebb van. Nem tudom sajnálni azokat a művészeket, magánvállalkozókat, akik életükben dőzsöltek, két kézzel szórták a pénzt, s most sírnak, hogy milyen kicsi a nyugdíjuk! Talán a tényleges jövedelmük után kellett volna befizetni az államkincstárba a járulékokat, ahogy minden hivatalosan bejelentett dolgozó tette és teszi ma is, akkor az alapján kapnák a nyugdíjat is, vagy félre kellett volna tenni a sztárgázsiból, be nem vallott jövedelemből rendszeresen, hogy legyen most miből élniük! Sajnos a minimálbérrel bejelentett, de zsebből plusz pénzzel is fizetett mai dolgozók is csak azt tehetik, hogy megpróbálnak tartalékolni, de a többség lazán elszórja a pénzt, nem foglalkozik a jövőjével (tudom, sokan rá is kényszerülnek a plusz jövedelem felhasználására, de az igényeket kicsit vissza kellene fogni sok esetben!). Meg kell nézni a karácsonyi tülekedést pl., hogy mennyire nem számít, ha másra nem jut, akkor is mindenki Dáriusnak képzeli magát, s csak utólag döbben rá, hogy a részletre vásárolt ajándék havi törlesztése túlhaladja a havi kereteiket?! Nem tanultak meg a pénzzel bánni az emberek, pedig régi mondás. hogy "addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!"”
 • 23. strangerrr 2013. február 16. 17:41
  „18. Hol írtam én ilyet?
  Csak ha marad a felosztó-kirovó rendszer, akkor a mai 30-asoknak lesz (mai áron) kb 40 ezer Ft állami nyugdíjuk.
  Járni járna, de nem jut. Ez tény. Ez nem zavar?”
 • 22. ossian33 2013. február 16. 16:20
  „17. kipkop 2013.02.16. 13:39
  Nem mindenkinek jobb, de azt a több millió minimálbéren tengődöt nem érinti, a szegény milliókat keresőket meg sajnálja a lőtéri döglött kutya... Ja hogy többet is dolgozik, aki többet keres... aha.”
 • 21. ossian33 2013. február 16. 16:13
  „18. strangerrr 2013.02.16. 14:07
  60 év felettieknek Tajgetosz! Te viszed fel a szüleidet, nagyszüleidet, vagy másal löketed le őket??? :(((”
 • 20. macs 2013. február 16. 16:06
  „17. kipkop,
  adnál egy linket? köszi. :-)”
 • 19. Őszödi 2013. február 16. 15:12
  „A törvények által megállapított nyugdíjak visszamenőleges elvétele után mit is tervezhetnének?”
 • 18. strangerrr 2013. február 16. 14:07
  „"Magyarország legnagyobb problémája, hogy a szocializmusból örökölt, az állam méreteihez képest brutális mértékű jóléti kiadásokat egyetlen kormány sem merte még érdemben csökkenteni.

  A magyar állami újraelosztás mértéke 30-40%-kal haladja meg a szomszédos államok hasonló adatait, a lehető legegyszerűbben fogalmazva, ennyivel több adót kell idehaza fizetned.( Egy átlagos magyar honpolgár a teljes bevételének 65-69%-át a legvégén kifizeti adóban)

  2000 óta a 60 év felettiek száma 314 ezerrel nőtt és a Népességtudományi Kutatóintézet szerint már 2017-re meghaladhatja az arányuk a társadalom 30%-át.

  Magyarország erre a fenntarthatatlan és méregdrága rendszerre minden évben egyre többet költ, a 2000-es GDP 8,4%-a helyett már 11,3%-ot."”
 • 17. kipkop 2013. február 16. 13:39
  „Az mszp-és Kórózs Lajos szerint jelenleg magasak a nyugdíjak, ezért hatalomra kerülésük esetén a jövőben az aktív jövedelem 60 - 65%-át tervezik - egy 40 éves munkaviszony figyelembe vételével - nyugdíj összegének megállapításánál. Szavazzunk az mszp-re, kapunk továbbá 3 kulcsos (tervezet szerint 32-26-18 %-os) adót, a jelenlegi 16 helyett. Az mindenkinek jobb mint a 16 %?”
 • 16. ossian33 2013. február 16. 13:23
  „"Meg lehet élni a nyugdíjból" Csakhogy nem az átlagnyugdíjból lehet vásárolni, fizetni, hanem mindenkinek abból, amit kap. Végre valaki eltörölhetné már ezt a semmitmondó statisztikai átlag számítást!
  Viszont ha azt nézzük, a 30ezer Ft-os rehiabilitációs járadékokból is meg lehet élni (?!), akkor a nyugdíjasok még dőzsölhetnek is. :((”
 • 15. X_Y 2013. február 16. 13:22
  „Ez azt jelenti hogy a manyup-lenyúláskor ígért egyéni nyugdíjszámlát el lehet felejteni. Nem meglepő, már akkor lehetett tudni hogy a kiflitolvaj hazudik.”
 • 14. macs 2013. február 16. 12:58
  „12. Linka11,
  olyan trendi ez a Churchill idézet! :-) Csak azt mondja meg valaki adatok nélkül, hogy lehet pl. a nyugdíjrendszerről, vagy bármiről beszélni, folyamatokat elemezni, jövőt prognosztizálni? Olyan alapon, hogy Pista bácsi, meg Juliska és a Gipsz Jakab azt mondta, úgy véli, feltételezi, a baráti körömben mindenki keveset keres, tehát olyan, hogy valaki 200 eFt-t keres, hazugság, és ehhez hasonló kijelentések alapján nem jutunk egyről a kettőre. :-)”
 • 13. gondolom 2013. február 16. 11:47
  „Tehát akkor, fognak.”
 • 12. Linka11 2013. február 16. 11:30
  „-Két dolog-! Először is ha úgy tetszik csak azt a statisztikát hiszem el amit én hamisítottam ! --Másodszor-! Lehet,hogy rész igazság az is amiről én beszélek,de az sem olyan fekete-fehér amit "9.pachakuti" fejt ki véleménye gyanánt. És mivel messze vinne a fejtegetés ,csak ennyit szerettem volna megjegyezni. Üdv ; minden hozzászólónak!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: tiszta agrárkörnyezetben tiszta élelmiszert!

A Fidesz szerint Magyarország stratégiai célja, hogy tiszta agrárkörnyezetben tiszta élelmiszert állítson elő, amihez minden adottság és feltétel megvan. Tovább olvasom