Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Németh Zsolt: külügyi tisztviselő nem érintett a kitiltási ügyben

Németh Zsolt újságíróknak elmondta, Szijjártó Pétertől azt a tájékoztatást kapták, hogy külügyi tisztviselő nem érintett az úgynevezett kitiltási ügyben.
Külügyi tisztviselő nem érintett a kitiltási ügyben - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a külgazdasági és külügyminiszter közlését ismertetve a hétfői külügyi egyeztetés után. A külügyminisztérium épületében Szijjártó Péter a magyar külpolitikáról tartott egyeztetést parlamenti pártokkal.

Németh Zsolt újságíróknak elmondta, Szijjártó Pétertől azt a tájékoztatást kapták, hogy külügyi tisztviselő nem érintett az úgynevezett kitiltási ügyben.

Az Egyesület Államoknak jogi kötelezettsége az, hogy segítse a magyar hatóságok munkáját a korrupcióellenes küzdelemben - hangsúlyozta Németh Zsolt, fontosnak nevezve, hogy a legfőbb ügyész az ügyben megkereste az amerikai félt.

"Biztos vagyok benne, hogy az amerikai fél is fontosnak tartja azt, hogy közösen és eredményesen harcoljunk a korrupcióval szemben" - mondta a bizottsági elnök. Németh Zsolt kijelentette: az amerikai fél válasza segíteni fog. "Ugyanakkor ne legyünk türelmetlenek" - fűzte hozzá.

Németh Zsolt úgy fogalmazott: "amíg nem rendelkezünk a megfelelő információkkal, addig kicsit nehéz helyzetbe hoznak bennünket az amerikaiak". Szerinte, ha bizonyítottá válik, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke érintett a korrupcióban, akkor távoznia kell a posztjáról. Azt mondta, hogy Vida Ildikót is megilleti az ártatlanság vélelme, ezért addig "meghökkentő lenne", hogy bárki azzal állna elő, hogy neki távoznia kell.

Németh Zsolt szólt arról, hogy az egyeztetésen áttekintették a magyar külpolitika legfontosabb aktuális kérdéseit. Fontosnak nevezte, hogy működnek ezek az egyeztetések, és azt mondta, hogy a külügyi bizottság is fontosnak tartja, hogy legyen egy konszenzus a magyar külpolitikában. Szerinte most olyan helyzetben van az ország, hogy "egy ilyen konszenzus kifejezetten segítheti a magyar nemzeti érdekérvényesítést".

A fideszes politikus közölte, a kormány hamarosan a külügyi bizottság elé terjeszti az új külgazdasági stratégiát.

Az ellenzéki pártok közül az LMP és a Magyar Liberális Párt képviselője nyilatkozott az egyeztetést követően újságíróknak.

Schiffer András, az LMP társelnöke, a párt parlamenti frakciójának vezetője arról beszélt, nagyra értékelik, hogy a külgazdasági és külügyminiszter - ellentétben az elmúlt négy év gyakorlatával - rendszeresen konzultál az ellenzéki pártok képviselőivel.

Közölte, az egyeztetésen elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon fontos lenne a külpolitikai stratégiában egy nemzeti minimum kialakítása. "Magyarország egy rendkívül nehéz helyzetben van ma külpolitikailag, ez alapvetően sérti a magyar nemzeti érdekeket" - fogalmazott Schiffer András.

Kijelentette: a konszenzus keresésének kiindulópontja lenne az, hogy az "aktuális botrányban" a kormány abbahagyja a "nagyon méltatlan, sunnyogást". Orbán Viktor miniszterelnöknek rendelkezésére állnak azok a jogszabályok, amelyek révén ki tudná deríteni, hogy a teljes magyar államapparátusban kikkel szemben rendelt el az Egyesült Államok beutazási tilalmat - mondta Schiffer András.

Szerinte, méltatlanná teszi Vida Ildikót az adóhatóság vezetésére, az ahogyan az elmúlt két hétben viselkedett.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője arról beszélt, hogy jelen pillanatban nemcsak a kitiltási ügy "borzolja a kedélyeket" a magyar külkapcsolatok területén, hanem az is, hogy az Egyesület Államok külügyminisztere nem fogadta Szijjártó Pétert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetvári: az Együtt sajnálja a PM döntését a szövetség felmondásáról

Szigetvári Viktor azt mondta, a szövetséget rövid távon nem lehet újra létrehozni. Tovább olvasom