Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Németh Zsolt: Magyarország és Izland sikerrel került ki a válságból

Figyelemre méltó a két ország válságkezelési stratégiája: mindkettő nemzeti szuverenitásának része, hogy maguk találják meg a legjobb megoldást a kihívásokra.
Magyarország és Izland volt Európában az első két ország, amely néhány évvel ezelőtt megérezte a válság hatását, és mára mindkét ország sikeresen kikerült a válságból - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, miután Gunnar Bragi Sveinsson izlandi külügyminiszterrel tárgyalt Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: figyelemre méltó a két ország válságkezelési stratégiája. Magyarország és Izland szerint a nemzeti szuverenitás része, hogy maguk találják meg a legjobb megoldást a kihívásokra - tette hozzá.

Németh Zsolt szerint a két ország által választott megoldásokban is sok a hasonlóság. E megoldások között említette a szektorális adókat, és azt is megjegyezte, hogy a társadalom teherviselésének enyhítésére Izlandon a jelzáloghitelek csökkentésére vonatkozó törvényeket fogadtak el.
Úgy vélte, a két ország külpolitikájában is sok a hasonlóság, például mindkét ország nagy hangsúlyt helyez a regionális együttműködésre. Magyarországnak fontos az erős Közép-Európa, Izlandnak pedig a kooperáció az északi országokkal. E két régió igyekszik egymással is együttműködni, és lényeges a köztük lévő kapcsolatok elmélyítése, hiszen hasonlóak az érdekeik például az EU vagy a keleti partnerség tekintetében - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Az államtitkár az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy remélhetőleg hamarosan véglegesítik az egyezményt, amelynek előnyeit EFTA-tagállamként Izland is élvezheti.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a geotermikus energia felhasználásában is együttműködhet a két ország. Tervezik egy munkacsoport létrehozását, amelynek az lenne a feladata, hogy megvizsgálja, miként lehetne az együttműködést bővíteni ezen a területen, például az egészségturizmus, a megújuló energiaforrások és a vízgazdálkodás szempontjából - tette hozzá.

Gunnar Bragi Sveinsson azt hangsúlyozta, hogy sok együttműködési lehetőség kínálkozik a két ország között, ezért szorosabbra kell fűzni a kapcsolataikat. Fontosnak nevezte a geotermikus energia kiaknázásával foglalkozó munkacsoport létrehozását, hiszen ez meglátása szerint a Magyarország és Izland közötti hosszú távú együttműködést alapozhatja meg.

Az MTI kérdésére az izlandi tárcavezető közölte: az izlandi kormány úgy döntött, hogy egyelőre nem folytatja a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Jelenleg egy izlandi egyetem tanulmányt készít az uniós csatlakozás lehetőségéről, ezzel a dokumentummal az izlandi parlament várhatóan januárban foglalkozik majd, és aztán hozhat döntést az ügyben - mondta.

Izland 2009-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, és 2010 júniusában kapott tagjelölti státust. A csatlakozási tárgyalások a következő hónapban kezdődtek meg. 2013 januárjában a két kormányzó párt bejelentette, hogy mivel a tárgyalásokat nem lehetne az áprilisi választásokig lezárni, addig már nem nyitnak meg újabb fejezeteket. A választásokat követően megalakult új kormány közölte, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintegy 47 millió forintból újul meg az Országház ülésterme

A Pápai Asztalos Kft. végzi az Országház alsóházi üléstermének átalakítását mintegy 46,8 millió… Tovább olvasom