Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Nemzeti csúcsot kezdeményez Gyurcsány

MSZP-kongresszus: Nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezte szombaton az MSZP rendkívüli kongresszusán Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök. A kormányfő elmondta: a nemzetközi pénzügyi válság elérte Magyarországot, ezért a kialakult helyzetben nemzeti összefogásra van szükség.
Veres János: október 20-ig készítik el a módosított költségvetést

Október 20-ig, a 2009-es költségvetés parlamenti vitájának megkezdéséig elvégzi a Pénzügyminisztérium és a kormány a pénzügyi válság miatt szükséges módosításokat büdzsén - mondta a pénzügyminiszter szombaton az MSZP rendkívüli kongresszusán újságíróknak. Veres János hozzátette: nincsenek tabuk a költségvetés készítésénél, így el lehet halasztani például az adócsökkentést, a módosítások érinthetik a nyugdíjrendszert, valamint a parlamenti pártoknak is változtatniuk kell az együttműködésükön.

Gyurcsány Ferenc: Magyarországot megtámadták, de az állam és a kormány jól reagált

Csütörtökön késő délután megtámadták a magyar pénzügyi rendszert, a kormányzat és az állam azonban a lehető leggyorsabban reagált, ezért a magyar pénzügyi rendszer még mindig stabil - jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök az MSZP szombati rendkívüli kongresszusán Budapesten.

A miniszterelnök szerint a pénzügyi válság miatt a következő napokban folyamatosan egyezetni kell a pártok frakcióvezetőivel, és "olyan széles nemzeti felelősséggel kell összekapaszkodni, amilyenben csak lehetséges". A következő napok egyeztetésein az MSZP-nek is át kell lépnie saját árnyékát, és a többi pártot is arra kell kérnie, hogy adja fel eddigi merev álláspontjait a nemzeti érdekek miatt - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A kongresszus elfogadta a csütörtökön készített, de szombaton módosított állásfoglalást, három tartózkodással és ellenszavazat nélkül. A módosítások egy ponton érintették az eredeti tervezetet: eszerint a dokumentum kimondja, hogy a kongresszus támogatja a kormány és a jegybank 12 pontos javaslatcsomagját, a nemzeti csúcs összehívását, illetve a Magyarország 2020 program valamint a Haza és Haladás program párton belüli vitáját - utóbbiak az MSZP következő, várhatóan jövő tavaszi kongresszusáig fejeződnek be.

Az állásfoglalás ezenkívül kiáll az adócsökkentés halasztása mellett, illetve új elemként nemcsak a banki betétekre, hanem az uniós fejlesztésekre is vállal állami garanciát. Az elfogadott állásfoglalásban emellett arra kérik a munkavállalókat és a munkáltatókat, hogy a jövő évi bértárgyalásoknál vegyék figyelembe a kialakult gazdasági helyzetet. A dokumentum felkéri a pártokat, hogy jelenleg csak a magyar gazdaság, az alkalmazottak és a vállalatok érdekeit védjék illetve tartsák szem előtt.

Lendvai szerint szorosabb együttműködés kell az SZDSZ-szel

A jelenleginél valamivel szorosabb együttműködésre van szükség az SZDSZ-szel - jelentette ki az MSZP frakcióvezetője a párt szombati rendkívüli kongresszusán. Lendvai Ildikó leszögezte: a jelenlegi pénzügyi válságban az ország sorsa fontosabb az egyéni pártérdekeknél.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: "van, ami fontosabb az önálló arculatnál, vagy annál, hogy mi történt az egészségügyi miniszternél, vagy hogy a reformok bársonyosak, vagy smirgliszerűek." Lendvai Ildikó leszögezte: bízik benne, hogy az SZDSZ is képes változtatni hozzáállásán - az országot fenyegető válság hatására.

A frakcióvezető szerint ugyanez vonatkozik a többi parlamenti pártra is, mert szerinte is nemzeti összefogásra van szükség a jelenlegi helyzet kezelésére.

Nemzeti csúcsot kezdeményez a miniszterelnök

Gyurcsány szerint a társadalmi-gazdasági nemzeti csúcsértekezleten a kormány mellett a köztársasági elnöknek, a házelnöknek, a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, a parlamenti bizottságok elnökeinek, a közjogi méltóságoknak, az önkormányzati szövetségeknek, a munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek is jelen kell lenniük. A miniszterelnök szerint 1-2 héten belül meg kell tartani ezt a csúcstalálkozót, mert sürget az idő. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a nemzeti csúcson nem az a hazafi, aki az eddig hangoztatott érveit hangsúlyozza, hanem az, aki képes az ország érdekében átlépni saját árnyékán, és nyitni az együttműködés irányába.

Gyurcsány: mindenképpen összefogásra van szükség

A miniszterelnök szerint a mostani pénzügyi válság az elmúlt 20 évben elterjedt globalizáció első nagy megroggyanása. Gyurcsány Ferenc szerint ez annak a piacgazdasági modellnek köszönhető, amelyben felbomlott a piaci nyereségszerzés, az állami felelősség és a társadalmi szempontok egyensúlya.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország bírja a terhelést, ami szerinte egyrészt annak köszönhető, hogy az ország bejárta azt az utat, amit a kormány az elmúlt két évben kiszabott. Az MSZP elnöke szerint pártja és az általa vezetett kormány erősítette meg a gazdaságot.

Gyurcsány leszögezte, hogy tovább kell emelni a magyar gazdaság védekezési képességét. Ehhez pedig mindenképpen összefogásra van szükség.

Az MSZP rendkvüli kongresszusán a küldöttcsoportok vezetőinek javaslatára a kongresszus elfogadta azt a menetrendet, amely szerint Gyurcsány Ferenc után sorrendben Veres János, Szekeres Imre, Vitányi Iván, Lendvai Ildikó, Hiller István és Tabajdi Csaba szólal fel, majd Gyurcsány Ferenc értékeli a vitában elhangzottakat. Ezt követően szavaz a kongresszus a még készülő állásfoglalásról.

Ennek értelmében tehát az előzetes tervekkel ellentétben küldöttek nem szólalnak fel a kongresszuson, amely így a belpolitikai kérdések helyett elsősorban a pénzügyi válság problémájával foglalkozik.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. tányér 2008. október 12. 19:40
  „Most hogy így csendben maradtatok, mintha hallottam volna egy kis dübörgést! Lehet hogy a szomszédok voltak?”
 • 52. macilaci 2008. október 12. 13:33
  „51. hozzászólás madártej 2008.10.12. 12:20
  Zuslág mellé a dutyiba az egész szocliba bandát! nem kicsit, nagyon!
  A fityeszes tolvaj bandával együtt !!!!
  Zushlag = Csőke,,,,,és társai,MA és társai,.... a teljesség igénye nélkül....
  Vagy oda nem mertek beszólni.....Gondoltok a holnapra is??????”
 • 51. madártej 2008. október 12. 12:20
  „Zuslág mellé a dutyiba az egész szocliba bandát! nem kicsit, nagyon!”
 • 50. jura 2008. október 12. 11:46
  „Hogy is van ez a dolog a "pannon pumáva"l, a" nagy a jólét" -el és a "dübörög a gazdaság"-al kedves szoci szavazók???”
 • 49. macilaci 2008. október 12. 11:45
  „44. hozzászólás csőd van 2008.10.12. 08:59
  A fityesz szimpik felé meg pláne....”
 • 48. macilaci 2008. október 12. 11:43
  „15. hozzászólás grenadle 2008.10.11. 17:13
  Kedves grenadle!Vityike életében sose hazudott !!!Így persze találat sincs.....
  Viszont a székház ügytől(is...meg előtte is volt...)meg a folytatásról se felejtkezzen el...Be kéne fejezni ezt a mocskolódást!!!!!Mielőtt számonkérnek,mossák tisztára a saját tányérjukat és a szennyesüket !”
 • 47. rino 2008. október 12. 10:49
  „A folyton manipuláló tőkéseket kellene kivonni a forgalomból és megszünne a világ baja!”
 • 46. Lemba 2008. október 12. 10:29
  „Kedves Port
  Mirol beszelsz? A magyar gazdasag sosem ment valami jol.

  Ez egy guerrilla tactics categoriaba tartozo political catch phraze.

  Mint peldaul ez "I did not have sexual relations with that woman".
  Egy politikai tudomanyban jartas magyar tortenesz lassan kezdheti gyujteni ennek az emberi sopredeknek a beszollasait a jovo fiatalsaganak felvilagositasara.”
 • 45. goromba 2008. október 12. 09:57
  „hiteles emberek:
  http://barikad.hu/node/18864”
 • 44. csőd van 2008. október 12. 08:59
  „"Veres János rokona üzleti kapcsolatban állt Kabaiékkal?

  Veres János rokona is dolgozója lehetett a pénzügyminiszter adócsalásért börtönre ítélt volt üzlettársa, Kabai Károly érdekeltségébe tartozó Nyír-Uncia Kft.-nek. Legalábbis ez derül ki abból a névjegyzékből, amelyet 2006 januárjában készítettek a Katonai Biztonsági Hivatal számára.

  A pénzügyminiszter rokona is dolgozója lehetett az adócsalásért börtönbüntetésre ítélt Kabai Károly családi vállalkozásának. A katonai elhárítás számára készített belépési névjegyzék tanúsága szerint 2006-ban a Veres János egykori üzlettársának érdekeltségébe tartozó Nyír-Uncia Kft. alkalmazottjaként tartották számon Vámos Zsolt hűtőgépszerelő hulladékkereskedőt, a pénzügyminiszter unokatestvérének férjét is. Vámos a Nyír-Uncia Kft.-hez hasonlóan állami támogatást is kapott társasága fejlesztéséhez.

  A Nyír-Uncia Kft. dolgozóinak adatait azért kellett dokumentálnia a nyírbogáti szocialista polgármesterjelölt családi cégének, mert erre volt szükség, hogy a társaság munkatársai beléphessenek a Magyar Honvédség hajdúsámsoni lőszerraktárába. A listán a Nyír-Uncia Kft. dolgozóinak adatai közt szerepelnek a pénzügyminiszter unokatestvérének férje, Vámos Zsolt adatai is, aki Kabaiék telephelyének szomszédságában üzemeltet egy hűtőgépszerelő üzemet. A Vámos által vezetett Bogát-Fém Bt. udvaráról egyébként korábban fémet adtak el a szomszédos hulladéktelepre is, ahol a Veres János és Kabai Károly által alapított Bogát-Ferr Kft. és a hozzá köthető, szintén fémfelvásárlással foglalkozó Bogát-Metál Kft. működött.

  Mint ismeretes, ezek voltak azok a társaságok, amelyek hamis számlák alapján csökkentették adófizetési kötelezettségeiket. Kabai jelenleg ezek miatt a tranzakciók miatt tölti három és fél éves börtönbüntetését.

  A Vámos Zsolt és Veres János között fennálló rokoni kapcsolatot Kabai megemlítette önkormányzati választási kampányában is, ahol a pénzügyminiszter azért szólalt fel, hogy az adócsaló fémkereskedőt válasszák meg Nyírbogát polgármesterének. Nyírbogáton az MSZP és az SZDSZ színeiben önkormányzati képviselőjelölt volt Vámos Zsolt is, de később felhagyott a politikával, és inkább a hulladéküzletben fejlesztette fel cégét, amely nem kevés segítséget is kapott ehhez az államtól."”
 • 43. Cc 2008. október 12. 08:51
  „Mi van vazze, eddig lakosság, most, hogy sz@rban van nemzet?? Most nem számolják, hogyazorbán hányszor mondja ki a nemzet szót????”
 • 42. port 2008. október 12. 08:49
  „Lemba! Az MSZP az SZDSZ-el karöltve küldte a magyar gazdaságot vágóhídra! Orbán idején fejlődött a gazdaság!”
 • 41. tora 2008. október 12. 08:27
  „Lószart, mama! Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon4 -Na látod, Ferikém, ezért repülni fogsz! Nem Indiába, sóért, hanem a Csillagba, az életfogytos szakaszba!”
 • 40. Lemba 2008. október 12. 07:15
  „Kedves Trianon
  A jelenlegu Magyarorszag azert van nyakig a paw-paw lekvarban, mert csak ilyen politikai vezetok tudnak kitermelodni, mint ferika, orbancka es mas kommunista szemet maradvany.
  Erdekes modon ezt nagyon sok ember tudja es meg is boldogan fut szavazni rajuk egy ingen levesert.
  Nem jonnek ra egyeni boldogsag csak collective boldogsaggal egyutt letezik.
  Szomoru, hogy a magyarsag idaig jutott.”
 • 39. Trianon 2008. október 12. 02:20
  „Kepzeljetek el:

  ma "Nagy-Magyarorszag" lenne!!

  10 Millios nep vagyunk, problemainkkal nyakig vagyunk a sz@rban.
  Hogyan oldanank meg egy 24 Millios nep problemajat????
  (Ahol raadasul rajtunk kivül meg millionyi tot,rac,szlovak,svab,roman,szloven,horvat,szerb,cigany,zsido,
  olah,szekely,stb. el!!!)

  Ha 1920-ban Clemesceau-ek (lehet rosszul irom nevet! Bocs!),
  nos, ha akkor ök nem szaggatjak szet Magyarorszagot===
  ===

  ma veres polgarhaboruban lennenk biztos!!!!”
 • 38. trainman 2008. október 12. 01:26
  „4=!”
 • 37. trainman 2008. október 12. 01:20
  „BÉKE KELLENE!GYURCSÁNNYAL MÁR NEM MEGY!EZT LÁTJUK!KEDVES BALOLDALIAK,ÉS JOBBOLDALIAK!EGYSÉGBEN AZ ERŐ!NEMZETRŐL VAN ITT SZÓ,NEM PÁRTOKRÓL!EZEK NEM FOCICSAPATOK,SZTÁROKKAL,AKIKNEK SZURKOLUNK!ÁLLJUNK ÖSSZE!OKTÓBER 23-ÁN MENJÜNK FEL PESTRE AMENNYIEN CSAK TUDUNK,ÉS SZARJUK LE POLITIKUSAINKAT!MENJÜNK A PARLAMENT ELÉ,ÉS CSAK ÁLLJUNK NÉMÁN!A RENDŐRSÉG NAGY RÉSZE IS MÁR BELESZARIK AZ EGÉSZBE!ŐK IS MÁR UNJÁK,AMI ITT FOLYIK!LEGYÜNK VÉGRE EGY NEMZET!HA EGYÜTT TUDNÁNK MŰKÖDNI,MINT A MINDENNAPOKBAN,AKKOR SIKERÜLNE,EGY JOBB VILÁGOT TEREMTENI!EGYÜTT4”
 • 36. jurta 2008. október 12. 00:08
  „nem hiszek ennek a mocskos tolvaj tetű bandának!!!!!”
 • 35. trainman 2008. október 12. 00:04
  „Most értem haza,dolgoztam,és nem is tudom,mit vártam!Ez az ember és a Pártja,nem normális!Erre nincs szó,így hirtelen!(Mármint nekem hirtelen,semmi hírt nem kaptam).Mit akar?A nemzet nagyobb része már nem hisz neki,leírta magát,és még mindig erőlködik!Minek?Kinek jó ez?Ez agyrém!Amit ez a Párt művelt,az SZDSZ-el,az Hazaárulás,és még mindig ők akarják diktálni a tempót.Nem igaz,hogy nem veszik észre,hogy vége!Vesztettek!Az ország meg nyerne,ha elmennének a francba!NEM VAGYOK FIDESZ FAN!”
 • 34. matahari 2008. október 11. 22:53
  „Vége a gyurcsányi túlélésnek!
  "Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük."”
53 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma végleg kizárhatják Almássyt

Ülésezik szombaton az MDF választmánya. Új elnököt és elnökséget választ a testület, és döntés… Tovább olvasom