Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet az iWiW

Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet az iWiW internetes kapcsolatépítő portál a FigyelőNet csütörtöki cikke szerint. Az adatvédelmi biztos az internetes oldallal összefüggő marketingtevékenység ügyében kapott beadványokat, melyek vizsgálata folyamatban van.
Egy, a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) származó levél arra hívja fel az állami vezetők figyelmét, hogy az iWiW kapcsolati hálón tárolt adataik kockázatot jelentenek az országra nézve. Titkosszolgálatok és szervezett bűnözői körök juthatnak így bizalmas információkhoz - írja a FigyelőNet. Az internetes újság szerint a titkosszolgálat nem kötelező érvényű ajánlása osztályvezetői szintig igyekszik felhívni a vezető állami tisztviselők, bizalmas munkakörben dolgozók figyelmét a közösségi portál használatának kockázataira.

Az NBH levele szerint az iWiW "menürendszere segítségével feltérképezhető a használók kapcsolatrendszere. A keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására." Az ajánlás figyelmeztet arra is, hogy "a magánéleti szférát is mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon" - írja a FigyelőNet.

Ami egyszer a netre került...

Péterfalvi Attilának nincs hivatalos tudomása az NBH leveléről. A portálra az érintett személyek önkéntes hozzájárulásával kerülnek fel adataik, de nem kifogásolható az ezzel kapcsolatos előzetes tájékoztatás, az esetleges kockázatokra való figyelmeztetés.

Ami egyszer az internetre felkerült, azt onnan gyakorlatilag nem lehet többé eltávolítani. Az ott elhelyezett információk sorsa többé nem követhető, nem kontrollálható, és ez nem biztos hogy minden esetben jó - figyelmeztetett az adatvédelmi biztos. Hozzátette: a köztisztviselők neve és beosztása nyilvános adat, de teljes kapcsolatrendszerük természetesen nem. Az ombudsman az ügy nemzetbiztonsági kockázatait nem tudja megítélni.

Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy az iWiW-vel kapcsolatban eddig a hivatalához érkezett beadványok főként a portál üzletszabályzatára, marketingtevékenységére irányultak. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat még folyamatban van, ezért erről Péterfalvi Attila nem kívánt részleteket elárulni.

Az MTI érdeklődésére a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az állami intézmények nemzetbiztonsági védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor figyelmeztet arra, hogy bizonyos internetes szolgáltatások igénybevétele esetleg nemzetbiztonsági kockázattal járhat. Az adott esetben a Nemzetbiztonsági Iroda - az NBH és az Információs Hivatal jelzéseit figyelembe véve - készítette el figyelmezetését, amely eljutott a tárcákhoz. Ez nem kötelező érvényű, csak ajánlás azoknak, akik fontos és bizalmas munkakörben dolgoznak - mondta a szakember.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelben járt a magyar szegények delegációja

Egyebek mellett a tanácstalansággal kapcsolatos üzeneteket fogalmazott meg az a négy magyar… Tovább olvasom