Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem változott a jegybanki alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 9,5 %-on hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Január 20-a óta nem változott ez a mutató. Simor András jegybankelnök szerint a mostani ülésen más javaslat nem volt az alapkamattal kapcsolatban, csak annak a jelenlegi szinten tartása.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a döntés indoklásakor elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban valamelyest kedvezőbb volt ugyan a nemzetközi pénzpiaci hangulat az előző időszakhoz képest, ám ennek hatása rövidtávú és bizonytalan, a jegybank pedig inkább a hosszú távú folyamatokat figyeli, mert elsődleges célja a pénzügyi stabilitás javítása. Igaz volt az elmúlt egy hónapra az is, hogy összességében tovább romlott a gazdasági helyzet, a korábbiaknál rosszabb előrejelzések érkeztek a nemzetközi pénzügyi szervezetektől, és mindez hatással volt az itthoni növekedési kilátásokra - magyarázta Simor András.

Az itthoni növekedési kilátásokat rövid távon rontja még, hogy a bankok visszafogták a hitelezést, valamint ilyen hatással vannak a hétvégén bejelentett költségvetési kiigazító lépések is, amelyekre hosszú távon ugyanakkor szükség van - mondta.

Az elemzők szerint valószínűleg növelni fogja az inflációt egyebek mellett az, hogy a kormány tervei szerint 25 százalékra emelik a felső áfa-kulcsot. A jegybank elnöke azt mondta, hogy az intézkedések idén és jövőre is növelik az inflációt, de most még megbecsülni sem tudják, mekkora mértékű lehet ennek üteme. Az intézkedéseket csak most jelentették be ugyanis, emellett a csomagban vannak más elképzelések is, például a jövedéki adó emelése. Középtávon ugyanakkor valószínűleg nem lesz nagy hatásuk ezeknek a lépéseknek az inflációra - tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank egyébként május vége felé hozza nyilvánosságra új inflációs előrejelzését. Abban várhatóan a februárihoz képest jóval rosszabb adat lesz majd a GDP növekedésével kapcsolatban, de a jegybank elnöke konkrét számokat nem említett hétfőn.

Simor András a következő időszak gazdaságpolitikájával kapcsolatban azt mondta: egy 3 százalék körül hiánycél elérése önmagában nem elég ahhoz, hogy a befektetők bizalma visszatérjen, szükség van az adósság csökkentésére is - utóbbihoz pedig az kell, hogy újra beindítsák a gazdasági növekedést. Reméli, hogy az új kormány adójavaslatai ezt a célt szolgálják majd - tette hozzá.

"Más ez a 2 ezer milliárd, mint az a 2 ezer milliárd" - a jegybank elnöke így reagált arra, hogy a most tervezett kiadáscsökkentés mértéke megegyezik azzal, amelyet korábban ő is javasolt. Simor András szerint eredetileg a költségvetési újraelosztását nagyságát csökkenthették volna ilyen mértékű megtakarítással, és visszaadhatták volna azt a piacnak, például adócsökkentés formájában. Most viszont ennek az összegnek a nagy része nem adó-, hanem hiánycsökkentésre megy el. Ha korábban meglépik ezt a kiadáscsökkentést, a magyar gazdaság most erősebb lehetne - tette hozzá.

A jegybank elnöke a hétvégén bejelentett intézkedésekről elmondta még: csodát ne várjon senki, mert ha egy gazdaság 7-8 éve rossz pályán van, azt nem fogja senki csomagja fél év alatt megváltoztatni. Ugyanakkor a mostani tervek alapján a kormány strukturális reformokra készül a nyugdíjrendszerben és a munkaerő-piacon - ezeknek hosszú távon lesz hatásuk, mivel nem pusztán költségvetési kiigazító lépésekről van szó.

Olvasóink írták

  • 2. Logaritmus 2009. április 20. 19:38
    „1. gavallér: miért mondod ezt? mennyi lenne szerinted az indokolt?”
  • 1. gavallér 2009. április 20. 18:54
    „Még ez is indokolatlanul magas!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás indult a holokauszttagadó felvonulás miatt

Közösség elleni izgatás miatt indított büntetőeljárást a rendőrség a szombati holokauszttagadó felvonulás miatt. A két gyanúsított a Magyar Gárda két tagja, akik felszólaltak a rendezvényen. Tovább olvasom