Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nemzeti gárdistákat vezényel Bush a mexikói határra

Az illegális bevándorlók áradatának a megfékezése céljából hatezer nemzeti gárdistát vezényel a mexikói határra George Bush amerikai elnök, aki hétfőn este főműsoridőben jelentette be az intézkedést a Fehér Ház ovális irodájából.
A 18 perces beszéd témája a bevándorlás, pontosabban az illegális bevándorlás volt - amely a mai amerikai politikai és közélet egyik legérzékenyebb kérdése; hiszen mintegy 12 millió illegális bevándorló tartózkodik az országban. Beszédében az elnök elismerte, hogy az amerikai-mexikói határt képtelenek ellenőrizni, és bejelentette: eltökélt abban, hogy ezen változtat.

Ennek érdekében a Nemzeti Gárda hatezer tagját vezénylik oda, hogy megfékezzék az illegális bevándorlást. A nemzeti gárdisták azonban nem veszik át a határőrök feladatait, hanem csak segítik őket, ami azt jelenti, hogy például önállóan nem járőrözhetnek.

„Az Egyesült Államok nem militarizálja a déli határát. Mexikó a szomszédunk és a barátunk" - mondta Bush. Kifejtette, hogy az illegális bevándorlók milliói élnek már az Egyesült Államokban, de - mondta - ezután sem kaphatják meg automatikusan az állampolgárságot. „Ez amnesztia lenne, és én ezt ellenzem" - fogalmazott az elnök. Az illegális bevándorlók tömeges kiutasításáról nincs szó, az elnök továbbra is egy úgynevezett ideiglenes vendégmunkás-programot szorgalmaz; azaz az érintettek átmeneti ideig itt maradhatnak, dolgozhatnak, de aztán haza kell menniük.

Bush tulajdonképpen egy ötpontos programot terjesztett elő. A határok megerősítése és az ideiglenes vendégmunkás-program mellett szorgalmazta a legálisan itt dolgozók számára új személyazonosító kártyák bevezetését, annak a lehetőségét, hogy az illegálisan ide érkezetteknek is legyen esélyük - bizonyos feltételek mellett persze - az amerikai állampolgárságra, és végül bátorította a bevándorlókat az asszimilálódásra.

Az Egyesült Államokban csaknem 12 millió illegális bevándorló él, 75 százalékuk Latin-Amerikában született. A legtöbben közülük a 3200 kilométer hosszú déli határon át érkeztek az országba.

Vicente Fox mexikói elnök vasárnap felhívta Bush elnököt és aggodalmának adott hangot a Nemzeti Gárda tervezett mozgósítása miatt.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fogadta a venezuelai elnököt Tony Blair Londonban

A brit kormány teljes bojkottja mellett kezdte meg kétnapos, magánjellegűnek minősített londoni… Tovább olvasom