Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Német titkos ügynökök szerezhették meg Irak védelmi terveit

Az iraki háborút ellenző Németország egy tisztviselője Irak lerohanása előtt egy hónappal átadta az Egyesült Államoknak Bagdad védelmi tervét, amelyet két német titkos ügynök szerzett meg - írja egy bizalmas amerikai katonai tanulmányra hivatkozva a The New York Times.
Az iraki dokumentum átadásával a német hírszerzés jelentősebb segítséget nyújtott az Egyesült Államoknak, mint amit a német kormány nyilvánosan elismert.

A védelmi terv rendkívüli betekintést biztosított az amerikai hadseregnek például abba, hogy Szaddam Husszein hol és hogyan kívánja bevetni leghűségesebb védelmi erőit.

Németország persze nem az egyetlen olyan állam, amely nyilvánosan ellenezte, a színfalak mögött viszont segítette az iraki háborút.

Amerikai katonai tisztviselők szerint Egyiptom és Szaúd-Arábia is nagyobb segítséget nyújtott, mint azt nyilvánosan bevallották. Egyiptom például megengedte, hogy amerikai üzemanyag-szállító repülők állomásozzanak az országban. Szaúd-Arábia pedig engedélyezte, hogy amerikai különleges erők támadásokat indítsanak területéről.

A német kormány azonban különösen hangosan kritizálta az iraki háborút. Míg a német kormány elismerte, hogy állomásoztatott titkos ügynököket Irakban a háború idején, kitartott amellett, hogy csak korlátozott formában segítette a Washington vezette koalíciót. Egy múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott német jelentés szerint ez a segítség leginkább a polgári létesítmények azonosítására korlátozódott, nehogy azokat is támadás érje.

A bizalmas amerikai katonai tanulmány állításaira a német kormányszóvivő nem kívánt reagálni a The New York Timesnak.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogsegély

Győr. Az MSZP Győr és környéke Szervezete holnap 17 órától ingyenes jogi tanácsadás tart a Herman… Tovább olvasom