Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Nemet mondanak drogra, alkoholra

Három megye középiskolásai találkoztak a minap Győrben. A fiatalok ugyanazokat az elveket vallják, ha a drog-, az AIDS- vagy az alkoholellenes küzdelemről van szó.
Az egészséges életmód szabályai között van négy, a kevesebb alkoholfogyasztás, a dohányzás elutasítása, a drogtagadás és a kiegyensúlyozott, felelősségteljes szexuális élet, amely önfegyelemre készteti a fiatalokat.
Nem új keletű a tapasztalat sem: az iskolások diáktársaiktól könnyebben fogadnak el tanácsot. Ezért van szükség felkészített kortársoktatókra, akik képesek a negatív kortársnyomás ellen fellépni.
Az alakuló egészségügyi régió égisze alatt Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye kortársoktatói számára szervezett találkozót az ÁNTSZ megyei intézete Győrben. A rendezvény vendége volt Simon Tamás professzor, aki elvetette a kortársoktató-képzés magját hazánkban.
– Tizennyolc évvel ezelőtt orvostanhallgatók kerestek meg azzal, hogy szeretnének futni az AIDS ellen – mesélte a professzor a Kisalföldnek. – Azt ajánlottam, inkább menjünk el az iskolákba és beszéljünk a fiataloknak róla. Felkészítettem őket, aztán elleptük a főváros iskoláit. Nem tudtuk, hogy ezt kortársoktatásnak hívják, de lényegében ugyanazt csináltuk, amit Wendy Arnold amerikai gyógyszerésznő, megszállott egészségnevelő korábban kitalált. Később felvettük vele a kapcsolatot, az ő ötletére az orvostanhallgatók diákokat vérteztek fel a legfontosabb ismeretekkel. A hazai munka annyiban tér el a nemzetközi gyakorlattól, hogy az oktatók kiöregedésével dolgoztunk tovább, mozgalommá, hálózattá szélesítve a munkát, a dohányzás, a drog, majd az alkohol elleni harccal bővítve. Az állami népegészségügyi és tisztiorvosi intézetek közreműködésével eleinte a Semmelweis Egyetem, 2000 óta pedig a Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa fogja össze a képzést.
Simon professzor elmondta: nem véletlen, hogy Győr adott otthont az országban elsőként egy regionális találkozónak, a városban ugyanis tízéves hagyománya van a kortársoktató-képzésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzes téli trend

A rubinvörös teszi ragyogóvá a szokásos téli színeket: a feketét-fehéret és a szürkét, a türkiz… Tovább olvasom