Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Nem választották legfőbb ügyésszé Horányi Miklóst

Az Országgyűlés 154 igen és 194 nem szavazat mellett nem választotta legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét hétfőn. Az elnöklő Mandur László a választás eredményét ismertetve közölte, 353 képviselő adta le szavazatát, melyből 348 volt érvényes.
Új legfőbbügyész-jelöltet javasol az Országgyűlésnek Sólyom László. A köztársasági elnök ezt hétfőn nyilatkozta újságíróknak azt követően, hogy Horányi Miklóst nem választotta meg legfőbb ügyésznek a parlament.

"Az a kötelességem, hogy gondoskodjak a legfőbb ügyészről, tehát fogok jelölni egy új személyt" - fogalmazott az államfő.

Az elutasító eredmény kihirdetését követően az ellenzéki képviselők tapssal köszöntötték Horányi Miklóst, aki a díszpáholyból távozóban feléjük fordulva meghajolt.

Sólyom László köztársasági elnök a legfőbb ügyész megválasztását megelőzően hétfőn a parlamentben elmondta: olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői a megválasztására szavaznak.

A köztársasági elnök április 4-én tett javaslatot az Országgyűlésnek arra, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek.

A parlamenti pártok közül ellenzék - a Fidesz, a KDNP és az MDF - támogatják az államfő jelöltjét.

Az MSZP és az SZDSZ a plenáris ülést megelőző frakcióülésén arról határozott, hogy nem támogatja Horányi Miklós legfőbb ügyésszé választását.

A rendszerváltás óta Magyarországon - Györgyi Kálmán és Polt Péter után - most választották volna meg a harmadik legfőbb ügyészt.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Horváth Balázs egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a politikus… Tovább olvasom