Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem várható kamatcsökkentés egy sikeres IMF-megállapodás után sem

Az inflációs nyomás miatt akkor sem várható gyors kamatcsökkentés a magyar jegybank részéről, ha a közeljövőben haladást sikerül elérni az IMF/EU-program ügyében - vélekedtek a 7,00 százalékos MNB-alapkamatot változatlanul hagyó keddi monetáris tanácsi ülés után londoni felzárkózó piaci elemzők, bár a monetáris enyhítés kezdetének várható időpontjáról eltérnek a citybeli vélemények.
Az egyik vezető londoni pénzügyi elemzőház, a 4cast szakértői kommentárjukban kiemelték: a monetáris tanács keddi közleményéből ezúttal hiányzott az a korábbi előrejelzés, amely szerint az inflációt 2013-ban már sikerül kordában tartani, szerepelt viszont az a prognózis, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 konvergenciaprogram intézkedései - bár visszafogják a fogyasztási dinamikát - jövőre feljebb hajtják az inflációt.

A 4cast elemzőinek értelmezése szerint ez arra utal, hogy az inflációs cél teljesítésének időpontja még távolabbra, potenciálisan 2014-re is kitolódhat.

A ház szakértői összességében azt a következtetést vonták le, hogy a magyarországi inflációs kockázatok nőnek, és ez valószínűleg megakadályozza a gyors jegybanki kamatcsökkentést abban az esetben is, ha - amint Orbán Viktor miniszterelnök utalt rá - a következő napokban vagy hetekben áttörés történik az IMF/EU-tárgyalások ügyében.

A 4cast elemzői közölték: továbbra is az az előrejelzésük érvényes, amely szerint "hosszabb ideig" a jelenlegi szinten marad - és az idén már nem változik - az MNB-alapkamat.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői a keddi monetáris tanácsi kamatdöntő ülés utáni kommentárjukban fenntartották azt a prognózisukat, hogy az MNB nem módosítja alapkamatát mindaddig, amíg létre nem jön a megállapodás az új IMF/EU-finanszírozási csomagról, és amíg a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak nem csökkennek tartósan.

A cég szakértői közölték azt is, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint az IMF/EU-megállapodást már a következő három hónap során el lehet érni, jóllehet a ház jelentősnek ítéli a tárgyalások ennél hosszabb elhúzódásának kockázatát.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ha megszületik az egyezség az IMF/EU-programról, az MNB-nek 0,50-1,00 százalékpontos kamatcsökkentésre nyílhat lehetősége.

Más nagy citybeli házak ugyanakkor egyelőre nem zárják ki az MNB-kamatemelés lehetőségét sem arra az esetre, ha az IMF/EU-megállapodás az év későbbi szakaszáig elhúzódik.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői minapi helyzetértékelésükben azt jósolták, hogy az MNB az idén még 1,00 százalékpontos kamatemelésre kényszerülhet, mielőtt hozzákezdhetne a monetáris enyhítéshez. A GS londoni elemzői ezt a forgatókönyv-változatot arra a véleményükre alapozták, hogy a tárgyalások elkezdésének eddigi késedelme az új IMF/EU-megállapodás aláírásának lehetséges időpontját egyre közelebb tolja a külső törlesztési kötelezettségek összegének harmadik-negyedik negyedévi várható jelentős megugrásához, és ez a ház szerint újabb forintgyengülési hullámot okozhat, kamatemelésre kényszerítve az MNB-t.

A GS jelenlegi előrejelzése az, hogy a megállapodás aláírása után az MNB ezt a kamatemelést fogja visszafordítani, vagyis 2012 végére a jelenlegi 7,00 százalékra süllyedhet vissza az alapkamat. A cég prognózisa szerint ezt 2013-ban további 1,50 százalékpontnyi kamatcsökkentés követheti a magyar jegybank részéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államfő kegyelmi döntéseiről nem tudhatunk

A Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében nem nyilvánosak az államfő kegyelmi határozatai. Tovább olvasom