Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Nem választott legfőbb ügyészt a parlament

Az Országgyűlés nem választotta legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét tegnap a parlamentben – 353 képviselő szavazott, a 348 érvényes szavazatból 154 volt az igen, 194 a nem.
Sólyom László köztársasági elnök a titkos szavazás előtt azt mondta: olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői a megválasztására szavaznak. „...úgy tettem javaslatot, hogy a jelölés független legyen a politikai erőviszonyoktól” – mondta az államfő, aki április 4-én tett javaslatot az Országgyűlésnek arra, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek.
A parlamenti pártok közül az ellenzék – a Fidesz, a KDNP és az MDF – támogatta az államfő jelöltjét. Az MSZP és az SZDSZ a plenáris ülést megelőző frakcióülésén arról határozott, hogy nem támogatja Horányi megválasztását.
A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy az MSZP- és az SZDSZ-frakció elutasította a köztársasági elnök jelöltjét – mondta Navracsics Tibor frakcióvezető.
Az MDF elnöke, Dávid Ibolya szerint „Horányi Miklós szakmailag és emberileg is alkalmas jelölt volt. Az MDF úgy ítéli meg, hogy ismételten a politika áldozatává vált egy jelölt.”
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) botrányosnak tartja azt, ami a választáson történt – közölte Halász Zsuzsa, a párt szóvivője, aki szerint mindez az MSZP miatt történt.
Horányi Miklós személyében nem láttak garanciát az ügyészség társadalmi presztízsének megerősítésére – mondta az MSZP-frakció álláspontját ismertető Vastagh Pál. Azt szeretnék, ha az ügyészség társadalmi tekintélye megerősödne, ehhez pedig megfelelő ügyészi vezetői tapasztalatokkal rendelkező személyre van szükség – mondta az MSZP politikusa.
Új legfőbbügyész-jelöltet fog javasolni az Országgyűlésnek – nyilatkozta a szavazás után Sólyom László, hozzátéve, hogy nem változtat a jelölés módszerén. Az államfő, mint mondta, alkotmányos és nem politikai kérdésnek tekinti a legfőbbügyész-jelölést, és fog találni olyan jelöltet, aki méltó a tisztség betöltésére, biztosítani tudja az ügyészség presztízsét, szakmailag megfelelő és garantálja a pártatlanságot. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom