Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Nemzetbiztonsági ellenőrzést kér magával szemben Molnár Zsolt

Soron kívül a legszigorúbb, C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzést kér magával szemben a "szkinhedmúlttal vádolt" szocialista politikus, Molnár Zsolt - írta a nol.hu szerdán.
Az mno.hu kedd délelőtt írta azt, hogy Molnár Zsolt - aki 2006 óta a szocialista párt országgyűlési frakciójának tagja - egykor együtt tüntetett szkinhedekkel. A portál egy, a 168 Óra fotósa által készített, a hetilapban megjelent fotót is közölt, amelyen a lap szerint Molnár Zsolt látható "a bőrfejűekre jellemzően fejére húzott kapucniban szkinhedekkel" Göncz Árpád egykori köztársasági elnök "elhíresült, 1992-es Kossuth téri kifütyülésén". Azt írták: a szocialista párt "állítólagos szkinhed múltja" miatt támadta a jobbikos Sneider Tamás jelölését az Országgyűlés alelnöki posztjára.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő, aki az elmúlt négy évben az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöki posztját töltötte be, valótlannak nevezte a portálon megjelent hírt. Kedden az MTI-nek kijelentette: semmilyen szélsőséges mozgalomnak nem volt tagja, nem volt szkinhed. Közleményében azt is tudatta, jogi lépéseket tesz ezek után mindenki ellen, aki azt állítja róla, hogy szkinhed volt.

Szerdán a Népszabadságnak azt mondta: bár korábban kétszer is átvilágították, most azért kér születéséig visszamenő soron kívüli vizsgálatot, hogy igazolja, sosem volt kapcsolata szélsőséges szervezetekkel. Molnár Zsolt hozzátette: "politikai meggyőződés nélküli végzős budai gimnazistaként, két gyerekkori barátjával, kíváncsiságból ment ki a Kossuth térre, majd belekerült az utca forgatagába".

Bizottsági elnöki megbízatásával összefüggésben - mondta a szocialista politikus - az adna okot kifogásra, ha köze lett volna bármilyen szélsőséges mozgalomhoz, de nem volt, nem tartozott közéjük, nem is ismert szkinhedeket.

A Népszabadság megkérdezte tőle, miért hallgatta el, hogy a Szabadság téren is ott volt. Erre azt válaszolta, hogy az újságírók csak a parlament előtti eseményekről kérdezték, és arról érdeklődtek, volt-e köze szélsőjobboldali szervezetekhez. Hozzátette: huszonkét év telt el, nem emlékszik pontosan, hogy mit csinált a Kossuth téri megmozdulás után, arra sem, miként keveredett haza. Szerinte azonban a Szabadság téri demonstrációról vágott képsorokat mutattak be, nem a bomberdzsekis szkinhedekkel ment át a tévészékházhoz, és az is látszik, hogy nem bőrfejűek, hanem idős emberek között áll és skandál. Bár kapucnis pulóvert viselt, az – szemben a szkinhedek ruházatával – nem takarta el az arcát. És most sincs takargatnivalója - tette hozzá.

A cikk szerint Molnár Zsolt korábban tájékoztatta az MSZP vezetőit, így Mesterházy Attila pártelnököt is arról a fotóról, amelyre a Magyar Nemzet a cikkét alapozta. A képviselő a nol.hu-nak kiemelte: "nincs támadható a múltjában, sosem volt szélsőjobboldali, nem állt kapcsolatban radikális csoportokkal".

Az mno.hu portálon kedden megjelent cikk után - egy az M1 Híradóban és a HírTV-ben kedden bemutatott felvétel szerint - Molnár Zsolt 1992. október 23-án a Magyar Televízió (MTV) akkori budapesti, Szabadság téri székháza előtt tüntetett, Hankiss Elemér tévéelnök távozását követelte.
A HírTV szerint Molnár Zsolt 1992-ben, a Kossuth téri nemzeti ünnepi rendezvény után - ahol Göncz Árpád akkori köztársasági elnököt kifütyülték -, mintegy ötszáz tüntetővel együtt "átvonult az MTV Szabadság téri székháza elé". A tömeg az MTV akkori elnökének, a távozását és a Híradó menesztett főszerkesztőjének visszahelyezését követelte. A felvételen látszik és hallatszik, amint a kapucnit viselő Molnár Zsolt együtt skandálja a tömeggel, hogy "hazudtatok eleget" és "szabad magyar tévét".

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám kedd délután azt közölte: a párt az MSZP-től és az Alkotmányvédelmi Hivataltól is választ vár arra, hogyan vezethette a szocialista Molnár Zsolt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát. A jobbikos politikus hozzátette, úgy látszik, az MSZP-nél törvényszerű, hogy "visszanyal a fagyi", mert amikor korrupciót kiáltanak, akkor náluk robban egy nagy korrupciós botrány, amikor "eszement hisztériát keltettek és elkezdték démonizálni" Sneider Tamást, akkor hirtelen a saját csapdájukba esnek.

A frakcióvezetők hétfő esti egyeztetésén a jobbikos parlamenti alelnök személyéről volt vita, az MSZP és az LMP nem értett egyet azzal, hogy Sneider Tamás a parlament alelnöke legyen. A szocialisták arra hivatkoztak, a politikus több alkalommal elismerte, hogy egy szélsőséges egri csoport vezető alakja volt. Az LMP pedig azzal érvelt, hogy egy múltbeli erőszakos cselekmény és az azt megállapító jogerős bírósági ítélet nem fér össze a Ház méltóságával. Az egyeztetésen végül kompromisszum született, és a képviselőcsoportok ennek eredményeként közösen indítványozzák, hogy az Országgyűlés válassza meg - mások mellett - a parlament alelnökének a Jobbik által jelölt Sneider Tamást. Az új Országgyűlés keddi ülésén Sneider Tamás megválasztását a kormányoldal és a Jobbik támogatta, nemmel szavaztak a szocialisták és a független képviselők, az LMP pedig tartózkodott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ácskapoccsal esett a nőnek az ál-vízóraleolvasó

Vízóra-leolvasónak adta ki magát egy 19 éves férfi, majd különösebb indok nélkül sorjázóval és ácskapoccsal támadt egy asszonyra. Tovább olvasom