Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Nemzetközi elismerést vár Gyurcsány a válságintézkedésekért

Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy az ország helyzetét javító intézkedések többséget kapnak az Országgyűlésben.
Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy az ország helyzetét javító intézkedések többséget kapnak az Országgyűlésben, és a két kisebbik ellenzéki párt látja, hogy nem csupán számos korábbi javaslatuk került be a kormányzati tervek közé, hanem Londontól Brüsszelig elismerik a hétfőn bemutatott csomag pozitívumait.

Lényegében ezzel válaszolt a miniszterelnök a Népszava szombati számában megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy miként lehet meg a válság megoldására kidolgozott program többsége a parlamentben.

Arra a kritikára, hogy politikailag, társadalmilag túl nagy a bejelentett lépés, gazdaságilag viszont nem elég merész, a miniszterelnök hangsúlyozta, az ő feladata, hogy a szükséges változtatásokat úgy lépje meg az ország, hogy ezek ára szociálisan ne legyen elviselhetetlen az emberek számára.

"Olyan történik a világban, ami még soha. Nekem pedig nincs más választásom, mint ezredszer is elmondani, hogy itt bizony mindenkinek sérülni fog kisebb-nagyobb mértékben az érdeke. Minden embernek, családnak, vállalatnak, valamennyi kormánynak és nemzetnek" - mondta a miniszterelnök arra kérdésre válaszolva, hogy túléli-e az ország a válságot.

Gyurcsány szerint a válságot nem oldaná meg egy kormányváltás. "Olyan esetben különösen nem, amikor az ellenzék menekül az elől, hogy mondania kelljen valamit, ráadásul ordas eszmékkel szövetkezik" - mondta. Szerinte a Fidesz rájátszik az ország félelmére a változásoktól.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy látja "az ország legnagyobb ellenfele, a saját félelmei, saját szokásai, meg az a hazugság, hogy jön valaki és másnap úgy nőnek 14. havira a nyugdíjak, hogy közben az adók is csökkennek". Illúzió - állítja Gyurcsány -, hogy a válságban lenne "surranó pálya", Magyarország számára egy speciális könnyebb út. Aki szerint ilyet lehet biztosítani csak azzal, hogy nem így, hanem úgy hívják a miniszterelnököt, az téved - mondta.

Gyurcsány Ferenc szerint a program hitelessége miatt voltak szükségesek azok az intézkedések is a csomagban, amelyek bejelentése most népszerűtlenséget hoz csak, s megvalósításuk egy következő kormány felelőssége lesz, mint például a vagyonadó, vagy a nyugdíjkorhatár emelése.

A miniszterelnök szerint a lehetőségek végső határáig elmegy a csomag, bár egyes tervezett elemeiről lemondtak, amikor látták, hogy az érdekegyeztetésben nem fogják azt támogatni. Gyurcsány Ferenc úgy véli, a programot a külföldi elemzők elfogadják, elismerik. "Nem a gyávaságot, hanem a tenni akarást látják" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a jegybank szerint a csomag növekedési hatása a GDP 1,5-2 százalékát teszi ki.

A miniszterelnök reményei szerint a költségvetési kiigazításra elég lesz a tervezett 210 milliárd forint, amennyiben az éves recesszió nem megy 3,5 százalék fölé. A tervezett csomag jövő évi hatásával kapcsolatban megerősítette, hogy mintegy 550 milliárd forinttal csökkentené az állami kiadásokat.

Arra a kérdésre, hogy kik lesznek az intézkedések vesztesei és nyertesei, kijelentette: a gazdaság megerősítéséről és a munkahelyek megőrzéséről szólnak ezek a lépések. Ez ma a legfontosabb feladatunk. Ha nem csökkentjük a munkára rakódó terheket, még több munkahely veszhetne el. A járulékcsökkentéssel viszont nemcsak ebben lépünk előre, hanem olyan alacsony lesz a járulék, hogy az versenyképes a környező országokéval. Így mire véget ér a válság, és a befektetők régi-új terepet keresnek, jobbak lesznek az ország esélyei - fejtette ki a kormányfő.

"Az átlagbér környékétől felfelé egyre jelentősebb összeg marad az emberek zsebében. Azzal, hogy a családi pótlék bekerül az adózásba, azt érhetjük el, hogy aki kevesebbet keres, semennyit, vagy minimális összeget veszít, a jómódúaktól pedig többet tudunk visszavenni. Nagyjából megőriztük a 13. havi nyugdíj intézményét. A legrászorultabbak juttatása, a 80 ezer forint alatti nyugdíjak beépülnek a rendszerbe, és a mindenki másé is megmarad 80 ezer forintig. Ugyanakkor emeljük a korhatárt és változtatunk az indexáláson is, hogy a következő generációk nyugdíját is biztosíthassuk" - mondta a miniszterelnök.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Power 2009. február 22. 20:22
  „Akkor adjanak már neki egy lóbél-díjat!”
 • 41. achilleus 2009. február 22. 13:28
  „40. hozzászólás flexsnake 2009.02.22. 12:42
  Ne!!!!! ;-)”
 • 40. flexsnake 2009. február 22. 12:42
  „38. hozzászólás achilleus 2009.02.22. 10:48
  feri nem jár úgy. És a Fidesz-el kellett volna neki párdebészed folytatnia mivel a két legerősebb párt, mellesleg arra találták ki azt a kulipintyót a duna partján hogy a sok hülyeségeiket egymásra zúdítsák. Ehelyett orbán kivitte az utcára a politikát és mindenhol ez a szar folyik csak a parlamentben lehet nyugta az embernek egy kicsit.
  Nem tartom én rossz politikusnak feri apót csak rohadtúl nem ott volna a helye. Ha lemondott volna akkor mikor ez elvárható volt, most szép emlékekkel meg könnyes szemmel gondolnánk rá. Így meg azzal sokkol hogy megjelenik és mielőtt elkezdi, abban tudom lesz minimum egy ,,erősnek kell lenni" vagy egy ,,ez van".
  Engem ő sokkol, és ő a válság bameg. Mert ennyire szar sehol nem, ezt hidd el nekem. Pedig máshol ugyanez a válság van, csak nekik nincs gyurcsányuk, nincs orbánjuk meg nincsenek problémáik a szociális helyzettel sem.
  Nekünk azért van mert ez hungarikum. Mert ezt érdemeljük. Amilyen fent olyan lent is. Tele van az ország orbánokkal meg gyurcsányokkal. Amikor fiatalkorában beszélgettek az orbánnal, még kezet is fogtak és mosolyogtak egymásra. Aztán az orbán elmondta , attól fél hogy egyszer gyurcsány ellen kell csatát vivnia. Mikor miniszterelnök lett, olyan arcot vágott hogy az a narancs mintha citrom lenne. Nem tud vele kezdeni semmit. Pedig azt hitték orbán majd erős lesz ellene. De becopta mert gyurcsánynál konokabb ember nincs az mszpben. Még a saját házatályán is félnek attól hogy vitába szálljanak vele, nincs rajta fogás, minden lepereg róla. Ő lenne a legjobb politikus ha még szívet is adott volna neki a jóisten, de azt kihagyta a lélekkel együtt. Nekem ő a kibebaszott válság. És ne kelljen már minden nap egy cikket minimum látni róla mert már kiherélem magam vagy nem tudom.”
 • 39. achilleus 2009. február 22. 12:17
  „A gyurcsányi impotencia legújabb gyöngyszeme:
  "2009-02-22 11:44
  Válságkezelő konferencia-sorozattal turnézik a kormány
  Egy hónapon át országos konferencia-sorozaton népszerűsíti a kormány válságkezelő stratégiáját, derül ki a Kormányszóvivői Iroda közleményéből.A február 26-án kezdődő roadshow állomásai a megyei jogú városok lesznek, ahol a miniszterek bevetésével próbálják népszerűsíteni az újabb megszorításokat. Arról, hogy a konferenciasorozat mennyi pénzébe kerül a magyar adófizetőknek, a Kormányszóvivői Iroda közleménye nem tesz említést."”
 • 38. achilleus 2009. február 22. 10:48
  „37. hozzászólás flexsnake 2009.02.22. 08:23
  Gyurcsánynak az országgal kellene foglalkoznia, nem a Fidesszel, továbbmenve, nem pedig azzal, hogy a Népszava abszolút alacsony szinten álló olvasótáborát azzal hülyítse, hogy ő meccsoda nagy példát mutat az EU-nak, a Világnak, sőt az Univerzumnak. Ne játssza már a "Kárpátok Géniuszát", mert úgy járhat, mint elődje ezen a kreált poszton, N. Ceausescu.”
 • 37. flexsnake 2009. február 22. 08:23
  „Abban igaza van hogy hiába jönne a fidesz, nem csinálna szarból várat. Varázsolni senki nem tud. Nem most kell kapadozni az ellenzék felé hogy ötleteljen hanem már az elejétől fogva kellett volna. A fidesz meg ritka barom mikor nem képes leülni és ismertetni a nézeteit. Ehelyett kampányprogramot csinál a válságból.
  Nem hogy nemzetközit de még országos elismerést sem kapnak, mert mire fel?
  Engem már az sokkol hogy mindennap elmondja: még ennél is szarabb lesz.
  Előkészítik a terepet. Mikor már bejelentette hogy válság van és gatyaszárakat megszorítani, tudtam hogy ez lesz. Válság címen még több baromság. Szarul állunk persze, de nem annyira mint amennyire ezt el akarja hitetni. Ott az a rohadt pénz, megvan mind csak rosszul van elosztva. Erre aztán vehet fel még százféle hitelt ha az elosztás ugyanilyen...”
 • 36. LukSzusz 2009. február 22. 06:58
  „Elismerést??? HA-ha-ha!Ferikém,az udvartartásodnak szereztél jó pontot,az ilyen talpnyaló Bajnai-félék jól pepuszilnak hátulról neked,utána nyugodtan hátradőlhettek a lopott Apró villában,mi a nép ,meg lejebb csúsztunk megint egy métert.Hozzsánna néked Nagy Vezír,köszönjük a nyomor felé vezető utat.”
 • 35. vogyo 2009. február 21. 19:27
  „Milyen intézkedések???? Csak a munkanélküliség nőtt, a fizetésképtelenség, és a káosz. Ja, duma az van.
  Bejelent valami könnyítést, és dupla annyit nehezít. Napi 230 ezerből én is tudnék hülyeségeket beszélni.”
 • 34. munkanélküli 2009. február 21. 17:53
  „elismerést?Azért hogy tönkretette(ték) az országot? Remélem megkapja az elismerést mihamarabb!

  Én meg munkát keresek!”
 • 33. achilleus 2009. február 21. 16:48
  „Érdekes video:
  http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=7588”
 • 32. Power 2009. február 21. 15:32
  „http://www.1000ev.hu/index.php?a=3¶m=6103

  1883. évi XXV. Törvénycikk az uzsoráról és káros hitelügyletekről
  I. FEJEZET
  Az uzsora vétségéről

  1. § A ki másnak szorultságát, könnyelműségét vagy tapasztalatlanságát felhasználva, olyan kikötések mellett hitelez vagy ád fizetési halasztást, melyek a neki vagy egy harmadiknak engedett túlságos mérvű vagyoni előnyök által az adósnak, vagy a kezesnek anyagi romlását előidézni vagy fokozni alkalmasok; vagy oly mérvűek, hogy az eset körülményeihez képest, a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás közt szembeötlő aránytalanság mutatkozik: az uzsora vétségét követi el és egy hónaptól hat hónapig terjedhető fogházzal, és száz forinttól kétezer forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő.

  Ezen felül a hivatalvesztés és a politikai jogok gyakorlatának felfüggesztése is együtt, vagy külön kimondható.”
 • 31. madártej 2009. február 21. 15:32
  „Ki a fene olvas Népszagát? A nemzetközi szélhámosokon kívül, mint a Fecóék.”
 • 30. trixi11 2009. február 21. 15:28
  „Nemzetközi elismerést vár? Talán azért, mert kis hazánkban már nem sok jóra számíthat!”
 • 29. MANDELA 2009. február 21. 15:22
  „EZ VÁLSÁGRENDEZÉS?”
 • 28. achilleus 2009. február 21. 15:13
  „Egyébként ez a cikk a NÉPSZAVÁból való átvétel. Gyurcsány tehát ennyire tájékozatlannak tekinti a NÉPSZAVA olvasóit. Vagy alkalmazkodik a színvonalukhoz??? Persze, ha valaki semmi mást nem olvas, rádiót nem hallgat, csak a földitévék show-ival táplálkozik, még azt is hiheti, hogy a fentiek igazak.”
 • 27. legal 2009. február 21. 15:04
  „Időnként el szoktam olvasni a Népszabadság onlinen megjelenő írásokat is. Itt található egy, már régebb óta fentlévő kérdés: Újraválasztaná-e Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt? Hihetjük, hogy ezt a weblapot elsősorban nem Fideszesek olvassák, ezért érdemes figyelemre a szavazás állása. Újraválasztaná kb. 70.000 (37%), nem választaná újra kb. 119.000 (60%). Ingadozó a fennmaradó kb. 3% voksoló. Ha ez sem elég az MSZP-n belül Gyurcsány legitimitása megkérdőjelezéséhez, akkor mi? Annak idején 1988-ban 20 milliárd akkori amerikai dollár eladósodásunkra, a fenntarthatatlan osztogató rendszer megbukására hivatkozva történt a rendszerváltozás, új parlamenti választások, stb. Most egy év alatt kell hosszútávú hiteladósságra váltani 25 milliárd dollárnyi államadósságot, mert az elmúlt 7 évben az MSZP elgaloppírozta az államháztartást. 1988-ban a májusi MSZMP pártértekezletre készített anyagban a szöveg szerkesztője kiemelte: "Rosszul gazdálkodtunk, eladósodtunk, ezért fogjunk össze és sorakozzunk fel a hibák helyrehozásához a nagy tapasztalattal rendelkező MSZMP mögé." E mondatra horkant fel az ország, s magam is írásban kérdeztem rá a pb-hez benyújtott írásos véleményemben: erkölcsi okokból miben van nagy tapasztalata a pártnak? S most milyen morális alapon higgyünk abban, hogy változtatás nélkül tovább mehet a szekér? 1988-ban tisztességesebb volt a pártelit, mint mai utódai. Szégyeljék magukat.”
 • 26. achilleus 2009. február 21. 14:34
  „Egy mai interjú Chikán Attilával (hosszú, de érdekes):
  http://www.hirszerzo.hu/cikk.chikan_attila_surgosen_neki_kell_latni_a_reformoknak.98640.html
  Apró részlet:
  "A kormányzat rövid távú válságkezelő lépései mennyire megfelelőek a válság kezelésére?
  - A most bejelentett csomag igen kevés eredményt ígér. Egyetértek azzal a lényegében egységes véleménnyel, hogy az intézkedések, ha jó irányba mutatnak is, erőtlenek és megkésettek.
  Szükséges rosszként azonban hajlamos vagyok elfogadni olyan lépéseket is, amelyekkel hosszú távon nem értenék egyet. (...)
  - Lehetne-e többet tenni annál, amit a kormány tesz?
  - Rövid távon hosszú távot kellene csinálni. Stabilizálni kellene a politikai helyzetet.
  - Menjen a kormány?
  - Az egyik lehetőség az előrehozott választás. A másik lehetőség az, hogy bizonyos alapkérdésekben megegyezést hoznak létre a politikai pártok között. Egy harmadik lehetőség, hogy rábízzuk az egészet egy kamikáze szakértői kormányra, amelyet nem érdekel, hogy elbukja a következő választást.
  - Hasonló hozzáállás nem várható el a mostani kormánytól? Valószínűleg el fogja bukni a következő választást, tehát már minden mindegy alapon olyan reformokba is belekezdhetne, amikről ön is beszél.
  - Ez egy nagyon nemes gesztus lenne, de a kormánynak és a mögötte álló politikai erőknek az eddigi tettei alapján ennek csekély a valószínűsége." (...) A végén a Fideszról is (Logaritmus figyelmébe) ...”
 • 25. lopicigazsi 2009. február 21. 14:13
  „Hát a f...om nem kéne? www.afal.hu | Ide vele!”
 • 24. Power 2009. február 21. 13:19
  „Bruttó államadósság 2008.január: 15585.5 milliárd forint
  Bruttó államadósság 2009.január: 18973.9 milliárd forint
  Szerintem mindenki képes megítélni, hogy egy év alatt 3388.4 milliárd Ft-os növekedés, az sok, vagy kevés.
  Ennek fényében a cím helyesen: "Nemzetközi elismerést vár Gyurcsány a külföldről felvett hitelekért"”
 • 23. Zs 2009. február 21. 13:04
  „19. Natasha!

  Az az "ingyen" mindenki pénze - sajnos...”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tegnap este óta folyamatosan havazik Észak-Dunántúlon

Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében mindenütt lelassult a közlekedés, több helyen autók csúsztak… Tovább olvasom