Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Nem zár be a kenderfonó, csak költözik

Árkád bevásárlóközpont épül a jelenlegi kendergyár, Bakay Nándor volt kötélverő üzemének helyén. A szegedi közgyűlés csütörtökön áldását adta arra, hogy a négy utca által határolt telek kereskedelmi besorolást kapjon.
Árkád bevásárlóközpont épül a jelenlegi kendergyár, Bakay Nándor volt kötélverő üzemének helyén. A szegedi közgyűlés csütörtökön áldását adta arra, hogy a négy utca által határolt telek kereskedelmi besorolást kapjon. Az Első Magyar Kenderfonó Zrt. kitelepül a belvárosból, még nem tudni, bérel-e egy épületet, vagy zöldmezős beruházásba kezd.

Már nem titok az, ami még egy évvel ezelőtt annak számított – a Délmagyarországban 2006 júliusában írtunk először arról, hogy az Első Magyar Kenderfonó Zrt. ingatlanain az Árkádokat építő ECE német cégcsoport egyik tagjának széljegye jelent meg. A napokban sikerült megszólaltatnunk az ECE magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatóit, akik most már elmondták: a kendergyári telken 26-27 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot kezdenek el építeni jövőre, a nyitás 2009 végére, vagy 2010 elejére várható. A beruházás értéke mintegy 25 milliárd forint, az építkezés fázisában ezer munkahellyel számolnak, utána 800 szegedit foglalkoztatnának. Az építkezés egyik jogi akadálya is elhárult: a szegedi közgyűlés csütörtökön a kenderfonó tömböt ipari övezetből kereskedelmibe sorolta át, és szabályozta az építkezés feltételeit.

Az Első Magyar Kenderfonó Zrt. vezérigazgatója, Keresztesi Margit tavaly lapunk kérdéseire válaszolva kijelentette: a gyárat nem zárják be, hanem kitelepítik. Az eladást azzal indokolta, hogy az üzem nem felel meg a kor követelményeinek, magasak a működési költségek, és rossz állapotban vannak az épületek. A helyszín azonban még ma is kérdéses. Eddig Szegeden és a város külterületein keresgéltek – nyilatkozta a vezérigazgató asszony –, két-három ingatlannal kapcsolatban folytattak tárgyalásokat, de még nincs megállapodás. Bérlemény éppúgy számításba jöhet, mint vásárlás, avagy új üzem építése, sőt: külső partnerekkel való együttműködésben megvalósuló beruházás. Az a találgatás, hogy esetleg a logisztikai központba költözne a kenderfonó, a magas bérleti díjak miatt megalapozatlan – mondta Keresztesi Margit –, és a repülőtér mellé sem települnek.

A vezető kijelentette, üzleti titok az is, mennyit fizetett az ECE az ingatlanokért. Az összeg várhatóan fedezi az üzem költöztetésével járó költségeket, valamint a banki tartozásokat. Az Első Magyar Kenderfonó Zrt. – amelynek tulajdonosai magáncégek – szolid nyereséggel működik: 200 alkalmazottjából 160-an Szegeden, 40-en a szegvári telepen dolgoznak. A cég úgynevezett kender profiljának exportjában az amerikai megrendelések dominálnak, a műanyag profilnak román és orosz vásárlói vannak zömmel. De mindkét terület meghatározó vevői belföldről kerülnek ki.

Az épülő Árkád a gyár néhány részletét megőrzi. Fotó: Segesvári Csaba

Amit megőriznek
A város szabályozási tervének módosítása előtt felmérték a kenderfonó ingatlanait: a szakemberek szerint az árvíz, a tűzvészek miatt ismeretlen, mikor épültek az üzemek, megőrzésre érdemes ingatlant nem is találtak. Ezért azt javasolták, csak részleteiben kell visszaidézni, hogy ezen a helyen 130 évig kötélverő, kenderfeldolgozó üzem működött: a „hely szellemét" a Bakay Nándor és a Rigó utca felől az ipari nyerstégla formavilága őrizheti, belül pedig megmaradhatnak az öntöttvas oszlopok, oszlopfők, korlátok. Az Árkád építtetője Brnóban hasonló szellemben települt rá egy bezárt gyárra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 éves terrorellenes küzdelemre készülnek a britek

Nagy-Britanniának közel tizenöt éves küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal… Tovább olvasom