Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Nem üzemeltethetik arab befektetők az amerikai kikötőket

Elhalasztották az USA és az Egyesült Arab Emírségek szabad kereskedelmi tárgyalásainak hétfőn esedékes fordulóját azután, hogy az amerikai kongresszus megakadályozta amerikai kikötők üzemeltetési jogának eladását a dubai királyi család tulajdonában lévő cég számára.
Nemzetbiztonsági üggyé vált az amerikai kikötőeladás
Ez csak az egyik következménye az új keletű amerikai gazdasági patriotizmusnak. A dubai cég bejelentette, hogy lemond 6,8 milliárd dollárért megvett jogai gyakorlásáról, s azokat egy amerikai cégnek kívánja továbbértékesíteni.

Az üzlet végső meghiúsulása súlyos fiaskó George Bush elnök számára Bloomberg szerint. A kongresszusi ellenőrzésnek az őszi félidős választásokon való visszaszerzését célul kitűző demokraták a Katrina hurrikánnal kapcsolatos teendők inkompetens intézése után kikötőügyben nemzetbiztonsági alkalmatlanságban marasztalták el az elnököt. Azt mondták, hogy a legfontosabb kikötőknek egy arab társaság általi üzemeltetése megengedhetetlen kockázat lenne. A képviselőház ennek megfelelően leszavazta az ügyletet, s csütörtökön a szenátusi republikánus vezetők arról tájékoztatták az elnököt, hogy testületükben hasonló voksolási eredmény várható.

Ezzel egy időben jelentették be Washingtonban, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiánya januárban rekordszintet, 68,5 milliárd dollárt ért el. Egy olyan országnak, amely többet hoz be, mint amennyit kivisz, a különbséget külföldi pénzből kell fedeznie – írja a The Washington Post annak az aggodalmának adva hangot, hogy a kikötőaffér elveszi a külföldi befektetők kedvét az Egyesült Államoktól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom