Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Német exportcikk a Múzeumok Éjszakája

A  nálunk is bevezetett éjszakai múzeumi nyitvatartás Berlinből indult világhódító útjára. 
Kevesen tudják, hogy a tavalynyáron Budapesten is bevezetett éjszakai múzeumi nyitvatartás Berlinből indult el világhódító útjára. 
Az ötlet még akkor fogant meg az akkori berlini tartományikormány kulturális szenátorának a fejében, amikor német földön este hat óra után egy liter tejet sem lehetett sehol kapni: a boltok, áruházak pánikszerűen becsuktak 18 órakor. A "Ladenschlussgesetz" (üzleti záróra törvény) azóta már fellazult szigorán mérgelődve Volker Hassemer szenátor és a berlini múzeumokért felelős beosztottja, Wolf Kühnelt fejében támadt a gondolat: ha a boltokban nem is, a múzeumokban miért ne lehetne néhanapján meghosszabbítani a nyitvatartási időt? 

Az ötletet tett követte: 1997 elején, egy januári napon tizenkét  fővárosi intézmény vett részt a "Múzeumok hosszú éjszakája" elnevezésű akcióban, 18 óra helyett éjfélig várva a látogatókat. A siker frenetikus volt, úgy hogy Hassemer és kollégái legott megtervezték a következő "lange Nacht"-ot, amely júliusban következett. Azóta is félévente örvendezhetnek a berliniek és a  árosba látogató turisták a meghosszabbított nyitvatartásnak.  

A nagy siker láttán vérszemet kaptak a többiek is: az első akció 12 múzeuma után, fél évvel később, már 24 intézmény várta éjjel is a   látogatókat. Rá egy évre már 48, majd 66 múzeumot lehetett egy nap   erejéig éjjel is fölkeresni. Tavaly pedig már meghaladta a százat   azon berlini intézmények száma, amelyek hajnali három óráig fogadnak   vendégeket. (A fővárosi akció összehangolt jellegét jól mutatja, hogy csak a első múzeumba kell a "hosszú éjszakán" belépőjegyet venni; az érvényes a többi intézménybe is. Mi több, a jegy egyúttal díjmentes utazásra jogosít a berlini közlekedési vállalat (BVG) összes járatán.) 

A fővárosi példa hamarosan követőkre talált német földön: ma már   mintegy száz városban és községben rendeznek évente egy vagy két   alkalommal hasonló hosszú múzeumi éjszakákat. A siker pedig külföldre is elvitte a német módszer hírét, így már Madridtól Budapesten ár Reykjavíkig Európa tíz fővárosában van lehetőségük a kultúrára szomjazóknak, hogy kihasználják a meghosszabbított  nyitvatartás lehetőségét. (Budapesten 2002-ben került sor először a "Múzeumok éjszakája" mottójú eseményre.) 

A berliniek átlagosan évi 2,5 alkalommal mennek múzeumba. Ezt a   statisztikát alaposan feljavítja a "hosszú éjszaka". Az ilyen alkalmakkor egy-egy látogató (a számuk rendre 50 ezer körül mozog) átlagosan 5,2 múzeumot keres föl. Ezalatt persze lehetetlen akár csak egy intézményt is kimerítően megismerni. Mint Kühnelt a Welt am Sonntagnak elmondta: az éjjeli látogatók túlnyomó része arra használja ki a "gyorstalpaló" vizitet, hogy belekóstoljon azokba a tárlatokba, amelyeket később alaposan is meg akar ismerni - normál nyitvatartási feltételek közepette. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikában már hódít a Wi-Fi

Azokban az amerikai háztartásokban, ahol több számítógép is található hálózatba kötve, már több… Tovább olvasom