Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Német razzia a másolatok ellen

A világ talán legnagyobb illegális másolatok elleni razziáját tartották Brémától Münchenig. Az átfogó akció részleteiről a németországi Társaság a Szerzői Jogi Visszaélések Felszámolásáért (GVU) számolt be.
A razzia március 16-ától március 18-a délelőttjéig tartott. Az akciók során az volt a cél, hogy minél több illegális film- és szoftvermásolatot foglaljanak le, illetve annyi másolót vonjanak ki a forgalomból, amennyit csak lehet. A társaság tájékoztatása szerint a hatóságok közel 800 lakásban, céges irodahelyiségben tartottak házkutatásokat, többek között Münchenben, Frankfurt am Mainban, Brémában, Kölnben és a Ruhr-vidéken. A razziák során több személyt őrizetbe is vettek. A hatóságok úgy vélik, hogy az akció annyira sikeres volt, miszerint - esztendők óta - az eddigi legnagyobb csapást tudták mérni az illegális másoló és internetes letöltő szervezetre.
A most lekapcsolt szervezet által az évek alatt okozott károkat a szakértők több tízmillió eurós összegekre becsülik. Az akcióval párhuzamosan a rendőrök felléptek Köln/Hürth-ben is és letartóztattak számos crackert, akik - többek között - azzal gyanúsíthatók, hogy cégekhez és számítógépes adatbázisokba törtek be, hogy így szerezzenek azokon a szervereken tárhelyeket az illegálisan másolt mozifilmek és szoftverek internetes terjesztése számára.
A razzia előtt a GVU két esztendőn át gyűjtötte az adatokat és a bizonyítékokat. Az akció fő haszna, hogy le tudtak kapcsolni, több úgynevezett release-csoportot is, akik több tucat filmet és játékot terjesztettek és sokszorosítottak. Ráadásul fel tudták deríteni a tevékenységhez használt internetes szerverhálózatot is. Összesen 19 szervert foglaltak le, amelyeken összesen 38 terabyte-nyi illegális tartalmat találtak. Ezen kívül lefoglaltak még 40 ezer adathordozót és több, mint 200 számítógépet. Az elfogott személyek tehetők felelőssé több, mint 500 mozifilm illegális lemásolásáért és terjesztéséért 2001 és 2004 között.
Ezen kívül több olyan személyt is őrizetbe vettek, akik a Ruhr-vidék kereskedőit látták el a legújabb, másolt filmes és szoftveres DVD-kkel és Video-CD-kkel. Ezek az emberek a release-csoportoktól kapták meg az alapanyagokat. A borítók és a lemezek elkészítése egy külön "szakembergárda" feladata volt. A bűnbanda 42 éves vezetője ráadásul még egy saját "belbiztonsági szolgálatot" is felállított, hogy így felügyelhesse a bandatagok és a járműveik mozgását az "üzemek" körül és megelőzhessék a kíváncsiskodásokat és a hatóságok akcióit. Az utóbbit egészen március 16-ig sikeresen meg is tudták akadályozni. A csoportnak egyébként egy 24 CD- és DVD-íróból álló "központi másolóüzeme" volt.
sg
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motor-összeszerelő gyár Oroszországban

Megállapodást kötött a Rába Motorgyártó Kft. az oroszországi Thusinoi Autóbusz-gyárral. A Moszkvához… Tovább olvasom