Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Nemet mondanak a bérstopra

Az indokolatlan és a halasztható állami kiadások visszaszorítását követelik a termelőszféra béreinek lemaradása miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók szövetségei – derült ki az ipari-energetikai szakszervezetek lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatából.
– Nem a bérekre, hanem az indokolatlan költekezésekre kell stopot kiáltani – mondta Kránitz Pál, a Vasasszövetség területi képviselője a megyénkbeli gépipari dolgozók véleményét tolmácsolva.

Aránytalan

Szerinte a versenyszféra alkalmazottai társadalmi igazságtalanságnak érzik, hogy béreik teljesítményükhöz és a közszféra kereseteihez képest is aránytalanul alacsonyak. Helyzetük romlása mellett az indokolatlannak tartott közköltekezések is irritálják őket. Az érdekvédő szerint ezért csatlakoztak ahhoz az állásponthoz, amelynek közzétételét a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) ipari-energetikai részszövetsége kezdeményezte.
A lapukhoz is eljuttatott nyilatkozatot a bánya-, az energia-, a bőr-, a vegy-, a nyomda-, a textil- és a ruházatipari dolgozók, az építők, a vasasok szövetségei írták alá. Megfogalmazásuk alapján „a versenyszféra munkavállalói nem vitatják mindazon vészjelzések indokoltságát, amelyek a gazdaság helyzetéről, a költségvetési hiány növekedéséről, a bérek elszabadulásáról, az állam túlköltekezéséről szólnak, ugyanakkor elutasítják azt a következtetést, mely a bérstopra mint megoldásra vonatkozik".

Profitkényszer

„ A szoros profitkényszer alatt dolgozó ipari termelőhelyek alkalmazottai látják azt az esztelen pazarlást, amely például a sport- és kulturális infrastruktúra beruházásainál történik politikai és presztízsokok miatt, látják a teljesítményektől rég elszakadt magas vezetői jövedelmeket, a politikai vándorbotváltással együtt járó iszonyú végkielégítéseket."

Takarékosságot

Mindezek okán valódi takarékosságot követelnek. Segítséget kérnek a kormánytól az Ipari Érdekegyeztetési Tanács felállításához, továbbá az olcsóbb államigazgatás, a vállalkozói terhek csökkentésének megoldását várják az államtól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman párban

Három és fél adást tudtam végignézni, azt is csak nagy szenvedések közepette. Finoman fogalmazva… Tovább olvasom