Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Nemzetközi tejnap

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén – idén ma – tartja a tej világnapját. A tej és a tejtermékek az egészséges táplálkozás fontos elemei. Orvosok, táplálkozástudományi szakemberek azért javasolják bőséges fogyasztását, mert megtalálható benne csaknem valamennyi tápanyag: ez a legjelentősebb kalciumforrás (megőrzi csontozatunk és fogaink épségét), sok más szükséges ásványi anyag (magnézium, cink, foszfor, króm, szelén stb.), többféle vitamin (A, B1, B2, B6, B12, D), magas biológiai értékű fehérje és tejcukor.

Míg a fejlett országokban az egy főre jutó tejtermékfogyasztás átlagosan 210 liter, addig Magyarországon mintegy 160–170 liter, az egy főre jutó tejfogyasztás viszont 75 liter évente, amivel hazánk a szakemberek szerint a világ élmezőnyéhez tartozik. Idén megállhat a tejtermelés visszaesése, mivel a magyar tejfogyasztás emelkedik. Ugyanakkor a magyar tej export-import egyenlege passzívumot mutat, sajnos a magyar vásárlók ezt a kedvezőtlen mérleget csak erősítik azáltal, hogy a gyakran alacsonyabb árú (és gyengébb minőségű) importtermékeket részesítik előnyben, s nem a jó minőségű hazai tejet, tejterméket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nőtt a mobilpiac

Az idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 0,08 százalékkal, mintegy 8 ezerrel, 9,414 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) az MTI-vel. Március végén az előfizetők száma 9,406 millió volt. A közlemény szerint április végén a 100 főre jutó előfizetések száma 93,4 volt a március végi 93,3 után, illetve a 12 hónappal korábbi 87,7-del szemben. Tovább olvasom