Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Németország újabb tartományában mutatták ki a H5N1-vírust

Elhullott hattyúkat találtak Grúzia fekete-tengeri partvidékén. Közben Németország újabb tartományában mutatták ki a H5N1-vírust. A madárinfluenza "erős megbetegítő képességű H5 vírustípusa" okozta pulykák elhullását az utóbbi napokban a kelet-közép-franciaországi Ain régióban.
Az egyik grúziai hattyú szövetmintáiban a helyi egészségügyi hatóságok kimutatták a madárinfluenza vírus H5N1-es altípusát, de megerősítés végett elküldték a mintákat Londonba és Rómába is.

A Törökországgal, Oroszországgal és Azerbajdzsánnal határos Grúziában eddig nem volt madárinfluenzás megbetegedés. A döglött madarakat Adzsáriában, Adlia falu közelében találták. A falut három kilométer széles kordonnal elvágták a külvilágtól. Adzsária a török határnál lévő autonóm terület.

Németország újabb tartományában mutatták ki a H5N1-vírust

Németországban tovább terjed a madárvész, és újabb tartományokat ér el. A vadmadarakat sújtó madárinfluenza eddig csak Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban volt jelen, ahol már 110 vadmadár tetemében mutatták ki a H5N1 vírust. Most felmerült a gyanú, hogy fertőzött állatokat találtak Schleswig-Holsteinben és a déli Baden-Württemberg tartományban.

Eddig a madárinfluenza Németország tengerpartja mentén keletről nyugati irányba terjedt, s elérte Schleswig-Holsteint tartományt. A vadmadarakat sújtó madárinfluenza csütörtökig Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományra korlátozódott, ahol már 110 vadmadár tetemében mutatták ki a H5N1 vírust.

A schleswig-holsteini mezőgazdasági minisztérium pénteki közlése szerint azonban a Mecklenburg-Elő-Pomerániával határos tartományban is bukkantak már H5N1-gyel fertőzött madarakra, kettőre. A Kielből érkező jelentések szerint a gyanút megerősítették a szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (Friedrich Loeffler Intézet) vizsgálatai.

A vírussal fertőzött vadmadarak első tetemeit két héttel ezelőtt fedezték fel Németországban, az északi Rügen szigetén, ahol elkezdték leölni baromfiállomány egy részét. A hatóságok attól tartanak, hogy a fertőzés átterjed a háziszárnyasokra is.

11 ezer pulykát vágtak le Franciaországban

A madárinfluenza "erős megbetegítő képességű H5 vírustípusa" okozta pulykák elhullását az utóbbi napokban a kelet-közép-franciaországi Ain régióban, de azt még nem lehet tudni biztosan, hogy a H5N1 altípusról van-e szó - jelentette be pénteken a francia mezőgazdasági miniszter.

Ha a nyugat-franciaországi Ploufragon laboratóriumában bebizonyosodik, hogy az emberre is veszélyes H5N1 pusztított a pulykafarmon, akkor ez lesz az első eset Európában, hogy az altípus háziszárnyas-telepen megjelent - tette hozzá Dominique Bussereau a France 2 tévének nyilatkozva. A miniszter szerint aggodalomra ad okot az a tény, hogy a pulykafarm annak a védőövezetnek a határán helyezkedik el, amelyet az ország első madárpusztulásának környékén hoztak létre. (Február 18-án jelentették be, hogy egy vadkacsa a H5N1 vírusaltípus okozta fertőzésben hullott el, majd elpusztult egy másik vadkacsa is.)

Csütörtökön jelentették be annak gyanúját, hogy a H5N1 altípus okozta a pulykák elhullását. A pulykafarmon 11 ezer állatot tartottak. Óvatosságból mindet levágták.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire költene többet Győrben?

Tovább olvasom