Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Nemzetközi bíróságra került az egyházügyi törvény

Megküldte a magyar kormánynak kérdéseit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság az egyházi törvénnyel kapcsolatos panaszok ügyében, ezzel elkezdődött az egyházi státus szűkítésének vizsgálata - írta az Index szerdán.
A honlapon kifejtették, hogy - miután több vallási szervezet bepanaszolta a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon - többek között arra a kérdésre kell válaszolnia a kormánynak, sérült-e a kisegyházak szabad vallásgyakorláshoz való joga az egyházak számának csökkentése miatt.

Az Index információi szerint összesen 17, egyházi státusától megfosztott szervezet kezdeményezett eljárást a 2011. december 30-án elfogadott új egyházi szabályozással kapcsolatban. Az Emberi Jogi Bíróság a panaszok egyesítése után a napokban küldte meg az ügyre vonatkozó kérdéseit a kormánynak - közölték.

A cikkben úgy fogalmaztak, a magyarországi egyházak 300 feletti számát 14-re csökkentő, a "lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek jogállásáról" szóló törvény több problémát okozott a kormánynak és a parlamentnek. Tavaly decemberben megsemmisítette az Alkotmánybíróság, ezért az év vége előtt rendkívüli ülésen kellett újra tárgyaltatni és elfogadtatni a rendelkezést az Országgyűlésben - írták.

Kitértek arra is, hogy az egyesületté visszaminősített egyházak miatt az Európai Unióban is támadások érték a kormányt, és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "sem hagyta szó nélkül, hogy a változtatás saját egyházát is sújtotta".

Karsai Dániel, hat beadványtevő kisegyház jogi képviselője az Indexnek elmondta, hogy a kormánynak négy hónapja van a válaszadásra. Az ügyvéd szerint legkésőbb jövő májusra-júniusra várható ítélet az ügyben.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálat keretében további kilenc kisegyházat képvisel Strasbourgban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor október 23-án a Kossuth téren mond beszédet

Tavaly Orbán Brüsszelben tartózkodott. Tovább olvasom