Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Nem veszélyezteti az iszap Hévíz gyógyvizét

A hévízi tavat és annak vízbázisát nem veszélyezteti a vörösiszap - közölte Hévíz polgármestere csütörtökön az MTI-vel a Magyar Állami Földtani Intézet szakembereire és a Hévízi-tó Alapítványra hivatkozva.
Papp Gábor (Fidesz) a Veszprém megyei településeket érintő vörösiszap katasztrófa hévízi vonatkozásaival kapcsolatos aggodalmak miatt kért tájékoztatást az illetékes szakemberektől, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. vezetésétől.

Mint közleményében fogalmazott: azt a megnyugtató tájékoztatást kapta, hogy a tavat "semmiféle veszély nem fenyegeti, a vörösiszap-ömlés közvetlen vészhelyzetet a gyógytónak nem okoz". A katasztrófa érinti ugyan a tó vízgyűjtő területét, de "a vízzáró rétegek szerencsés elhelyezkedéséből adódóan a vörösiszap semmiképpen nem érheti el a tavat".

Vörösiszappal szennyezett táj Kolontár határában. A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja október 4-én átszakadt, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. Fotó: MTI
Vörösiszappal szennyezett táj Kolontár határában. A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja
október 4-én átszakadt, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. Fotó: MTI

A fürdőváros újonnan megválasztott polgármestere egyben beszámolt arról is, hogy a hévízi Teréz Anya Szociális Integrált Intézménnyel és a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásával gyűjtést szerveznek. A Veszprém megyei iszapömlés szerencsétlenül járt károsultjainak tisztító- és fertőtlenítőszereket, valamint tartós élelmiszereket gyűjtenek október 11-től egy héten át.

A tározó átszakadt gátja. Fotó: MTI
A tározó átszakadt gátja.
Fotó: MTI

A károsultak megsegítésére a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület is gyűjtésbe kezdett, a szervezet a helyi Tourinform irodában alakított ki gyűjtőpontot, ahol természetbeni adományokat fogadnak. A készpénzzel segíteni akarók pedig a "dr. Moll Károly Orvos Emlékére Közhasznú Alapítvány" számlájára tudják befizetni az általuk felajánlott összeget - közölte Hévíz polgármestere.

Olvasóink írták

 • 9. lamatic 2010. október 08. 09:33
  „Iszapömlés - Nem veszélyezteti Hévíz gyógyvizét
  Ebből következik: Veszélyezteti a Hévízi gyógyvizet!”
 • 8. fidelgasztro 2010. október 08. 09:30
  „Remélem a a Magyar Alumínium Zrt. tulajdonosai, a leggazdagabb magyarok klubtagjai, Tolnay és Bakonyi urak, már azt számolgatják, hogy milliárdos vagyonukból hány milliárdot fognak átutalni a kárenyhítésre! Karácsonykor ők hogyan és hol fognak ünnepelni?”
 • 7. zetor 2010. október 08. 08:36
  „A felső képet meglátva az jutott az eszembe, hogy nem kellene visszaköltözniük a lakóknak, hanem ezt a föld területet a NASA-nak bérbe lehetne adni, hogy ezen gyakoroljanak a 2030-ra tervezett emberes mars expedicióra.”
 • 6. flexsnake 2010. október 07. 22:42
  „Iszapömlés - Nem veszélyezteti Hévíz gyógyvizét

  Akkor meg is nyugodtam.”
 • 5. franzvon 2010. október 07. 21:26
  „Második átgondolás után: igazad van.
  Az Amocco Cadiz katasztrófájának eseménysorozata is így rázta meg a világot...
  Hátha így tanulunk...”
 • 4. franzvon 2010. október 07. 21:24
  „Ez azér´hihetetlen vazze-családok-gyerekek sorsát szarrápecsételő természeti eseménynél gyakorlod a szép-kis mélységélességű fotózást???
  A National Geographic babérjaira pályázol????”
 • 3. franzvon 2010. október 07. 21:21
  „á, nem.
  sőt pont jól jön derékfájásra.
  legalább szokja a földet...”
 • 2. Tony_Soprano 2010. október 07. 18:57
  „http://www.boston.com/bigpicture/2010/10/a_flood_of_toxic_sludge.html”
 • 1. achilleus 2010. október 07. 18:38
  „Szerencsére most már Kapolyi László MSZDP-vezér, az MTA szégyene, civilben szerződésszegő gazember sem. 2006. március 29.
  "(...) Hamarosan kiderült, hogy a vevők a mesés haszonnal kecsegtető veszélyeshulladék-üzletbe próbáltak meg belekóstolni. Vértes Árpád hévízi polgármester a privatizáció után három hónappal, november 5-én ugyanis már arra panaszkodott levelében Szabó György népjóléti miniszternek, hogy ,,külföldi veszélyes hulladék tárolására kívánják felhasználni a Hévízi-tó vízgyűjtő területét".
  Arra, hogy a bakonyi karsztvidék elszennyezése és tönkretétele mekkora veszélyt jelent, a Balogh Zoltán nevéhez köthető, a rendszerváltozást megelőző években indult mozgalom irányította rá a figyelmet. Balogh, aki 1987 márciusától miniszteri biztosként és főorvosként irányította a hévízi fürdőkórházat, heroikus küzdelmet folytatott a világszerte páratlan, termálvizű tó megmentéséért a bakonyi bauxitbányászatot felügyelő Kapolyi László ipari miniszterrel és Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök-helyettes köreivel szemben. A Kapolyi nevéhez fűződő Eocén-program révén oly nagymértékben csökkentették volna a dunántúli karsztvíz föld alatti szintjét - hogy így hozzáférjenek a víz alatt lévő bauxitlencsékhez -, hogy az a tapolcai tavasbarlang, számos forrás és karsztláp kiszáradása után már a Hévízi-tó és az ugyanazzal a karsztvízbázissal összeköttetésben álló budapesti gyógyforrások elapadásának veszélyével fenyegetett. A nagymarosi gát elleni tiltakozássorozathoz hasonlatos küzdelem végül sikerrel zárult: a Grósz-kormány távozása után Németh Miklós miniszterelnök leállíttatta a közeli nyírádi mélyművelésű bányákat. Balogh Zoltán főorvos azóta is szívén viseli a bakonyi karszt s így a Hévízi-tó védőövezetének megóvását, neki is köszönhető, hogy számos dokumentum fennmaradt a bányaprivatizáció idején kirobbant hulladékbotrányról.
  A Gyurcsány érdekeltségében lévő Motim Kft.-t és a többi tulajdonost előkészített terep várta 1996-ban. Az ASA nevű multinacionális hulladékkezelő vállalat hazai cége az év elején ugyanis opciós szerződést kötött a Bakonyi Bauxitbánya Kft.-vel az Iharkút, Farkasgyepű és Németbánya között fekvő, egyik kimerült, külszíni, közel száz méter mély bányagödörre. A vállalkozás képviselőjének a Népszabadság 1996. november 27-i számában megjelent nyilatkozata szerint az ország második nagy kapacitású, az egész Dunántúlt ellátó veszélyeshulladék-lerakójának megépítéséről állapodtak meg az akkor még állami tulajdonú, de már az eladásra kijelölt bányavállalattal. A tervek szerint több százezer köbméternyi mérget helyeztek volna el a következő évtizedekben a bányavállalat tulajdonában álló területen, amely a veszélyes hulladékok akkori ötven (ma már kétszáz) forintos kilogrammonkénti átvételi átlagárát figyelembe véve sok milliárd forintos bevétellel kecsegtetett.
  Csakhogy a nagy hasznot ígérő vállalkozás megálmodói a lehető legrosszabb helyszínt választották ki a lerakóhely számára: a tervezett telep környéke természetvédelmi terület, egy tüdőszanatóriumnak is otthont adó üdülőövezet, s nem utolsósorban a Hévízi-tó több tíz kilométeres sugarú, védett vízgyűjtő területére esik. Ennek a vízbázisnak az elszennyeződése nemcsak a termáltó nemzetközi hírét tenné tönkre, hanem veszélyeztetné a Dunántúl jelentős részének ivóvízellátását is. A karsztos területen könnyen a mélybe jutnak a különféle szennyező anyagok.
  Mindezek ellenére a Bakonyi Bauxitbánya Kft. új tulajdonosai helyén hagyták a vállalat menedzsmentjét, a privatizációt követően tovább folyt a veszélyeshulladék-lerakó előkészítése. Ekkor léptek fel a tervek ellen a környező települések vezetői, akiket a bányavállalattal szembeni küzdelemben már tapasztalatot szerzett Balogh Zoltán főorvos és Vértes Árpád, Hévíz polgármestere is segített.
  Abszurd tervek
  A beruházás nem csak földtani szempontból lett volna abszurd, hiszen az az akkori törvényeknek és jogszabályoknak homlokegyenest ellentmondott - emlékezett vissza a tiltakozás fő képviselőjévé lett Csöbör Károly, aki azóta is Farkasgyepű polgármestereként dolgozik. - Amit a hulladéklerakók létesítését szabályozó rendelet mint kizáró okot felsorolt, azt a bakonyi helyszín egytől egyig kimerítette. Megdöbbentő volt, hogy mindezek ellenére az illetékes hatóságok hozzájárultak a terv részletes környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítéséhez ahelyett, hogy egyből elutasították volna a kérelmet - tette hozzá, kiemelve: az érintett településeket megkerülték, s csak azután változott meg a hivatalok hozzáállása, hogy 1996-ban az ügyből politikai botrány lett.
  Végül a Környezetvédelmi Főfelügyelőség 1996 októberében hozott határozata tett pontot az ügyre, amely a vízbázist fenyegető veszélyre, természetvédelmi és talajvédelmi okokra hivatkozva elutasította a veszélyeshulladék-lerakó tervét.
  Az elkövetkező időszakban a hulladékügy még többször felborzolta a kedélyeket, volt dolgozók ugyanis azt állították, hogy több ezer tonna mérget kellett lerakniuk a bauxitbánya kimerült gödreibe az elvben ,,környezetvédelmi" rekultiváció során. A bejelentéseket az illetékes Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség kivizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a hulladékokat még a privatizációt megelőző években helyezték el. (...) http://www.mno.hu/portal/345382”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc évre választaná a parlament a legfőbb ügyészt

A jelenlegi hat év helyett kilenc évre választaná meg az Országgyűlés a legfőbb ügyészt, akit csak… Tovább olvasom