Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Nemzeti drogstratégia - Elkészült az új pszichoaktív anyagok jegyzéke

Elkészült a nemzeti drogstratégia úgynevezett C listája, az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, amely a konkrét tudatmódosító szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza; a rendelet a tervek szerint március elsején lép hatályba.
A kormány honlapján hétfőn jelent meg a kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, illetve az ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendelettervezet. A dokumentumhoz a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kedden délelőtt tíz óráig várja a véleményeket.

Zacher Gábor toxikológus az MTI-nek reagálva üdvözölte a szakma által régóta várt jegyzéket. Mint mondta: az alapvegyületeket tartalmazó felsorolás célja, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak fellépni a tudatmódosító szerek kereskedelmével szemben. A toxikológus szerint a C lista elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.

A kormány honlapján közzétett tervezet szövege szerint, ha információcsere keretében a belföldi vagy külföldi forgalomban feltételezett új pszichoaktív anyag jelenik meg, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma (OAC) a szakmai értékelés érdekében - a rendőrség, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) előzetes megkeresését követően - megvizsgálja, hogy az anyag, illetve a vegyületcsoporthoz tartozó anyag megjelent-e Magyarországon, rendelkezik-e legális, különösen gyógyászati felhasználással, fennáll-e az anyag, illetve a vegyületcsoporthoz tartozó anyag visszaélésszerű használatának kockázata.

Amennyiben az OAC megállapítja, hogy az említett feltételek együttesen fennállnak, kezdeményezi a miniszternél a feltételezett új pszichoaktív anyag felvételét az 1. melléklet C jegyzékére.

A dokumentum arról is rendelkezik, hogy amennyiben az ENSZ Kábítószer Bizottsága határozatával felvesz egy szert a Kábítószer Egyezmény vagy a Pszichotrop Egyezmény valamely jegyzékére, akkor "a kábítószer-megelőzésért és a kábítószerügyi koordinációs feladatokért felelős miniszter" feladata, hogy ezt a szert felvegyék a Kábítószer Egyezményt, illetve a Pszichotrop Egyezményt kihirdető jogszabály megfelelő jegyzékére, egyúttal a most még rendelettervezet 1. mellékletének megfelelő jegyzékére is.

Ha az Európai Unió Tanácsa az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett határozatával rendeli el egy szer felvételét, a miniszternek ezt a szert fel kell vetetnie az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló törvény (GyT.) mellékletébe, és egyidejűleg az 1. melléklet megfelelő jegyzékére is.

Abban az esetben, ha ismert gyógyszeranyag vagy gyógyszer jegyzékre vétele vagy új besorolása válik szükségessé, a GYEMSZI és az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) állásfoglalása alapján a miniszter e szert felveteti a GyT. mellékletére, és egyidejűleg az 1. melléklet megfelelő jegyzékére.

A tervezet 1. mellékletében szereplő anyagokkal végzett tevékenység ellenőrzését az EEKH, valamint a rendőrség, mint rendészeti hatóság, az export, import, transzfer és tranzitszállítások folyamatos és utólagos ellenőrzését a vámszerv, az egészségügyi szolgáltatóknál a szakmai felügyelet keretében a tiszti főgyógyszerész, ezen kívül a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve végzi.

Az EEKH és a rendőrség a hatósági ellenőrzésbe szükség esetén bevonja a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervet az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságot, a GYEMSZI-t, a vámszervet vagy más társhatóságot.

A Nefmi tavaly augusztusban jelentette be, hogy elkészült az új nemzeti drogstratégia tervezete, amelyet a tárca a drogstrategia.hu weboldalon nyilvánosságra hozott. A tervezet széles körű egyeztetése a nyár végén kezdődött el.

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság a 40 oldalas dokumentum közzétételekor azt hangsúlyozta: a stratégia a fiatalok testi és lelki egészségfejlesztésére, a családok megerősítésére, a közösségek megtartó és formáló erejére koncentrálva kívánja erősíteni a megelőzést, de nem feledkezik meg a kábítószerfüggőkről sem.

A Nefmi szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága január közepén azt közölte az MTI-vel, hogy rövidesen a kormány elé kerül a nemzeti drogstratégia.

Olvasóink írták

 • 4. öreglány 2012. február 14. 14:41
  „Ezek az ujfajta szarok rosszabak mint a füvek.Két honap alatt teljesen leamortizálja a fiatalt agyilag. Teljesen kifordulnak önmagukból,agresssziv, üldözési mániája lesz.Mindenki az ő életét tette tönkre,csak ő a jó gyerek!!! Én azokat is nagyon meg büntetném akik osztják nekik hogy rá szokjanak.Ez a mostani kábszer törvény is egy nagy nulla!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. xyzvagyok 2012. február 14. 13:15
  „Szerintem is navégre, mert a sok hülye fiatal inkább veszi már ezt a sz...rt mint füvet mert nem elég tökös hogy vállalja a kockázatot érte és talán olcsóbb is, és még az se számít hogy tönkre teszi vele magát...”
 • 2. macs 2012. február 14. 10:43
  „"A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság a 40 oldalas dokumentum közzétételekor azt hangsúlyozta: a stratégia a fiatalok testi és lelki egészségfejlesztésére, a családok megerősítésére, a közösségek megtartó és formáló erejére koncentrálva kívánja erősíteni a megelőzést, de nem feledkezik meg a kábítószerfüggőkről sem."
  Szóval a megint a szómágiától várjuk a sikert. :-)
  Azon kéne elgondolkozni, hogy a gyerekek nem hü...k, nagyon pontosan érzékelik, mikor őszinték velük a felnőttek. Arról nem is beszélve, pontosan látják, mikor prédikálnak nekik vízről, miközben jó nagyokat kortyolnak a borból.”
 • 1. mivaan? 2012. február 14. 10:05
  „Navégre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmis az Emfesz eladása a Kúria ítélete szerint

Egyedüli tulajdonosként a ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings nevű céget helyezték vissza jogaiba, azonban az ítélet szerint ha egy külföldi bíróság más döntést hoz a cégjegyzéki adatokkal kapcsolatban, akkor az érvényes. Tovább olvasom