Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nem változnak a tankönyvárak

A jövő tanévben sem emelkednének az egyes tankönyvi kategóriákra vonatkozó árkorlátok a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) rendeletmódosításának tervezete szerint.
A kormany.hu oldalon közzétett javaslat, amelynek véleményezési határideje szeptember 26-a, rögzíti, hogy a kormány az energiaárakhoz hasonlóan - döntően az árkorlát szinten tartásával - megakadályozza a tankönyvárak emelkedését, ezáltal az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok anyagi terheinek növekedését.

A közoktatási tankönyvek maximált ára a családokra és a költségvetésre "költségkímélő hatást fejt ki", ugyanakkor a kiadókat takarékosságra, a hatékonyság növelésére ösztönzi - olvasható a dokumentumban. A jelenleg egyeztetés alatt álló javaslat kitér arra is: az iskoláztatási kötelezettség szerves következménye, hogy a tanuláshoz szükséges tankönyveket be kell szerezni, függetlenül az anyagi körülményektől biztosítani kell, hogy valamennyi iskoláskorú gyermek azonos esélyekkel férjen hozzá a tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen tankönyvekhez.

A megelőző tíz évben az oktatásért felelős miniszter minden év szeptember 30-ig közleményben tette közzé a tankönyvek maximált árát; 2010-től viszont már rendeletben kell ezt szabályozni. Az anyag rögzíti azt is, hogy a 2012/2013. tanévre vonatkozó közoktatási tankönyvár-rendelet árkorlátjának alkalmazása az egyik feltétele annak, hogy egy tankönyvkiadó könyvei felkerülhessenek a közoktatási tankönyvjegyzékre.

Tankönyvként az a nyomtatott formában megjelent könyv hozható forgalomba, amelyet tankönyvvé nyilvánítottak, továbbá felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékre. Az éves költségvetési törvényben meghatározott, a tanulók ingyenes tankönyvellátásának támogatására megállapított, és az iskolafenntartók által igényelhető támogatás felhasználása csak a tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek esetén alkalmazható.

Az adott tanévi tankönyvjegyzékre felvett tankönyv ára a tankönyvjegyzék hatályának időtartama alatt nem emelhető. Kitér a dokumentum arra is, hogy ha a javaslatnak megfelelően az árkorlát nem változik, akkor ez a központi költségvetésre nincs hatással, nem nőnek számottevően a háztartások költségei, ugyanakkor a tankönyvkiadóknál a nyereség csökkenésére lehet számítani. Ha azonban esetleg mégis kismértékű emelés történne, akkor - mivel az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaknak a tankönyvek térítésmentes elérhetőségét biztosítani kell - a jelenleg a jogosult tanulónkénti 12 ezer forintos keret nem lesz elegendő a növekvő tankönyvárak állami kompenzálására.

Ennek következtében a tanulók ingyenes tankönyvellátása veszélybe kerülhet, vagy az állami költségvetésnek növelnie kellene a jogosult tanulók után igényelhető állami központi költségvetési támogatás mértékét.

Az oktatási államtitkárság idei tanévkezdésre összeállított becsült adatai szerint az első évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6482 forint, a másodikosoké 7430 forint, a harmadikosoké 7169 forint, a negyedikeseké 6431 forint volt. Felső tagozaton ötödik évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6550 forintot, a hatodikban 7285 forintot, a hetedikben 11.110 forintot, a nyolcadikban 10.840 forintot kellett fizetni.

A legolcsóbb kiadvány a tankönyvjegyzékben 111 forint, a legdrágább közismeretei tankönyv 3280 forint, a legdrágább nemzetiségi tankönyv 25 ezer forint, a legdrágább szakképzési tankönyv 8300 forint volt. A hivatalos tankönyvjegyzékben 4652 kiadvány szerepelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott adóhatósági ellenőrzések várhatók

Az év utolsó negyedévében az adóhatóság az áfaellenőrzések révén a tervezetthez képest 40 milliárd… Tovább olvasom