Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nem történt érdemi előrelépés az EU-csúcson

Nem történt érdemi előrelépés az EU-tagok állam- és kormányfőinek esti, első egyeztetésén a brüsszeli uniós csúcsértekezleten - ez tűnt ki több résztvevő nyilatkozataiból.
Nem történt érdemi előrelépés az EU-tagok állam- és kormányfőinek esti, első egyeztetésén a brüsszeli uniós csúcsértekezleten - ez tűnt ki több résztvevő nyilatkozataiból. Angela Merkel német kancellár, az EU soros elnöke az első napot záró késő esti sajtóértekezletén azt mondta, hogy egyelőre nem tud eredményekről beszámolni. Merkel szerint az állam- és kormányfők munkavacsorája lehetőséget adott arra, hogy mindenki elmondhassa véleményét a csúcs fő témájáról, az EU-alkotmányt felváltó új uniós szerződésről, s "széleskörű egyezség mutatkozott arról, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni a megállapodás elérésére".

Ugyanakkor hozzátette: most még lehetetlen megmondani, ez vajon elég lesz-e a sikerhez, azaz a brüsszeli csúcson megszületik-e a megállapodás e témában. A kancellár szerint még sok nyitott kérdés van, s ezek között találhatóak nagyon bonyolultak is. A német EU-elnökség most az elhangzottakat elemzi majd, péntek délelőtt pedig bilaterális megbeszéléseket folytat egyes országokkal, hogy azután a munkaebéden, immár az összes állam- és kormányfő részvételével összefoglalhassák az eredményeket - közölte Merkel.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezet elnöke a vacsoráról távozva azt mondta az őt faggató újságíróknak, hogy nem történt lényeges előrehaladás az alkotmányt felváltó szerződés ügyében. "A légkör jó volt, de ami a többit illeti, én nem tapasztaltam nagyon nagy előrelépést" - közölte.

Matti Vanhanen finn miniszterelnök szerint a kulcsországok közül egyik sem mozdult el eddigi álláspontjáról, s ezért ő - mint mondta - egy kicsit pesszimistán látja a megállapodás esélyét. Tony Blair brit miniszterelnök szóvivője pedig szintén arról beszélt, hogy egyelőre nincs sok jele az elmozdulásnak. De figyelmeztetett: nem csak nekik vannak ellenvetéseik, hanem a hollandoknak, a lengyeleknek, a franciáknak és még másoknak is, azaz Nagy-Britannia nincs elszigetelt helyzetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan mondjam meg, meleg vagyok?

''Szia Adrien! Komoly problémám van, kérlek, segíts! 18 éves srác vagyok és meleg. Hosszú időbe… Tovább olvasom