Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Németh Zsolt: április 6 a magyarnemzetgyűlés megalakulásának ünnepe

Ezen a napon alakul át az Országgyűlés nemzetgyűléssé azáltal, hogy első alkalommal befolyásolhatják szavazatukkal a budapesti törvényhozás összetételét a külhoni magyarok.
- A magyar nemzetgyűlés megalakulásának ünnepe lesz április hatodika - jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Székelyudvarhelyen, és arra buzdította a külhoni magyarokat, minél többen legyenek részesei a magyar demokrácia ezen történelmi pillanatának.

Az államtitkár kifejtette: ezen a napon alakul át az Országgyűlés nemzetgyűléssé azáltal, hogy első alkalommal befolyásolhatják szavazatukkal a budapesti törvényhozás összetételét a külhoni magyarok.

A három éve, 2011 január elsején kezdődött kedvezményes honosítás a magyar nemzet önismeretét döntő módon befolyásoló, emblematikus intézkedés volt, amely eddig 570 ezer határon túl élő magyar számára tette lehetővé, hogy újból magyar állampolgár legyen - magyarázta. Az ezzel járó szavazati jogot Németh Zsolt a magyar demokráciaépítés harmadik fontos állomásának nevezte a nők választójogának 1919-es elismerése és a további választójogi korlátozásokat megszüntető 1945-ös intézkedések után.
"Két nagy háború után történt ez a döntés. Azt gondolom, hogy ez a mostani harmadik lépés is egy meglehetősen nagy háború után, a kisebbségi magyarság jogfosztottságának az időszakát követően érkezett el kicsit megkésve, de az mindenképpen a rendszerváltoztatásnak egy kiemelkedő mozzanata, hogy a magyar demokrácia immáron a határon túli magyarok szavazataira is épül" - hangsúlyozta a külügyi államtitkár.

Rámutatott: április hatodika után az Országgyűlés az egész nemzet legitimitását fogja hordozni, ezért mindenkit arra bíztat, ne szalassza el a lehetőséget, hogy szavazata révén részesévé váljon annak a történelmi pillanatnak amikor az Országgyűlés valójában nemzetgyűléssé alakul.

Németh Zsolt - Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével közösen tartott - székelyudvarhelyi sajtóértekezletén üdvözölte, hogy az erdélyi magyar politikában konszenzus alakult ki a honosítást, regisztrációt és választási részvételt illetően.

Toró T. Tibor is örömét fejezte ki, hogy az országgyűlési választásokra való mozgósítást sikerült a pártpolitika fölé helyezni Erdélyben. Mint mondta: a regisztráció és a levélben való szavazás is újdonság az erdélyi magyarok számára, ezért minden társadalmi közszereplőnek segítenie kell az embereket a választási előkészületekben. Az EMNP minden szervezési potenciáljával ezt a közös nemzeti ügyet fogja szolgálni a hátralévő bő egy hónapban - mutatott rá Toró T. Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverek és 1200 lőszer egy pesti autóban

A lehel utcai pénzintézeti robbantás kapcsán beérkező 582 hívás egyikének eredményeként jutottak el… Tovább olvasom