Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nemzetközi szeminárium a roma holokausztról

Nemzetközi konferenciát szervez az oktatási tárca a roma holokausztról Budapesten csütörtöktől vasárnapig. A téma jelentőségére való tekintettel egy külön internetes felületet is létrehoztak a Holokauszt Emlékközpont honlapján, amely csütörtöktől érhető el.
A programon 20, az Európa Tanács tagállamaiból - többek között Olaszországból, Spanyolországból, Norvégiából, Görögországból- érkező pedagógus és 23 magyar tanár vesz részt. Az Európa Tanács részéről 6, magyar részről 4 szakértő vezet különböző workshopot.

Augusztus 2. 1971 óta a roma holokauszt emléknapja. Magyarországon 1994 óta emlékeznek meg a második világháborúban odaveszett, roma származású áldozatokról; 2006-ban emlékművet is felállítottak a Nehru parkban.

A téma jelentőségére való tekintettel egy külön internetes felületet is létrehoztak a Holokauszt Emlékközpont honlapján, amely csütörtöktől érhető el. Az itt közzétett anyag a középiskolai tanórákon hasznosítható tananyagvázlatot tartalmaz. A munkát Dupcsik Csaba történész és tankönyvíró végezte, aki a jelen konferencián is előadó.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. brave 2008. augusztus 02. 10:27
  „kedves baba!sajnos a Hirosimai emléknapról tényleg nem tudtam (bármily hihetetlenül hangzik is)de úgy érzem ennek ellenére azért van igazság abban amit leírtam.nem érdekel ki mit gondol ezzel kapcsolatban.a lényeg amit mondani akartam,hogy más áldozatai is voltak a háborúnak nem csak "az a két népcsoport".mégis mindíg szinte csak őket kell sajnálnunk állandó jelleggel!a másik ha nem ismersz akkor meg ne jelents ki olyat hogy hozzám csak ez vagy az jut el a közéletből mert ez esetben a te irományaidra is rákacsinthatnál!”
 • 31. Baba_ 2008. augusztus 01. 20:03
  „Brave: most keményen visszavágtál, a tények azért tények, az okoskodással kapcsolatban legyen igazad, de azért kicsit kacsints már rá saját irományaidra. Ráadásul a hablahabla az belőled jött, nézz utána, ha már olyasmiről hadoválsz, amiről sejtelmed sincs.”
 • 30. brave 2008. augusztus 01. 18:49
  „megmondó baba:te már csak tudod hozzám mi jut el hiszen annyira ismersz igaz?!okoskodásban a toppon vagy te is!hablababa!”
 • 29. Baba_ 2008. augusztus 01. 11:09
  „Brave:

  Mondjuk szorosan nem tartozik a témához, de ha már nagy okosan felhoztad, Hirosima és Nagaszaki áldozatainak 1978 óta augusztus 6 a nemzetközi emléknapja, és még Szegeden is rendezvényt, virrasztást rendeznek majd minden évben, szóval ezzel hülyeség példálózni, csak az látszik, hogy a közéletből hozzád csak a Trianonnal kezdődő jelszavak jutnak el. Amúgy a tiszai ciánszennyezés éves évfordulóin is megemlékezést tartanak, szoktunk lenni vagy 15-en rajta, pedig meghirdetett esemény, csak éppen nincs zászlólengetés, meg skandálás...”
 • 28. cigány 2008. augusztus 01. 00:17
  „Azt a büdös kurva anyátokat, hogy mi minden mocskot össze tudtok beszélni rohadt "magyarok"!”
 • 27. ergergerg 2008. július 31. 23:06
  „Vajdasagban a tobb ezer (10-20e)IIww utan lemeszrolt magyar emlekere a mai napig meg egy fakeresztet sem lehet kitenni mert a szerbek rendszerint kitepik es elpusztitjak a tomegsir felett ahol a maradvanyok nyugszanak.Itt meg az alliberalis taknyok egymast tapossak hogy a szegeny tobbszorosen hatranyos ciganyok boldogsagaert.....”
 • 26. római katolikus 2008. július 31. 22:03
  „Fehér szív jó szív, ne bántsátok hanem szeressétek roma tesvéreinket. Mocskos nácik.”
 • 25. Mil 2008. július 31. 21:00
  „Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezzel a holokauszt-dumával újjab pénzcsapokat akarnak megnyitni..
  A témával kapcsolatos véleményem inkább nem írnám le.. :)”
 • 24. Alpesi01 2008. július 31. 20:52
  „brave
  Te ne hajts fejet, hisz az EMBER-hez méltó cselekedet lenne!”
 • 23. artemides 2008. július 31. 18:38
  „Annyit azért hozzáfűznék a bemásolt cikkrészlethez, hogy adódik egy történelmi módszertani probléma, nevezetesen az elhurcoltak számának a megállapítása: Azzal, hogy pénzt lehetett szerezni egy holokauszt áldozat bevallásával, alapvetően kérdőjeleződik meg ahitelesség. Komoly (és lelkiismeretes) történészi feladat a valós számok kiderítése.”
 • 22. artemides 2008. július 31. 18:21
  „Geysa nyilván erre gondol:

  "Roma holokauszt kárpótlás - több száz gyanúsított
  Budapest, Debrecen - Tizenkét megyében és budapesten is vádemeléssel zárultak a roma-holokauszt kárpótlási ügyeiben indított nyomozások. Országszerte több száz embert gyanúsítanak illetve vádolnak a csalássorozat kapcsán.

  Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, főként roma vezetők és kisebbségi önkormányzati képviselők ellen indult nyomozás több rendőrkapitányságon, mert a gyanú szerint segédkeztek abban, hogy 2003-ban hamis igazolások alapján több család a roma holokauszt jóvátételi pénzéből részesüljön. Csak Hajdú-Bihar megyében például 212millió forintot csaltak el így az Osztrák Megbékélési Alap pénzéből."

  stb. stb.”
 • 21. geysa 2008. július 31. 17:58
  „Tudomásom szerint a roma holokauszt áldozatai illetve hozzátartozói igen jelentős összegű CHF-ben átutalt összeget kaptak. Az is igaz, hogy romákhoz húen ezt az összeget lenyúlták a benfentesek. Az ellentét a két roma szervezet és a vezetőik között alapjaiban erről szól, csak nem verik nagy dobra, mert milliárdokról van szó forintálisan.”
 • 20. khmm 2008. július 31. 17:47
  „Magyarországon kb. 700 E roma él! Mire veritek magatokat kispofáim!”
 • 19. brave 2008. július 31. 17:14
  „alpesi 01 nem kell ez nagy liberális duma!cigány előtt én nem hajtok fejet!valszeg akkor is ugyanazt csinálták amit jelenleg . el lehet olvasni néhány korabeli cikket.a háborúnak voltak más áldozatai is nem csak cigók meg zsidók!előttük ki hajt fejet?a katona aki életét adta azért amiben hitt is megérdemli a tiszteletet bármelyik oldalon harcolt akkor.ők is áldozatok voltak!de úgy látszik mindenki csak cigókról meg zsidókról akar emlékezni.Hirosima és Nagasaki is rengeteg áldozatot követelt ráadásul elég aljas módon tette ezt amerika.róluk is meg kellene akkor emlékezni világszerte nem?”
 • 18. magyarkaland 2008. július 31. 17:01
  „Valszeg mindkét tábornak vannak számosan birkái, akik könnyem morgósíthatók ilyen célra. Távol álljon tőlem hogy a magyar baloldalt védeném... pfujj”
 • 17. artemides 2008. július 31. 16:54
  „Kedves Magyarkaland! Meggyőződésem, hogy nem a fennkölt magyarsággal bíró "birkák" mennének szavazni, hanem azok, akik vevők a "szociális igazságosság" dumájára. Asszem, ez viszont jól köthető egy bizonyos párthoz, méghozzá ahhoz, amely az Ön által javasolt adórendszerhez némiképp közelebbállót törölt el - első intézkedései közt - 2002-ben.”
 • 16. magyarkaland 2008. július 31. 16:37
  „Egyébként én a megoldást a segélyezési problémára a német adózási rendszerben látom.
  No-ban nincs családi pótlék és semmi hasonló. Családi adózás van. A legtöbb jövedelemadót a gyermek nélküli házaspár fizeti, valamivel kevesebbet az egyedülálló. És minél több gyermek van a családban, annál kevesebb adót vonnak le. Ez megoldaná a problémát, mert csak az jut előnyhöz aki dolgozik, és a munkáből eredendő jövedelmi marad több ilyen módon. Aki nem dolgozik, nincsen miből kevesebbet adózni.
  De szerintem ezt Mo-n egyből hőzöngés fogadná, és valamelyik párt népszavazást kezdeményezne, hogy eltöröljék még mielőtt megszületett. Ideológiát gyártanának hozzá, hogy a minimálbéren élők ezután rosszabbul járnának, és az alább hozzászólók többsége lobogó pödört bajusszal és fenkölt magyarsággal mennének birkaként nagyot szavazni...”
 • 15. magyarkaland 2008. július 31. 16:24
  „Ennyi erővel pedig van aki az Ural lábához...”
 • 14. artemides 2008. július 31. 16:22
  „A TÖRTÉNELMI cigány holokauszt egy más kérdés, de ez például éppen most jelent meg a DM oldalán:

  "Monok első embere azt mondta, hogy nem konkrétan őt szólították meg, hanem informálisan, mások által közvetítve jutottak tudomására, hogy az uzsorások, - akik ellen a nyilvánosság erejével harcot indított - amennyiben nem fogja vissza magát, nem hagyja abba az ellenük folytatott harcot, mindent megtesznek azért, hogy elmozdítsák. Arra is készen állnak, hogy lejárassák, erkölcsileg ellehetelenítsék.

  Szepessy Zsolt azonban azt üzeni, hogy a monoki folyamat nem áll meg, továbbra is harcol a bajba került emberekért. A hátrányos helyzetűek számára a megoldás az lehetne a polgármester szerint, ha egy úgynevezett szegények bankja jönne létre, ahol kedvező feltételek mellett hitelt kapnának az érintettek, de ez nem pénz formájában, hanem élelmiszerben vagy köztartozásaik kiegyenlítése formájában jönne létre. Szepessy Zsolt szerint ugyanis, ha további pénzt pumpálna az állam vagy más a rendszerbe, azt az uzsorások ugyanúgy "lenyúlnák", mint eddig."

  A következtetésem: A cigány holokauszt ma is tart, liberál-bolsevík eszközökkel, akkor a jelenjüket rabolták el, mostmeg a jövőjüket.”
 • 13. Mike3 2008. július 31. 16:21
  „magyarkaland:

  Hidd el, messzire kerülnénk őket, de hát már Újszegeden is portyáznak. A mobil a gyerek zsebében volt. A bolt előtt ücsörgött egy cimborájával és dumáltak. Odament hozzájuk a két cigány és 200 Ft-ot követeltek rajtuk. Kipakoltátták a zsebeket és pénz nem, de a telefon előkerült. Hát ez tényleg kérkedés. Képzeld, ma derült ki, hogy ezek a két putrisjószág -akiknek papájuk a Csillagot díszíti életellenes bűncselekményért- rendszeresen pumpolja őket. Nahát. Magyarok tömege is csinálja ezt igaz?
  Messzire kerülöm őket. Velem gondolom nincs kedvük kötekedni, ezért inkább a gyerekeket és a nőket terrorizálják. Szép. Igaz, egyszer pesten megpróbálta megtudni egy hatalmas, dagadt kancigány, hogy mi van a zsákomban. Miután megtudta, hogy pisztoly, már nem volt olyan kíváncsi. Jó blöff volt, bejött.
  Már ne haragudj, de milyen alapon akar pl. a Burgerben a cigánygyerek kaját lejmolni tőlem amikor a szüleinek már odaadtam a kosztravalót?

  Igaz.A holokauszt nem volt szép dolog. Na de egy egész országot tönkretenni és rettegésben tartani sem szép dolog. Mindenki menjen szépen haza aki nem ide való: van aki Indiába, van aki Izraelbe.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőri erőszak ellen demonstrálnak

Ülő demonstrációba kezdtek a debreceni menekülttábor lakói, tiltakozva a túlzott rendőri erőszak… Tovább olvasom