Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Nemzetközi fórumokhoz fordul a regisztráció miatt a DK

A Demokratikus Koalíció a választási regisztráció tervezett rendszerét diszkriminatívnak tartja.
A Demokratikus Koalíció (DK) nemzetközi jogvédő fórumokhoz fordul az előzetes választási regisztráció miatt - közölte a párt szombaton.

Közleményük szerint az Európai Unió Bizottságának alapjogi biztosát, az Emberi Jogok Európai Bíróságát és az Európa Tanács Velencei Bizottságát kérik föl vélemény-nyilvánításra, illetve a "jogfosztás megakadályozására".

A DK álláspontja szerint az előzetes feliratkozás rendszere "kizárólag az Orbán-kormány választói akarattal szemben történő hatalmon megtartásának álságos és aljas eszköze", továbbá az alapvető emberi szabadságjogokba is ütközik.

A közleményben kiemelték, hogy a választási részvétel alapjog, amely éppen ezért csak más alapjog vagy mások jogainak védelmében korlátozható, a választás előtt 15 nappal jogvesztő módon lezáruló regisztráció pedig kétségbevonhatatlanul korlátozza a választási részvétel lehetőségét.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy alapjog más jogok védelmében is csak a feltétlenül szükséges mértékben korlátozható. Ezt a mértéket pedig a DK szerint bizonyosan túllépi, hogy a tervezet értelmében a regisztráció elmulasztása nemcsak az országgyűlési, hanem a következő négy évben megrendezendő európai parlamenti, önkormányzati és időközi választásokon való részvételből is kizárja a választópolgárt.

A párt kitért arra: a regisztráció tervezett rendszerét a DK súlyosan diszkriminatívnak tartja azért is, mert míg a Magyarországon élő választók számára csak két hét, a határon túli állampolgárok esetében hét hónap áll rendelkezésre a legegyszerűbb módon, levélben történő regisztrációra.

A Demokratikus Koalíció szerdán azt közölte: attól függetlenül bojkottálja a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, hogy az LMP után az MSZP is jelezte, részt vesz abban.

Olvasóink írták

 • 2. klj-54 2012. szeptember 22. 13:13
  „Majd akkor forduljanak ha ők visszaadják a lopott mandátumaikat!
  Hiteltelen tolvaj banda!”
 • 1. maci53 2012. szeptember 22. 10:23
  „...mint egy durcás kisgyerek,
  Kinek elvették a játékát!
  Jó kommcsi szokás szerint,behívjuk az oroszokat,azok majd kikaparják nekik a hatalmat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Avartűz füstje miatt lezárták a 4-es főutat Kisvárdánál

A sűrű füst miatt egy kisebb baleset is történt. A forgalmat elterelik. Tovább olvasom