Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Nemzeti védjegyek

Körülbelül tíz év szükséges ahhoz, hogy Magyarországon a nemzeti borvédjegyek száma elérje az osztrák védjegyekét.  Hazánkban a nemzeti és nemzetközi jogállású borvédjegyek száma összesen nem éri el a kétezret.
Ezt dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke mondta el csütörtökön Győrött, a Szomszédos borvidékek, borvédjegyek című kiállítás megnyitóján.
A borvédjegyek és a kitűnő minőségi italok bemutatója Eisen
stadtból indult a múlt héten és nyolc városban rendezik meg. Tegnap a kereskedelmi és iparkamara székházában tartott megnyitón dr. Otmar Rafeiner, az Osztrák Szabadalmi Hivatal elnöke arról tájékoztatott, hogy Ausztriában mintegy ötezer nemzeti jogállású borvédjegyet tartanak számon. Ez az adat a magyar elnök szerint annak fényében elgondolkodtató, hogy hazánkban a nemzeti és nemzetközi jogállású borvédjegyek száma összesen nem éri el a kétezret. A negyvenötezer nemzeti jogállású védjegynek csupán egy százalékát teszik ki a borvédjegyek. Bendzsel Miklós hangsúlyozta azt is, nem a címkék minőségében, csak a levédési eljárások számában maradunk el Ausztria mögött, az lenne kedvező tendencia, ha a következő tíz évben a két és félszeresére emelkedne a levédési procedúrák száma. Beszédes adat az is, hogy míg Magyarországon ilyen kevés nemzeti jogállású borvédjegyet tartanak számon, Ausztriából csak tavaly ötszáz ilyen igényt jelentettek be nálunk osztrák borokra.
Dr. Bendzsel Miklós szerint ez a különbség érthető: a magyar gazdák közül tíz-tizenkét év alatt nem érthették meg annyian az ügy fontosságát, mint Nyugaton, ahol erre több évtized állt rendelkezésre. Ugyanakkor tudatosítani kell a magyar bortermelőkkel, hogy egy ilyen procedúra a címke elkészítésével, s a levédés költségeivel együtt is csak százezres nagyságrendű és tíz évre biztosítja a termelő szabadalmát. Az elnök úgy véli, a termelői kedv lanyhasága is csak átmeneti, magyarázható a korszerű bortechnológia költségeivel, vagy akár a folyamatosan változó jövedéki törvény szigorúságával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyeztek

Vöröskeresztes ismeretekből, illetve az elsősegélynyújtás elméletéből és gyakorlatából mérték… Tovább olvasom