Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Nemzeti ügy az agráregyezség

Most már bizonyos, hogy rövid időn belül megtartják az agrárkerekasztalt, melynek előkészítő megbeszélése csütörtökön lesz. Hétfőnarról hallhattunk egy győri sajtótájékoztatón, mit várnak a gazdák a fórumtól.
A Magyar Demokrata Fórum még tavaly ősszel, a 2004-es költségvetés parlamenti tárgyalása és elfogadása előtt szerette volna, ha összeül az agrárkerekasztal, hogy az ágazat képviselői javaslataikkal segíthessék a politikusokat. A fórum nem jött létre.

A honi agráriumban azonban olyan súlyosak a gondok, hogy elodázhatatlan az eszmecsere, politikai hovatartozástól függetlenül érdemi tárgyalásra és döntésre van szükség – jelentette ki dr. Medgyasszay László MDF-es országgyűlési képviselő, aki tavaly a kerekasztal-tárgyalást kezdeményezte, s aki a múlt héten arról a szaktárca miniszterével tárgyalt.

Az országgyűlési képviselő tegnap Fenyőházi Tiborral, a gazdakörök és gazdaszövetkezetek megyei elnökével közösen tartott győri sajtótájékoztatóján arról beszélt, mit várnak a gazdák az agrárkerekasztaltól. Elmondták, elsődlegesen és leggyorsabban az akut gondokra kell megoldást találni, ezt várják a kerek- asztaltól, azután érdemes a közép- és hosszú távú tennivalókról beszélni. Áldatlan helyzet, hogy az agráriumban négyévenként, kormányváltások időszakában mindig a „faltól kell elindulni".

A gazdák szerint az agrárkerekasztalnak mindenekelőtt a sertés-, tej- és baromfiágazat már-már válságosnak tekinthető gondjaira kell megoldást találnia. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a honi tejtermelőknek nem milliós, hanem akár tízmilliós minőségi támogatással adósak, a panaszokra pedig az APEH-nél azt a választ kapják a gazdák, hogy a mezőgazdasági számlán nincs pénz. Az idei intervenciós árak még mindig nem ismertek. Az agrárium gondjai mintegy 350 ezer földből élő gazdát érintenek.

Mindenképpen forrásokat kell előteremteni a gondok orvoslására, esetleg más, későbbre halasztható fejlesztések rovására – figyelmeztetnek a gazdák –, ugyanis a májusi uniós csatlakozásunkig kell megkapniuk a még lehetséges támogatásokat a gazdaságoknak.

Az agrárkerekasztal előkészítő tanácskozását csütörtökön tartják. Dr. Medgyasszay László szerint az eszmecserén a négy parlamenti párton kívül a tudomány és az érdekképviselet képviselőinek kellene majd asztalhoz ülniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éheznek Michael Jacksonért

40 napos éhezésbe kezdett Dick Gregory amerikai aktivista és komikus, hogy sziolidaritást vállaljon… Tovább olvasom