Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Német lap a romák elleni támadásokról

A romák ellen Magyarországon végrehajtott támadások kapcsán közölt kommentárt Az idegen szomszéd visszatér címmel pénteken a Süddeutsche Zeitung.
A német liberális napilap a véleményoldalán közölt írás alcímében kiemelte: ismét áldozatokká lettek romák Magyarországon és másutt a kultúrájuk iránti értetlenségből fakadóan.

A szerző, Michael Frank szerint olajozottan működő gépezet módjára folyik a beszéd manapság a toleranciáról, integrációról, esélyegyenlőségről és emberi méltóságról. A retorikai színvonal azonban "csalóka látszat", amely hamar szertefoszlik az "európai szomszédságban és abban a problémában, amely a kontinens kulturális gyökereit érinti".

A szerző rámutat: "Magyarországon egyre gyakoribbak a romák elleni halálos támadások. Uszító nyelven bűnbakká tesznek egy teljes népcsoportot, amely iránt a lakosság széles körei mély ellenszenvet táplálnak."

A Süddeutsche Zeitung szerint a legutóbbi gyilkosságot követően aggasztó hangulat tapasztalható az elektronikus fórumokon: "A ícigányokí - szól a kórus - már annyi szörnyűséget elkövettek a magyarság ellen, hogy most jogosan fizetik vissza nekik a gaztetteiket."

A lap szerint "túl egyszerű lenne a magyar államot és a magyar társadalmat imamalomszerűen arra emlékeztetni, hogy csak a diszkrimináció felszámolásával oldható meg a probléma. A romák helyzete más országokban is hasonlóan kritikus. Berlusconi lajstromba véteti őket Olaszországban, amivel diszkriminatív politikáját a kormányzati politika szintjére emeli. Máshol sem jobbak a körülmények" - áll a kommentárban.

A roma társadalom és a többségi európai társadalom homlokegyenest eltérő felfogást vall az emberi boldogságról és jólétről. "A munka és tulajdon, egyén és közösség rendeltetése és célja körüli konszenzus teljes hiánya miatt mindkét oldal tehetetlen. Ezen alapul a romák beilleszkedésre való képtelenségéről szóló összes előítélet" - állapítja meg a szerző.

Az elmúlt történelmi korszakok jórészt paraszti kultúrával átitatott európai társadalmában voltak olyan rések, helyek, ahová a súrlódások ellenére be tudott illeszkedni "ez az ellentmondásosan szocializálódott kultúrnép". A posztmodern társadalomban viszont már nincsenek meg ezek a helyek. A társadalom "idegennek érez egy olyan népcsoportot, amellyel ezer éve együtt él" - írja a liberális napilap munkatársa.

"Magyarország a próbaköve egy új, közös európai feladatnak: a romákkal való együttélés újbóli megtanulásának. Első lépésként azonban a legkeményebb eszközökkel meg kell akadályozni a puszta értetlenségből fakadó gyűlöletet, üldözést és gyilkosságokat. Az idegennek vélt szomszéd büntetése az ínség és a frusztráció miatt hátborzongató hagyomány Európában" - zárja kommentárját a müncheni Süddeutsche Zeitung.

Olvasóink írták

 • 9. flexsnake 2009. augusztus 11. 18:22
  „,,Uszító nyelven bűnbakká tesznek egy teljes népcsoportot"
  vonaték”
 • 8. KolompárRómeó 2009. augusztus 08. 11:25
  „A nemetek magyaraznak, akik zsigerbol ruhellik tobbek kozott a torokoket. Latom, tapasztalom nap mint nap. Persze a döner finom, meg megveszik a piacon toluk a zoldseget, gyumolcsot, de azert utaljak oket.

  Es igen, ezek az emberek eletukben nem lattak ciganyt (max. segguket razo, szines ruhas noket 20 kilo ekszerrel a tv-ben; de azok spanyol ciganyok), ezert fingjuk nincs arrol, hogy miert is ilyen a magyar hangulat.

  Par honapja az egyik kollega bejott hozzam, leult velem szemben es mondta, hogy elotte este latott egy musort Magyarorszagrol es hat megdobbent, hogy mennyire elterjedt nalunk a szelsojobb. Felhomalyositottam, hogy igen, van par idiota, akiknek nagy a hangjuk, de igazabol ez a kormanypartokhoz kotodo media altal felerositve megy ki, igy cseppet sem realis az, amit hallott, latott.

  Es hogy itt mennyire nem akarnak integralodni a nepek, egy rovid tortenet. Tavaly majusban egy itt szuletett afgan gyerek megolte a hugat, mert az nagyon vilagi eletet elt. Par honapra ra eliteltek, eletfogytiglant kapott. Erre a csalad teljesen kiakadt, megb...om az anyadat (szo szerint igy mondta, nemettol ilyet soha nem hallottam) kiabalassal fenyegettek a birot. A gyerek meg kijelentette, hogy Kabulban mar reg szabad lenne es nem erti, hogy vele miert toltak ki ennyire a szemet mocskos nemetek.

  Az integracios szakerto a radioban nagyon le volt dobbenve es azt mondta, hogy ugy latszik, teljesen felesleges volt a sok evet, a sok milliard eurot az integracio temajaba belenyomni, mert mint latszik, semmi ertelme nincsen. Ez azzal zarta a beszelgetest, hogy ez csak rosszabb lesz.

  Vel valaki parhuzamokat felfedezni a ket orszagban tortentek kozott?”
 • 7. Sziszifusz 2009. augusztus 08. 00:45
  „Michael Frank-ot ezért fizetik! Már nyomoznak a megrendelésre írt cikkei miatt (megbízók után is), és könnyen bevonhatják az újságírói engedélyét, mert nem objektív a tájékoztatása! A nemzetközi jog szerint valótlan hírekkel uszítás és hitelrontás (lejáratás) bűntette miatt!”
 • 6. floridaimagyar 2009. augusztus 08. 00:40
  „Bar csakugyan neha nagyon elfajul a romak iranti dolog, ugy irtak meg a cikket mintha ok sokkal jobbak lennenek.”
 • 5. pmjelolt 2009. augusztus 07. 21:18
  „ezt mignom irta?”
 • 4. spiler 2009. augusztus 07. 13:39
  „KÁR,HOGY A SZOMSZÉDKÁBAN NEM MAGYAR ROMA ÉL ...MEGTUDNÁ MI AZ INDIAI BEVÁNDORLÓL ISTENE,,,,,,,,SE TAKARITÁS,SE MELÓ,SE NORMÁLIS ÉLET,EGY ÉLET MUNKÁLYÁN VETT LAKÁS ÉRTÉKE 5-6 EZRREL EGYBŐL LEWESIK HA ILYEN LAKÓ LAKIK A KÖZÖSSÉGBE.HIÁBA SZÓLSZ HOZZÁ NORMÁLISAN NM FOG CSINÁLNI SEMMIT ,IDE A MAGYAR GÁRDA -NEVELŐ TAGOZATA--KELL VAGYIS CSAK VERÉSBŐL ÉRT. LOPNAK,MINDEN SEGÉLYT MEGKAPNAK 50-51 ÉVESEK A SZÜLŐK SOHA NEM DOLGOZTAK,................ÉS MÉG LEGALÁBB 100 DOLGOT LEHETNE VELÜK KAPCSOLATBAN IRNI......csak azt nem értem ,hogy a sok magyar embert akit megtánadtak,akit megloptak,aki mekké költöztek és zavarnak,hogy AZOKRÓL MÉRT NEM IRNAK,ILLETVE A HAZAI SAJTÓ MIÉRT HALGAT......”
 • 3. vimvirepellere 2009. augusztus 07. 12:41
  „Nagy hiba, hogy ez a szakértő nem boncolgatja annak okait, hogy ez a rendkívül szapora kultúrnép, hogyan is került Közép-kelet Európába. Gondolok itt arra, hogy a végtelenül toleráns és elfogadó németség (khmm...), azon belül is a kiemelkedően példamutató süddeutsche bajorok, űzték és üldözték el ezt a kultúrnépet, mert zavarta a szépérzéküket.

  A hasonlat egy kicsit sántít, de igaz: élen járnak a környezetvédelemben, úgy hogy a szemetüket külföldre csempészik, s közben verik a mellüket, pl.: a szelektív hulladékgyűjtésben elért eredményeikkel. Óvják a levegőt, úgy, hogy a szemétégetőjüket egy másik ország határára építik (ezek osztrákok ugyan, de ugyanaz a hipokrita, alamuszi, gőgös gané fajta), ahol tízből tizenötször Magyarország felé fúj a szél, vagy ipari méretekben szennyezik a Rábát, miközben minden auslander-re potenciális tolvajként sandítanak. Ugyanez a helyzet a romákkal, megszabadultak tőlük, mossák kezeiket, de a frankót nagyon tudják.”
 • 2. 751510 2009. augusztus 07. 12:14
  „Ez az "ellentmondásosan szocializálódott kultúrnép" érdekes módon minden országban kiváltotta a többségi társadalom utálatát. Ez és csak ez.

  "Közös európai feladat a romákkal való együttélés újbóli megtanulása". Ha jól értem a német "szakértő" szavait, az európaiaknak kell megtanulni együtt élni egy jövevény néppel, és nem fordítva. Hmm...”
 • 1. comet 2009. augusztus 07. 11:32
  „Michael Frank egy tapló, olyan dologról írkál amiről fogalma sincs. Egyenlőre senki sem tudja kik állnak a gyilkosságok mögött. A profizmusból és érzéketlen kegyetlenségből kiindulva a terroristák ´bárkik´ lehetnek.
  Frank foglalkozzon inkáb a német-török viszonnyal, meg a német újfasisztákkal, meg azzal, hogy Angela Merkelék lógó nyelvvel ajnározzák a magyar miniszterelnököket, akik náluk amúgy szalonképtelenek lennének.
  Ezt a dilettáns magyar politikai mocskot ami ide juttatta az országot részben nekik köszönhetjük. Ameddig nyugat-európa gyarmatává teszik az országot addig jók nekik a szélhámosok. Csak egy gyarmattá tett országban, gyarmati viszonyok lesznek úrrá, úgyhogy akkor is ugassanak, amikor a Fletó féle senkiháziak brutálisan veretik szét a hazugságok és politikai fertő ellen tiltakozó tömeget, vagy amikor olyan miniszterelnököt hyelyeznek törvénytelenül hatalomra, aki vállalkozók százait tette tönkre gazdasági szélhámosságával, kilencet közülük öngyilkosságba kergetve.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás Ferihegyen

Egy brit fapados légitársaság Tel-Avivból Manchesterbe tartó járata kért műszaki okok miatt… Tovább olvasom