Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Németh Zsolt a magyar álláspontot ismertette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsán

Magyarország álláspontját ismertette a legfontosabb nemzetközi emberi jogi kérdésekben Németh Zsolt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) ülésén.
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) ülésén Magyarország álláspontját ismertette a legfontosabb nemzetközi emberi jogi kérdésekben, és több találkozót tartott az ENSZ és különböző nemzetközi szervezetek vezető képviselőivel.

Mint az MTI-nek Genfből telefonon nyilatkozva elmondta, az EJT évente három ülést tart Genfben, és ezek egyikén a miniszterek beszámolnak az adott országi emberi jogi politikájáról. A KüM parlamenti államtitkára ennek keretében szólalt fel a plenáris ülésen négy témában: az egyetemes időszakos felülvizsgálati rendszer (UPR), a nemzeti és etnikai kisebbségek, az internet és a kiberbiztonság, valamint az emberi jogvédők kérdéskörében.

Az egyetemes időszakos felülvizsgálattal kapcsolatban elmondta: Magyarország mintegy 90 százalékos arányban vállalta az ENSZ emberi jogi ajánlásait. Az első fontos eredmény már meg is született, a kormány létrehozta az emberi jogi munkacsoportját, mely felelős lesz azért, hogy koordinálja az emberi jogi területen jelentkező feladatok teljesítését.

A második kérdéskörben Németh Zsolt felszólalásában hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét az általános emberi jogok részét képező nemzeti és etnikai kisebbségi jogok védelme mellett. Beszámolt egyebek között a közeljövőben megalakuló budapesti Népirtást Megelőző Központ kezdeményezéséről (Center for the Prevention of Genocide), és Magyarország támogatásáról biztosította az EJT mellett létrejött úgynevezett kisebbségi fórum munkáját. Ebben részt vesznek az érintett kisebbségek, beleértve nem kormányzati szervezeteket is. A testület vezetője tavaly a magyar Izsák Rita lett. Az idei ülésnek - tette hozzá Németh Zsolt - külön jelentőséget ad az, hogy a kisebbségi jogokról szóló nyilatkozatot éppen 20 évvel ezelőtt fogadta el az ENSZ.

A harmadik témakörben Németh Zsolt az internet, a közösségi médiumok és az emberi jogok kapcsolatát hangsúlyozta. Elmondta, hogy az elmúlt években az internet nagyon nagy szerepet játszott a különféle forradalmak kirobbantásában, lebonyolításában, és a világhálónak az emberi jogok védelme területén is egyre nagyobb szerep jut. Ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy a KüM által idén rendezendő 5. emberi jogi értekezlet fő témája éppen az internet lesz, és hangsúlyosan fog szerepelni az ősszel Magyarországon megrendezésre kerülő kiberbiztonsági konferencián is az emberi jogok, illetve a közösségi médiumok és a világháló kapcsolata.

A negyedik téma, amely hangsúlyosan szerepelt a pénteki genfi ülés napirendjén és a magyar államtitkár tárgyalásain is, az emberi jogvédők helyzete volt. Ebben - húzta alá Németh Zsolt - Magyarország kitüntetett szerepet játszik az EJT-ban, mert Budapest a szponzora annak a határozatnak, amely rendszeresen az emberi jogvédők helyzetével foglalkozik. Idén ősszel is miniszteri szintű vitát szentelnek az EJT-ban ebben a kérdésben - mondta el. Az 5. emberi jogi fórumon is napirendre veszik az emberi jogvédők helyzetét - tette hozzá.

"Idén különleges aktualitást ad mindennek, hogy Raoul Wallenberg-emlékév van Magyarországon, és itt az EJT-ban is számos rendezvényt fogunk Wallenberg emlékének szentelni, ami nagyon szoros kapcsolatban van a mai emberi jogvédők kérdéskörével" - hangsúlyozta Németh Zsolt.
A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Genfben mások között tárgyalt Navi Pillay-val, az ENSZ emberi jogi főbiztosával, Jakob Kellenbergerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnökével, több, Genfben akkreditált ENSZ-nagykövettel, illetve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR), valamint nem kormányzati szervezeteknek a képviselőivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: Magyarország 3% alá csökkenti költségvetési hiányt

Martonyi János Magyarország meghozza a szükséges intézkedéseket azért, hogy három százalék alá… Tovább olvasom