Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nemzeti Összefogás Tanácsát hozná létre az LMP

Az LMP törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a világ magyarságának képviseletét biztosító Nemzeti Összefogás Tanácsának létrehozásáról.
Dorosz Dávid képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagja csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Schiffer András frakcióvezetővel és Karácsony Gergely képviselővel közösen beterjesztendő törvényjavaslat célja, hogy úgy biztosítson többletjogosítványokat a határon túl élő magyaroknak az őket érintő ügyekben, hogy az nem veszélyezteti az egyes közösségek autonómiatörekvéseit.

Elmondta: a parlament mellett működő 50 fős tanács a határon túl élők ügyeiben vétójogot kapna, így az Országgyűlés nem dönthetne róluk, nélkülük.

Az LMP elképzelései szerint a testületbe az egyes közösségekből származó képviselők listás választás útján kerülnének be. A választást a határon túli magyarság körében tartanák.

Dorosz Dávid hangsúlyozta: a javaslat több jogot és valódi beleszólást biztosítana a világ magyarságának az őket érintő ügyekbe, de eközben nem veszélyeztetné a magyar kisebbségek autonómiatörekvéseit.

Hozzátette: az LMP nemzetpolitikájának alapja, hogy a szülőföldön való megmaradás legfontosabb záloga az autonómia, ezért olyan megoldásokat kell kínálni a határainkon túl élőknek, amelyek nem sodorják ezt veszélybe.

Elmondta azt is, hogy a világ magyarságának szervezeteivel, valamint a magyarországi parlamenti pártok képviselőivel a következő hetekben kezdik meg az egyeztetést az előterjesztésről. Javaslatokat várnak a többi közt a szavazás technikájával kapcsolatban

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. október 06. 13:13
    „Ez az lmp miért NEM a határon BELÜL élők problémáival foglalkozik ???? akik megszavazták őket ---itthon élő bepalizott emberek ! Az ő ügyeikkel kellene foglalkozni --NEM mással ! A giga fizetésüket az itthoni adókból kapják --éppen elég megoldatlan probléma van ! AZZAL KELLENE FOGLALKOZNI !!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már most több magyar volt Horvátországban, mint tavaly egész évben

Tavaly egész évben nem volt annyi magyar vendég Horvátországban, mint idén az év első 9 hónapjában. Tovább olvasom