Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem vizsgálják felül a náci egyenruhás iskolaigazgató ügyét

Sem Tordas, sem pedig a szomszédos Gyúró önkormányzata nem fogja egyelőre felülvizsgálni Kosaras Péter Ákos, a korábban náci egyenruhában pózoló történelemtanár iskolaigazgatói kinevezését.
A vizsgálatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter kérte egy csütörtöki konferencián a sajtó előtt. Hivatalos megkeresést a tárca az önkormányzatoknak nem küld, azonban a felügyeletüket ellátó közigazgatási hivatalhoz fordul.

Teszár Tamás tordasi alpolgármester a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy nincs okuk a felülvizsgálatra. Azt ugyanis Hiller István is elismerte, hogy a kérdésbe törvényi lehetősége nincs beleszólni. Ombudsmani vizsgálat már indult az ügyben, annak az eredményét megvárják, bár az alpolgármester szerint az országgyűlési biztosnak sincs jogszabályi lehetősége ezzel az üggyel foglalkozni.

Tóth Béla, Gyúró polgármestere szintén arról számolt be, hogy egyelőre nem lesz vizsgálat, hiszen hivatalos megkeresés hozzájuk ebben az ügyben még nem érkezett.

Bár Hiller István oktatási miniszter egy konferencián a felülvizsgálatot kérte az önkormányzatoktól, a tárca hivatalos megkeresést nem fog küldeni. Ezt nem is teheti, hiszen az iskola fenntartója az önkormányzat. A minisztérium az ügyben annyit tehet, hogy az illetékes közigazgatási hivatalhoz - mint az önkormányzatok felügyeletét ellátó szervhez - fordul. Ezt meg is teszi - tudtuk meg a tárca sajtóosztályán.

Közben egy tordasi szülő amiatt fordult a Független Hírügynökséghez, mert állítása szerint az érintett iskolába járó lányainak az intézmény jelenlegi igazgatója kötelezővé tette a falu Trianoni megemlékezésén való részvételt. Ellenkező esetben az igazgató - a szülő által elmondottak szerint - rosszabb év végi osztályzatokat helyezett kilátásba, "ne számítson ötösre aki nem jön el" - fogalmazott.

Hamza Lászlóné igazgatónő mindezt cáfolta, azt mondta ugyanis, hogy már csütörtökön lezárták az osztályzatokat. Ő mindössze a 7-ik osztályosoknak vetette fel, hogy menjenek el a megemlékezésre, hiszen ez az évfolyamukban tananyag.

Kosaras Péter Ákost május 31-én választották meg a tordasi általános és művészeti középiskola igazgatójának. A botrányt az okozza, hogy a történelemtanár korábban "Jószívű SS-tiszt" aláírással egy náci egyenruhás fényképet tett közzé magáról saját kapcsolatépítő internetes lapján. Ezt később azzal magyarázta, hogy a fotó egy osztálykiránduláson készült.

Olvasóink írták

 • 4. kiri01 2008. június 06. 21:01
  „Hiller elvtárs is elég sokat pózolt komcsilént. Bocsássuk el!”
 • 3. rvil 2008. június 06. 18:41
  „A tordasi szülő meg menjen vissza az indiai rokonaihoz amiért nem akar emlékezni Trianonra...”
 • 2. nemkopaszkukac 2008. június 06. 17:06
  „Ezt írta a tanár úr a kapcsolatépítő portálra:
  "Munkahely

  :) Augusztus 1-től itt új bejegyzés szerepel majd:) Köszönet azoknak akiket illet!"

  Szerintem a tanár úr hungarista vagy valami hasonló, de attól még jó tanár.Szerintem...”
 • 1. maci52 2008. június 06. 15:19
  „Hiller elvtárs inkább a kommunista elődeivel számoljon el,akik ott pózolnak ma is vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány napos csecsemőt találtak egy dobozban Dabason

Egy néhány napos csecsemőre bukkant pénteken délelőtt a dabasi gyermekorvosi rendelő asszisztensnője… Tovább olvasom