Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nemünkben a népességszám?

Folytatás az 1. oldalról.

Dr. Kőrösi Tamás hozzátette: azt sincs joga senkinek eldönteni, hogy egy fiú-, vagy egy lányembrió értékesebb-e. A győri Kaáli Intézet orvos igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a meddőségi centrumot az elmúlt években mindössze három esetben keresték meg azzal, hogy a leendő szülők szerették volna előre eldönteni gyermekük nemét, de természetesen elutasították a kérésüket. A szakember úgy gondolja, hogy nem lenne tömeges igény erre a lehetőségre, már csak a körülményes beavatkozások miatt sem. A felvetők azt is elfelejtik, hangsúlyozta Kőrösi doktor, hogy a nagycsaládosok többsége nem azért vállal sok gyermeket, mert egy lányt vagy fiút akar még, hanem mert eleve elítéli az abortuszt, és a gyermeket Isten adományának tekinti. Azonkívül Magyarország aláírta a szigorú oviedói egyezményt, s a jelenleg hatályban lévő emberi génállományról szóló nemzetközi szabályozás kimondja: az egyén örökletes genetikai állomán ya alapján történő hátrányos megkülönböztetésének minden formája tilos. A születendő baba nemének megválasztására nem elfogadható az orvosi segítséggel végzett reprodukciós technikák alkalmazása, kivéve, ha a cél egy nemhez kötötten öröklődő súlyos betegség elkerülése. Kőrösi doktor nem hiszi, hogy a nemválasztás esetleges engedélyeztetésével számottevően több gyermek jönne a világra.
A megyei kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosának álláspontja megegyezik kollégájáéval. Gardó Sándor professzor úgy nyilatkozott, hogy a nemválasztás lehetősége már többször felmerült, de csakis a betegségek kiszűrésekor tartja indokoltnak. A szakember szerint a népességfogyás megállítására nem ezen lehetőség engedélyezése vezetne eredményre.
Kránitzné Rikkel Ildikó és férje három gyermeket nevelnek, akik mindhárman fiúk: Krisztián 7, Péter 5, Bence 3 éves. A legkisebbet nem tervezték, de örömmel vállalták. A téti anyuka nem tagadja: vágyott egy kislányra, de ha lehetőség lett volna a nemválasztásra, akkor sem éltek volna vele. Ildikó úgy véli, hogy a családok többsége az anyagiak miatt nem vállal második vagy harmadik babát, nem pedig azért, mert garantáltan más nemű gyermeket szeretnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejár a Windows türelmi idő

Véget ért a türelmi időszak, és végleg életbe lépett a Windows operációs rendszerek frissítéseinek… Tovább olvasom