Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Nem tudják eloltani a Dél-Angliában felrobbant olajtárolót

Hétfő hajnalban is nagy intenzitással égett a dél-angliai Hertfordshire grófságban előző reggel felrobbant olajtároló telep, amelynek kigyulladása szakértők szerint az európai ipar eddigi történetének egyik legsúlyosabb szerencsétlensége.
Hétfő hajnalban 150 tűzoltó küzdött a 30-40 méter magasra felcsapó lángokkal, amelyek sűrű olajfüsttel borították be Délkelet-Anglia jelentős részét. A füstöt gyenge északi szél sodorta London és a környező délkeleti térségek felé. A füsttömeg oszlását meteorológus szakértők szerint akadályozza a fagyos, ködös talajközeli légréteg és a fölötte lévő melegebb levegő elegye. A környéken hétfőre hetven iskolát bezártak.

A robbanássorozat Londontól északra, a Hertfordshire grófságbeli Hemel Hempstead mellett működő Buncefield olajtároló telepen történt kora reggel. A tűzoltóság szerint összesen húsz, egyenként 14 millió literes tartály égett.

A szerencsétlenségben 43-an megsérültek; halálos áldozatok nincsenek, ugyanakkor kétezer embert egész éjszakára evakuálni kellett lakóhelyéről.

A detonációk dörejét a BBC rádió beszámolója szerint még Hollandiában is hallani lehetett. A légnyomás nagy körzetben rongált meg épületeket; sok lakóház teteje lerepült.

Hertfordshire grófság tűzoltóparancsnoka vasárnap este azt mondta, valószínűleg az európai ipar történetének legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli szerencsétlenségéről van szó. Anglia több térségében pánikvásárlások kezdődtek a benzinkutaknál, hosszú sorokkal, mert az autósok attól tartottak, hogy a telep kiégése miatt üzemanyaghiány lép fel.

A Buncefield tárolót használó nagy olajtársaságok - a Total, a BP, a Texaco és a Shell - vezetői vasárnap éjjel sürgősségi telekonferencián dolgozták ki az ellátási lánc átszervezését, és közölték, hogy 24 órán belül helyreáll a tároló által kiszolgált térség üzemanyag-ellátása.

A brit olajipar vezetői hangsúlyozták, hogy nem kell üzemanyaghiánytól tartani, mert Buncefield nem elsősorban finomító, hanem tároló telep volt, és az ágazat finomítói kapacitásaiban a szerencsétlenség nem tett kárt.

A most elpusztult üzem az ötödik legnagyobb angliai olaj- és olajtermék-tároló telep volt; összesen négyszáz tartályautó szállította innen folyamatosan az üzemanyagot a délkelet-angliai benzinkutakhoz.

A világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, a London nyugati határában fekvő Heathrow is innen kapta közvetlen vezetéken a repülőgépek tankolásához szükséges kerozinmennyiség harmadát. A repülőtér közölte, hogy kétnapi készlete van kerozinból, addig pedig megszervezi a kiesett mennyiség pótlását.

A Heathrow leszálló forgalmában az olajfüst kisebb késéseket okozott, de a telephez közeli másik két légikikötőből, Lutonról és Stanstedről nem jelentettek fennakadást. Mindhárom repülőtérre érkeznek járatok Budapestről.

A robbanás körzetében - a 16 kilométerre lévő Luton repülőtér közelsége miatt - elterjedt, hogy repülőgép csapódott a tartályokba. A rendőrség ezt már vasárnap alaptalannak minősítette, és közölte: "nincs ok" azt feltételezni, hogy terrorakció, és nem baleset történt.

A BBC vasárnap esti híre szerint azonban a vizsgálatba bekapcsolódtak a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának szakértői is.

A hatóságok a robbanás helyszínéhez közeli M1-es autópályát - a Londont Észak-Angliával összekötő, Lutont is kiszolgáló legfőbb közúti kapcsolatot - 12 órás zárlat után hétfő hajnalban megnyitották, így a fővárostól 35 kilométerre északra fekvő repülőteret közúton Londonból ismét meg lehet közelíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszva gyógyulnak a Gézengúz Házban

Tavasz óta új helyen fogadja a születési károsult babákat és szüleiket a győri Gézengúz Alapítvány.… Tovább olvasom